Asiantuntijoilta vahva suositus Robert Heleniukselle

Robert Helenius todennäköisesti toipuu sunnuntaiaamuna kokemastaan rujosta tyrmäyksestä täysin, mutta seuraavan iskun tai tyrmäyksen jälkeen tilanne voi olla toinen.

Over and out! Robert Heleniukselta sammuivat valot heti ottelun ensimmäisessä erässä.

17.10. 7:57

Deontay Wilder tyrmäsi Robert Heleniuksen, 38, rujosti varhain sunnuntaiaamuna New Yorkissa. Kun Wilder ja Helenius tapasivat ottelun jälkeen hotellissa, Helenius vihjasi nyrkkeilyuransa olevan ohi.

Heleniuksen manageri Markus Sundman kuitenkin toppuutteli Ylen mukaan lopettamispuheita.

”Tämänkaltaisia isoja asioita ei päätetä tyrmäystappion jälkeen. Ei hetkessä eikä edes päivissä. Näitä asioita on mietittävä kuukausia”, Sundman sanoi Ylelle.

Ilta-Sanomien haastattelemat aivovammojen asiantuntijat kuitenkin kehottavat Heleniusta pohtimaan vakavasti kehistä vetäytymistä.

”Vahva suositukseni hänelle on, että kannattaa harkita”, jääkiekon aivovammoista reilut kaksi vuotta sitten tohtoriksi väitellyt Matti Vartiainen sanoo.

Neurokirurgian erikoislääkäri, dosentti Jari Siironen sanoo kunnioittavansa suuresti ammattinyrkkeilijöitä, jotka tieten tahtoen menevät kehään tiedostaen riskit.

Neurokirurgian erikoislääkäri Jari Siironen sanoo, että tyrmäyksen kaltaisesta lievästä aivovammasta pitäisi toipua oireettomaksi muutamassa viikossa. Pitkien jälkioireiden mahdollisuutta ei voi kuitenkaan sulkea pois.

”En silti voi sanoa, että suosittelisin kenellekään sellaisia iskuja, joista lähtee taju”, Siironen kuvaa.

”Jos olisin hänen äitinsä, sanoisin, että eiköhän pitkä ja komea ura ollut nyt tässä. Lääkärinä sanoisin, että tästä kyllä noustaan ja että toivut todennäköisesti kokonaan”, Siironen lisää.

Vartiainen ja Siironen korostavat, että Helenius todennäköisesti toipuu rajusta tyrmäyksestä täysin ennalleen.

Hetken tajuttomuus, sekavuus, silmien lasittunut katse ja pieni kouristelu täyttävät kaksikon mukaan lievän aivovamman kriteeristön.

”Siinä mielessä näyttää hyvältä, että Helenius vaikutti olevan hyvässä kunnossa. Keskeistä on silti se, mikä hänen olonsa on parina kolmena seuraavana aamuna”, Vartiainen sanoo.

Robert Helenius vaikutti olevan kehänreunus- ja sairaalatutkimuksissa varsin hyvävoimainen, mikä on positiivinen merkki.

”Jos hänet on tutkittu ja aivot kuvattu sairaalassa ja kaikki havaittu normaaliksi, on tieteellisen todennäköisyyden valossa lähes sadan prosentin varmuus, ettei hengenvaaraa ole. Jos se oli niin sanottu tietokonenollaus, lievä aivovamma, joka ei aiheuttanut rakenteellisia vaurioita, päätä voi särkeä ja huimata muutamasta päivästä muutamaan viikkoon, mutta niistä yleensä toivutaan oireettomiksi. Ei ole kuitenkaan sataprosenttisen varmaa, että pitkittynyttä oireilua ei jää”, Siironen sanoo.

”Jos ajatellaan aivotärähdyksiä eli lieviä aivovammoja, niin mitä useampi niitä tulee, koskaan ei voi tietää, toipuuko niistä täysin ennalleen vai jääkö joitakin pitkäkestoisia jälkioireita”, Vartiainen muistuttaa.

Myös Siironen painottaa, että ero on veteen piirretty viiva, milloin ”menee rajan väärälle puolelle, ettei toivukaan täysin”.

Vartiainen sanoo, että Suomessa tapahtuu vuosittain 15 000–20 000 Heleniuksen saaman iskun veroista päätälliä liikenne- ja muissa onnettomuuksissa, kaatumisissa ynnä muissa vastaavissa.

Jari Siironen sanoo, ettei Robert Heleniuksen kannata haaveillakaan harjoitussalille paluusta muutamaan viikkoon, edes kevyeen sparriin. – Ja jos managerille ehdotettaisiin uusintaottelua, niin ei ehkä kannattaisi lähteä.

”Toipuminen on hyvin yksilöllistä. Ensimmäisenä tulee lepovaihe, kun tarkkaillaan, miten oireet alkavat helpottaa. Sen jälkeen aletaan pikkuhiljaa portaittain palata arkeen: kouluun, töihin ja harrastuksiin.”

”Yleishyödyllisenä seikkana sanoisin, että aivotärähdys tai aivovamma ei katso, onko huippunyrkkeilijä vai tavallinen kansalainen. Jos vetää lipat kadulla ja lyö päänsä, ei kannata jäädä ihmettelemään vaan kannattaa hakeutua hoitoon”, Vartiainen korostaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut