Lauri Markkasen vastustajaa kävi sääliksi Prahassa – Susijengi tärkeään voittoon nyrkkeilyviisauden kautta

Puolan kaatuminen takasi, että Suomi voi jatkaa EM-koripallon toiseen viikkoon hyvin mielin. D-lohkosta on tulossa kiharainen.

3.9. 16:58

Praha

Nyrkkeilyssä sanotaan usein, että tyylit tekevät ottelut. Kahden erilaisen nyrkkeilijän ottelu voi nousta uusiin korkeuksiin, kun kumpikin kamppailee eriävillä vahvuuksillaan. Toisaalta samanlaiset ottelijat voivat tarjota katsojalleen eniten, koska samoilla vahvuuksilla oteltaessa otetaan toden teolla nyrkkeilijästä mittaa.

Koripallossa on samoin. Tyyleillä on väliä.

Suomi pelasi perjantain EM-avauksessaan Israelia vastaan. Israel pelaa pitkälti samoin vahvuuksin kuin Suomi – joukkueena, liikkuvuudella ja taidolla. Koripallossa on ensiarvoisen tärkeää hallita ottelun tempoa. Hyvä tapa hallita tempoa on esimerkiksi välttää pallonmenetyksiä, joista vastustaja pääsisi juoksemaan nopeasti toiseen suuntaan, tai luoda painetta hyökkäyslevypalloihin, mikä hidastaa vastustajan hyökkäyksiinlähtöjä.

Israel onnistui sekä pallokontrollissaan että hyökkäyslevypallopelissään (19 kappaletta) fantastisesti Suomea vastaan. Tempo oli Israelin hallussa, sille mieluinen, sopivan hidas. Suomi joutui pelaamaan haluamaansa hitaammin ja puskevammin.

Lauantain Puola-ottelussa Suomi pääsi pelaamaan täysin toisenlaista vastustajaa vastaan. Isokokoinen ja fyysinen, mutta hidas ja kaukoheitoissaan epävarma Puola on pitkälti tähtiensä Mateusz Ponitkan ja AJ Slaughterin varassa. Kun heidät pysäyttää, pysäyttää Puolan.

Suomen päävalmentaja Lassi Tuovi peluutti Puola-ottelussa puolustusvoittoisempia viisikoita. Tuovi varmisti, että hänellä on jokaisena hetkenä kapteeni Ponitkan (26 pistettä Tšekki-voitossa) ja Slaughterin kimpussa sinivalkoisten parhaat takapelaajien puolustajat: Sasu Salin, Elias Valtonen, Mikael Jantunen ja Henri Kantonen.

Ponitka ja Slaughter olivat rankoissa vaikeuksissa sinivalkoisten prässissä. Suomen saatua puolustuspäässä pysäytyksiä, se pääsi juoksemaan kenttää, mikä yleensä tietää laadukkaita kolmen pisteen heittopaikkoja ja Lauri Markkaselle helpompia ajoja korille. Perjantaista sisuuntunut Salin pääsi kuumaksi kolmen pisteen viivan takaa saatuaan tilaa. Petteri Koponen, Elias Valtonen ja Edon Maxhuni upottivat useamman kolmosen mieheen.

Tiivistetysti: Suomi hallitsi Puolaa vastaan ottelun tempoa. Tuloksena 89–59-murskavoitto.

Suomelle voitto oli erittäin tärkeä. Yhdellä voitolla ja tappiolla kelpaa lähteä ensi viikkoon. D-lohkosta on tulossa Serbian (kärki) ja Hollannin (jumbo) välissä odotetun kiharainen. Otteluja pelataan ristiin ja sijoitukset vaihtuvat tiuhaan. Suomen voittomarginaali (30) Puolaa vastaan saattaa osoittautua merkittäväksi tasatilanteissa.

Maanantaina Serbiaa vastaan Suomi on liki mahdottoman tehtävän edessä, mutta Tšekki- ja Hollanti-voitoilla Susijengi kisaa D-lohkon herkullisesta kakkostilasta kynsin hampain.

Suomi oli saanut Prahaan lisätukea, yhteensä yli 5000 susikannattajaa. Prahan lauantai-illan tunnelmaa kelpasi seurata, eikä Susijengi pettänyt uskollisia fanejaan. Voiton jälkeen sai suunnata joukolla fanitapaamiseen Prahan keskustassa sijaitsevaan Sudenpesään.

Vielä lopuksi: Lauri Markkasta ei voi kehua liikaa. Hämmentävän huikea yksilö koko suomalaisen urheilun mittapuulla. Markkanen saattaa voittaa EM-kisojen korikuninkuuden arvoturnauksessa, jossa pelaa sellaisia vaatimattomia pomputtelijoita kuin Luka Dončić, Giannis Antetokounmpo, Nikola Jokić ja muutama muu.

Markkanen on kehittynyt NBA:ssa entistä vahvemmaksi ja monipuolisemmaksi pelaajaksi. Edes Puolan paatuneet jässikät eivät pystyneet estämään Markkasta korin alla, minkä vuoksi Markkanen heitti jälleen liki toistakymmentä vapaaheittoa, ja tietysti hyvin tarkkuuksin. Kun pakettiin lisää nopeat jalat ja tappavan kaukoheiton, Puolan kankeajalkaista, virhevaikeuksiin ajautunutta sentteriä Aleksander Balcerowskia kävi sääliksi.

Mikä Suomen kannalta mukavinta Markkanen pääsi Puola-pelissä paljon helpommalla kuin Israelia vastaan. Näin tärkeää energiaa säästyi ensi viikoksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut