Iivo Niskanen ohjastaa raveissa kiltisti – ladulla ei koskaan leikitellä kilpailuissa

”Ohjastajana en saa samanlaista moodia päälle kuin ladulla. Hiihdossa olen itselleni huomattavasti ankarampi”, kolminkertainen olympiavoittaja selittää harrastuksen ja huippu-urheilun eroa.

Maastohiihtäjänä paremmin tunnettu, ohjastaja Iivo Niskanen kilpaili hevosella Bella Follo Mikkelin raveissa heinäkuussa.

17.10. 16:31

Helsinki

Kolminkertainen maastohiihdon olympiavoittaja Iivo Niskanen tavoittelee urheilu-urallaan vain mestaruuksia. Raviharrastuksessaan hän on itselleen ja myös hevosilleen armeliaampi. Ohjastajan kortin keväällä suorittanut Niskanen on kilpaillut raveissa neljästi. Voitoitta.

”Erittäin huonolla menestyksellä”, Niskanen tarkensi naureskellen ravisaavutuksiaan hiihtomaajoukkueen mediatilaisuudessa Helsingissä.

Niskanen ajaa raveissa realistisin odotuksin ja leppoisalla asenteella.

”Ensimmäinen startti jännitti niin, etten hiihtouralla enää saa sellaista jännitystä. Kilpailut tulee silti otettua kiltisti verrattuna siihen, miten itse menee ladulla ja antaa kaikkensa. Ohjastajana en saa samanlaista moodia päälle kuin ladulla. Hiihdossa olen itselleni huomattavasti ankarampi.”

Niskasen on helppo hyväksyä, ettei hän aloita ravikisoja huipulta.

”Ammattilaiset ovat siinäkin ammattilaisia. Omat hevoset ovat menestyneet paremmin toisen kuin itseni ajamina”, Niskanen tunnusti.

Uudet matkat ja pistelasku

Kesällä Niskanen nähtiin juhannusravien lisäksi Cooperin testissä, ylämäkijuoksussa sekä Vuokatin kesäkilpailussa, jossa mitataan sekä juoksu- että rullahiihtokuntoa. Hiihto- ja juoksuvauhdillaan hän todisti lähtevänsä vieteri kireällä alkavaan MM-kauteen.

”Hiihdin keväällä normaalia pidempään, kun oli hyvä lumitalvi. Eikä kesällä tullut käytyä millään lomalla. Treenasin koko ajan, mutten ohjelmoidusti. Oli vähän vapauksia, mutta tuli silti käytyä treenaamassa”, Niskanen vahvisti.

Marraskuussa Rukalta alkavassa maailmancupissa nähdään useita uudistuksia. Maailmancupin kilpailumatkat ovat miehillä ja naisilla yhdenmukaisesti pääasiassa 10 tai 20 kilometriä. Pisin 50 kilometrin matka hiihdetään Holmenkollenilla.

Uusi pistelaskusysteemi suosii tasaisuutta ja kannustaa kiertämään cupia mahdollisimman uutterasti.

”Muutos ohjaa siihen, että pitäisi hiihtää koko ajan kilpaa”, Niskanen tiivisti.

”Nyt ykkösen ja nelosen ero on pieni. Samalla rangaistus on aika iso, jos jättää yhden viikonlopun välistä.”

Iivo Niskanen kertoo, ettei hänen tapanaan ole leikitellä, kun rinnassa on numerolappu.

Tourille tosissaan

Niskasen päätavoite on Planican 2023 MM-kisoissa, mutta hän aikoo osallistua myös uudenvuodenaattona alkavalle Tour de Ski -kiertueelle. Siellä hän hiihtää tosissaan, mutta ennustaa cupin kisoihin myös yllätyksiä.

”Uskon, että hiihtäjät, joilla on päätähtäin MM-kisoissa”, voivat olla joissain maailmancupin kisoissa aika kaukana kärjestä.

Niskasella ei ole tapana leikitellä, kun rinnassa on numerolappu.

”Lähtökohtani on, että pitää menestyä, kun hiihdetään kilpaa”, Niskanen vahvisti.

Ankarimmalla asenteella hän starttaa Planicassa 5. maaliskuuta 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtöön.

”Se on ehdottomasti kauden pääkilpailu. Sama matka on myös seuraavien olympialaisten ohjelmassa”, Niskanen muistutti.

Kansainvälinen hiihto- ja lumilautailuliitto FIS muutti hiljattain MM-viisikymppisen reittiä, mutta Niskasta se ei juuri häiritse.

”Planicassa on selväpiirteiset latuprofiilit. Ladut ovat suhteellisen loivapiirteiset, mutta niissä on selkeät työpätkät ja pitkät laskuosuudet”, Niskanen arvioi.

”Niiden pitäisi sopia itselleni ihan hyvin.”

Hiihtomaajoukkue harjoittelee parhaillaan korkeanpaikan leirillä Italian Val Senalesissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut