Mitä Kankaanpää olisi ilman pesäpalloa?

28.8. 6:30

Palasin kolme vuotta sitten takaisin Poriin. Olen yrittänyt tutustua kaupungin muutokseen muun muassa tekemällä kävelylenkkejä uusilla omakotitaloalueilla.

Yhdellä entisellä peltoalueella kierrellessäni minut valtasi kolea tunne: hienoja taloja ja varmaan monelle lapsiperheelle hyvä paikka asua, mutta eihän täällä mitään ole. Kaikki kodin ulkopuoliset virikkeet pitää lähteä hakemaan autolla jostain muualta: urheilukeskuksesta, keskustasta, Puuvillasta, Yyteristä.

Kävelyetäisyydellä ei ole kahvilaa, lähiöpubia tai kaupunginosasseuran kotikenttää tuomassa eloa ja lietsomassa yhteisöllisyyttä.

Paikallisidentiteetti puuttuu.

Kävelylenkin tuntemukset tulivat mieleeni, kun yritin miettiä, mitä Kankaanpää olisi ilman pesäpalloa.

Kankaanpäätä ei voi verrata porilaiseen peltorakentamiseen, eikä Kankaanpään elämänlanka ole pesäpallon varassa, mutta montako kaupungin kulmakiveä voi murentua ennen kuin viihtyvyys romahtaa?

Kenkäteollisuus meni jo, sitten meni turvetuotanto ja jos pesäpallokin vielä kuihtuisi, niin mitä jää jäljelle?

Varuskunta ja taide. Ehkä luonto. Riittääkö se?

Hyvä elämänlaatu muodostuu, kun tarjolla on leipää ja sirkushuveja. Kankaanpään Maila on vuosikymmenet ollut kotipaikkakunnallaan ylivoimainen sirkushuvien tuottaja. Viikoittainen pesäpallopeli kerää ihmisiä yhteen tehokkaammin kuin mikään muu.

Ainakin vielä 2010-luvulla puhuttiin, että karkeasti arvioiden Kankaanpäässä jokaisesta ikäluokasta ainakin joka viides lapsi pelaa jossain vaiheessa Mailassa.

Pesäpallo on ollut Kankaanpäässä leirinuotio, jonka ääreen kansa kokoontuu yli sukupolvirajojen.

Tällä viikolla Kankaanpään Mailan edustusjoukkue putosi miesten superpesiksestä. Nopea paluu ei ole realismia.

Ei seura siihen kuole, mutta nyt on silti oikea hetki miettiä seuran merkitystä kaupungille ja kaupunkilaisille. Uhkakuvia on ilmassa.

Syntyvyyden lasku on yleiseurooppalainen tosiasia, mikä koskettaa myös Kankaanpäätä. Ikäluokat pienenevät. Pesäpallon juniorijoukkueen kokoon saaminen ei tulevaisuudessa ainakaan helpotu.

Lasten ja nuorten liikkumattomuus on toinen tosiasia. Kun kilpaillaan nuorison vapaa-ajasta, voiko pesäpallo selvitä voittajaksi älylaitteita vastaan?

Kaupungistuminen on kolmas megatrendi. Mistä löytyvät tulevaisuudentekijät – seurapomot, pelaajat, valmentajat, tuomarit, talkoolaiset ja muut seura-aktiivit – Kankaanpää Mailalle, kun yhä pienempi joukko ikäluokasta jää kotipaikkakunnalle?

Neljäs uhka ovat muut urheilulajit. Pesäpallon asema Kankaanpäässä on yhä vahva, mutta ei niin itsestään selvä kuin ennen vanhaan. Esimerkiksi jalkapallon harrastajamäärät ovat kasvaneet Suomessa. Voiko Kankaanpää jäädä täysin osattomaksi tällaisista kehityssuunnista?

Pesäpalloihmisten mielenlaadusta ei ole olemassa tutkimustietoa, mutta uskoakseni sieltä löytyy keskimääräistä enemmän sitkeyttä ja lajiuskollisuutta.

Älkää antako periksi.

Kankaanpää tarvitsee teitä. Satakunta tarvitsee teitä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut