Ainakin 129 kuollut Indonesiassa jalkapallo-ottelussa syttyneissä levottomuuksissa – yksi historian pahimmista stadion­katastrofeista

Häviävän puolen kannattajat olivat tunkeutuneet kentälle ja viranomaiset ampuivat heitä kyynelkaasulla, mikä johti tallautumisiin ja tukehtumisiin väkijoukossa.

Lauantaina käydyn jalkapallo-ottelun katsojat ottivat rajusti yhteen Indonesiassa. Hävinneen osapuolen kannattajat tunkeutuivat kentälle sen jälkeen, kun ottelun tulos oli julkistettu. Kuvien aitoutta ei ole toistaiseksi pystytty varmistamaan.

2.10. 8:20

Ainakin 129 ihmistä on kuollut ja 180 loukkaantunut Indonesian Itä-Jaavan maakunnassa Malangissa jalkapallo-ottelussa myöhään lauantaina käynnistyneissä levottomuuksissa, Indonesian viranomaiset kertovat. Asiasta raportoivat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP.

Jaavalaisten Areman ja Persebaya Surabayan kannattajat ottivat yhteen sen jälkeen, kun Arema voitti ottelun 3–2.

Häviävän puolen kannattajat olivat tunkeutuneet kentälle ja viranomaiset ampuivat heitä kyynelkaasulla, maakunnan poliisin päällikkö Nico Afinta kertoi toimittajille.

Sadat ihmiset juoksivat kentän uloskäynneille välttääkseen kyynelkaasun. Jotkut tukehtuivat kaaoksessa ja toiset joutuivat tallatuiksi, AP News kertoo.

"34 ihmistä kuoli stadionin sisällä ja loput sairaalassa”, Afinta sanoi AFP:n mukaan.

Afinta sanoi, että yli 300 ihmistä kiidätettiin läheisiin sairaaloihin vammojen vuoksi.

Stadionilla on tilaa 42 000 ihmiselle, ja viranomaisten mukaan ottelu oli loppuunmyyty. Poliisi on painottanut, että vain osa yleisöstä, noin 3 000 ihmistä, tunkeutui kentälle.

Stadionin sisäpuolelta otetuissa kuvissa näkyy valtavia määriä kyynelkaasua ja ihmisiä kiipeämässä aitojen yli. Jotkut kantoivat loukkaantuneita kaaoksen läpi.

Kentälle rynnänneet katsojat kantavat loukkaantunutta stadionilla.

Sunnuntaiaamuna stadionin ulkopuolella näkyi poltettuja ajoneuvoja.

Indonesian hallitus on pahoitellut tapahtunutta ja luvannut tutkia siihen johtaneet olosuhteet.

Myös maan presidentti Joko Widodo vaati myös toimenpiteitä lauantain tapahtumien vuoksi. Televisioidussa puheessaan Widodo vaati urheilu- ja nuorisoministeriä, kansallisen poliisin päällikköä sekä maan jalkapalloliiton johtajaa "tekemään perusteellisen selvityksen" jalkapallo-otteluiden turvallisuustoimista.

Sosiaalisessa mediassa levinneissä kuvissa yleisö näyttää rynnivän kentälle. Hetkeä myöhemmin poliisit kilpineen ja pamppuineen juoksivat kentälle väkijoukkoa kohti. Kuvien aitoutta ei ole toistaiseksi pystytty varmentamaan.

Indonesian jalkapalloliitto PSSI kertoi jo aiemmin keskeyttävänsä kärkiliigan ottelut viikoksi ja kieltävänsä Arema FC:ltä kotiotteluiden järjestämisen loppukauden ajaksi. Lisäksi liitto on ilmoittanut lähettävänsä tutkintaryhmän Malangiin selvittämään tapahtunutta sekä pahoitellut tapahtunutta kaikille osapuolille.

Indonesian jalkapalloliitto käynnistää tutkinnan ottelun jälkeisistä tapahtumista.

Fanien väkivaltaisuus on ongelma Indonesiassa, jossa kilpakumppaneiden kannattajien väliset kiistat ovat aiemminkin johtaneet kuolemiin. Joissakin otteluissa parhaiten menestyneiden joukkueiden pelaajien on matkustettava vieraspeleihin tiukoilla turvatoimilla suojeltuina.

"Olemme huolissamme ja syvästi pahoillamme tästä tapauksesta”, PT Liga Indonesia Barun johtaja Akhmad Hadian Lukita sanoi.

Indonesian urheiluministeri Zainudin Amali sanoi Reutersin mukaan sunnuntaina, että viranomaiset arvioivat uudelleen jalkapallo-otteluiden turvallisuuden ja harkitsevat katsomoiden kieltämistä.

Arema FC ja Persebaya Surabaya ovat pitkäaikaisia kilpakumppaneita. Väkivallan pelon vuoksi vierasjoukkueen kannattajien ei annettu ostaa otteluun lippuja.

Indonesian poliittisten, laillisten ja turvallisuusasioiden koordinoinnista vastaava ministeri Mahfud MD sanoi järjestäjien jättäneen huomiotta viranomaisten suosituksen järjestää ottelu iltapäivällä illan sijaan. Lisäksi hallitus oli hänen mukaansa suositellut ainoastaan 38 000 lipun myymistä, mutta katsomo oli siitä huolimatta myyty täyteen.

Kyseessä on yksi historian pahimmista stadionkatastrofeista. Vuonna 1989 Englannissa Hillsborough'n onnettomuudessa kuoli lähes sata Liverpoolin fania, ja vuonna 2012 Egyptissä Port Sadin jalkapallomellakassa kuoli 74 ihmistä.

Vuonna 1964 Perun pääkaupungissa Limassa 320 ihmistä kuoli ja yli tuhat loukkaantui Perun ja Argentiinan välisessä ottelussa tapahtuneessa kaaoksessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut