Urheilujohtaja Matti Heikkiseltä tiukka ehdotus – Liian vähän liikkuville liikuntaa lääkärin määräyksellä

”Emme vieläkään ymmärrä liikunnan olevan osa ihmisen kokonaisuutta samalla tavalla kuin syöminen ja nukkuminen”, Matti Heikkinen sanoo.

Matti Heikkinen aloitti syksyllä olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajana.

5.10. 16:56

Lasten, nuorten ja aikuisten liikkumattomuus aiheuttaa yhteiskunnalle vuosittain jopa miljardien eurojen terveysmenot. Urheiluvaikuttajat ja viranomaiset ovat pitäneet aiheesta lukemattomia palavereja ja tehneet korjaussuunnitelmia, mutta ainakaan toistaiseksi iso kuva ei ole muuttunut.

Koska muutosta ei ole tapahtunut, myös suomalaisen huippu-urheilun tulevaisuuden näkymät ovat synkät. Lasten ja nuorten liikkuminen on huippu-urheilun tärkein perusta.

Tämä on juuri se dilemma, jota Olympiakomitean alaisen huippu-urheiluyksikön uuden johtajan Matti Heikkisen toivotaan osaltaan ratkaisevan.

"Liikuntakulttuurimme on kauttaaltaan polarisoitunut: jotkut urheilevat äärirajoilla, toiset eivät lainkaan. Kun katsotaan esimerkiksi armeijan heikkoja Cooper-juoksutestituloksia, ne kertovat siitä, että emme vieläkään ymmärrä liikunnan olevan osa ihmisen kokonaisuutta samalla tavalla kuin syöminen ja nukkuminen”, syksyllä tehtävässään aloittanut Heikkinen sanoo.

"En halua sanoa ääneen olevani huolissani, koska huoli ei vielä auta mitään. Tarvitaan konkretiaa”, hän lisää.

Lääkkeeksi ongelmaan ex-huippuhiihtäjä tarjoaa poikkeuksellista ratkaisua.

"Asioihin havahduttaisiin todennäköisesti kunnolla vasta sitten, kun lääkärit alkaisivat määrätä liikkumisvajeesta kärsiville liikuntaa ja liikettä – siinä missä esimerkiksi erilaisia reseptilääkkeitä nyt. En näe mitään syytä, miksei tällaista eräänlaista pakkokeinoa voitaisi ottaa käytäntöön”, Heikkinen, 38, sanoo.

"Jokainen vanhempi haluaa varmasti omille lapsilleen parasta mahdollista. Nyt ihmiset olisi saatava kollektiivisesti ymmärtämään, että elämä on kestävyyslaji. Siinä hyödyt eivät yleensä tule sormia napsauttamalla, vaan tarvitaan toistoja, sitten palautumista ja sitten taas uudestaan toistoja. Tilanne on ihan sama liikkumisessa kuin lukemaan oppimisessa.”

Perinteisen 15 km:n maailmanmestaruuden 2011 voittanut Heikkinen korostaa toisena konkreettisena keinona vanhempien vastuuta.

”Aikuisten on näytettävä mallia nuoremmilleen. Jos ulkona sataa vettä, siitä ei ehkä kannata valittaa ääneen, koska maailmassa nyt sataa vettä aika pirun usein – ja elämässämme asiat olisivat todella huonosti, jos ei sataisi. Toisin sanoen sateellakin voi liikkua”, Heikkinen painottaa.

”Yleisten havaintojeni perusteella liikkumattomuusongelman aallonpohja on selätetty, mutta töitä on vielä paljon jäljellä”, Heikkinen toteaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut