Lauri Markkanen tunteiden vuoristoradassa: NBA-siirto ja trilleritappio päivän sisään – Markkanen sai sympatiaa vastustajan tähdeltä: ”Noin pelaajat kunnioittavat toisiaan”

Israel sisuuntui viime viikon tappioistaan. Suomen hyökkäys jäi liiaksi Lauri Markkasen yksilösuoritusten varaan EM-avauksessa.

Israelin ja Washington Wizardsin Deni Avdija lohdutti pettynyttä NBA-kollega Lauri Markkasta halauksella.

2.9. 20:11

Praha

Suomen miesten koripallomaajoukkue aloitti EM-taipaleensa tapojensa mukaisesti trillerillä. Susijengi on ilahduttanut kannattajiaan MM-karsinnoissa useilla loppuhetkien voitoilla, mutta perjantaina Prahan O2-areenan pauhussa tuuli kääntyi.

Israel pesi kasvonsa viime viikon MM-karsintojen mahalaskujensa (tappiot Suomelle ja Ruotsille) jälkeen. Kun samoin teki vielä maan NBA-vahvistus Deni Avdija (23 pistettä/15 levypalloa/3 korisyöttöä) yksilönä, Israel raapi jatkoaikavoiton Suomesta pistein 89–87 (40–40, 79–79).

Israel oli löytänyt ylpeytensä erityisesti puolustuspäässä. Suomen hyökkääminen meni pitkiksi ajoiksi tolaltaan. Yhdellä yhtä vastaan puskemisessa onnistui lähinnä tähtipelaaja Lauri Markkanen (33/12). Toinen tähtipelaaja Sasu Salin jäi vain kuuteen pisteeseen.

Kruunuksi asennemuutoksen tehnyt Israel repi 19 hyökkäyslevypalloa.

”Kirvelee. Peli ratkeasi pieniin asioihin. Peli oli enemmän Israelin näköistä kuin Tampereella. Meidän pelimme oli paljon hitaampaa ja jouduimme pelaamaan enemmän yhdellä yhtä vastaan. Jos Israelia vastaan on vähemmän liikkuva joukkue, tulee ongelmia”, Suomen päävalmentaja Lassi Tuovi analysoi.

”Israelin tilannekovuus oli toista luokkaa. He olivat sisuuntuneet. Avdija oli aivan eri tavalla mukana.”

Suomi oli lähellä voittaa ottelun. Montaa pientä pomppua ei olisi tarvittu, jotta Prahaan matkanneet vajaat 5000 suomalaiskannattajaa olisivat voineet riemuita voiton kunniaksi.

Samalla on tunnustettava, että enemmän luoteja väistellyt joukkue oli Suomi. Israelilla oli varsinaisen peliajan viimeinen hyökkäys ja sai voittoheiton ilmaan, vaikka takapelaaja Gal Mekel jätti syöttämättä tähtipelaaja Avdijalle, jota puolusti selvästi pienempi Edon Maxhuni, joka vielä menetti tasapainonsa.

"Tällaisessa turnauksessa ei ole varaa jäädä itkemään, vaikka harmittaakin. Hyökkäyksemme meni vaikeaksi, kun Israel vaihtoi paljon [skriinitilanteissa]. Saimme pisteitä Laurilta, mutta emme saaneet muualta. He eivät auttaneet heittäjistä. Syvyyssuunnan pelaamisemme jäi puuttumaan”, pirteästi pelannut Petteri Koponen (7/4/3) arvioi.

Vielä ensimmäisen vartin näytti hyvältä. Lauri Markkanen donkkaa voimalla ja tunteella.

Tähtisuden karjaisu.

Markkasen vuoristorata

Lauri Markkaselle perjantai oli mitä todennäköisimmin tunteiden vuoristorataa. Varmuutta ei ole, sillä Markkanen ei puhunut medialle Israel-tappion jälkeen.

Torstai-iltana iltakymmenen aikaan mediajätti ESPN uutisoi, että Cleveland Cavaliers on kaupannut Markkasen Utah Jazziin saadakseen riveihinsä tähtipelaaja Donovan Mitchellin.

Tämä tiesi Markkaselle, hänen vaimolleen ja kahdelle lapselleen yhtäkkistä siirtymistä Clevelandista yli 200 kilometrin päähän Salt Lake Cityyn. Samalla vaihtui yksi NBA:n nousevista joukkueista pohjamutiin valuneeseen Jazziin.

”Kuulin asiasta (siirrosta) torstaina hotellilla. En huomannut siirron vaikutusta Lauriin. Hän oli aamulla hyvin vapautunut ja aloitti pelin hyvin. Ehkä 5000 ihmistä auttoi ajattelemaan muuta”, Tuovi lausui.

Markkasen ottelu oli takkuisempi kuin mehevät tilastot osoittavat. Tähtipeluri ei saanut yhtään kahdeksasta pelitilanneheitostaan helpolla, eivätkä Suomea ottelun ensimmäisellä puoliajalla kannatelleet vapaaheitot (yhteensä 15) tulleet hikoilematta.

Päätösneljänneksellä sekä jatkoajalla Markkanen syttyi uudestaan liekkiin ja oli viedä Suomen voittoon. Hämmästyttävä suoritus ottaen huomioon edellisillan tapahtumat.

”Lauri on ammattilainen, kuten me kaikki. Hieno esitys häneltä”, Koponen kehui nuorempaansa.

Prahan O2-areena sykki paitsi laatuottelua, myös kahden NBA-pelaajan kaksinkamppailua, jossa Avdija vei tällä kertaa pidemmän korren. Vielä viime viikolla Washington Wizardsin 206-senttinen laituri oli vaisu jopa Ruotsia vastaan, mutta Suomi-ottelussa hän oli tulta ja tappuraa.

”Vanhenin muutamalla vuodella ottelun aikana. Tunteita oli niin paljon”, Avdija huokaisi.

Avdija puolusti erinomaisesti Markkasta.

”Pidän haasteista. Minun on otettava haaste vastaan. Noin pelaajat kunnioittavat toisiaan – pelaamalla kovaa, eikä antaen yhtään periksi. Niin tein, aion jatkaa samoin”, Avdija painotti.

Suomi tuli Markkasen huimilla koreilla joko johtoon tai tasoihin niin varsinaisen peliajan kuin jatkoajankin lopulla. Avdija kuittasi molemmilla kerroilla omilla taidonnäytteillään. Lisäksi hän repi 15 levypalloa ja rakensi Israelin hyökkäyksiä.

Markkasen siirto Jazz-paitaan oli kantautunut Avdijan korviin.

”Lauri on hyvä pelaaja missä vain. 213-senttinen hyvä heittäjä, sellaista pelaajaa jokainen NBA-seura tarvitsee.”

Pettynyt Susijengi kiitti liki 5000 kannattajaansa pelin päätyttyä.

Markkanen ei puhunut medialle harmittavan tappion jälkeen.

Hanno Möttölä antoi lohdutuksen sanat ja kivet Markkaselle.

Markkanen pelasi Israelia vastaan 32 minuuttia, neljä vähemmän kuin kollega Avdija. Markkasta huilautettiin jopa päätöskympin loppupuolella ja jatkoajan alussa. Tuovin ratkaisu saattoi maksaa Suomelle voiton, mutta varmaksi sitä ei voi sanoa. Tiiviissä alkulohkon pelitahdissa Suomen on ensiarvoisen tärkeää pitää Markkanen freesinä.

”Laurin kuorma on kova, eikä se saa mennä yli. Turnauksen edetessä häntä otetaan vielä kovempaa ja annetaan iskuja. Muiden on autettava Lauria”, Tuovi muistutti.

Suomi kohtaa lauantaina voimakoripalloonsa luottavan Puolan. Israel-tappio vaikeutti Suomen mahdollisuutta sijoittua D-lohkossa toiseksi ja lisäsi paineita Puola-peliin. Jatkohaaveita yksi Israel-tappio ei vesitä.

Koripallon miesten EM-ottelu Suomi–Puola lauantaina kello 15 alkaen. Yle (TV2, Areena) ja V Sport (tv-kanavat ja Viaplay) näyttävät ottelun suorana.

Israelin tähti Deni Avdija puolusti Markkasta kiitettävästi.

Sasu Salin heitti vain yhden pelitilanneheiton sisään.

Lassi Tuovi kannusti omiaan, mutta sekään ei riittänyt.

Mitä tapahtui

Avdija johti Israelin muutosta

1. puoliaika: Ottelu alkui kuin edeltävä kohtaaminen Tampereella. Markkanen oli pysäyttämätön, Israel kivitti kolmosia. Peli alkoi kääntyä puoliajan lopulla.

2. puoliaika: Israel otti komennon. Suomi sinnitteli mukana muun muassa Aleksander Madsenin yksilösuorituksilla. Viimeisellä kympillä Suomi taisteli itsensä johtoon, mutta parempia paikkoja saanut Israel ei antanut periksi.

Jatkoaika: Deni Avdija päätti upean ottelunsa ratkaisemalla voiton Israelille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut