Kankaanpäässä kunnioitetaan jälleen ”nirsoilemattoman ruokahalun” kuningatarta – Luvassa tuhannen euron ykköspalkinto

Marinka nöyryytti aikoinaan oreja Kuninkuusraveissa. Tamman kunniaksi ajettavan lähdön ykkössuosikki on Amoriini.

Kankaanpään raviylpeys Marinka (vas.) voitti ensimmäisen ravikuningattaruutensa Kuopiossa vuonna 1967. Vierellä ravikuningas Uusi-Veto.

26.8. 9:22

Kankaanpää

Sunnuntaina ravattavissa Kankaanpään paikallisraveissa päälähtönä ajettavaan perinteiseen Marinka-ajoon ilmoitettiin 8 tammaa.

Lähdön ykköspalkinto on tuhat euroa. Ennakkosuosikki on 20 metrin takamatkalta lähtevä Amoriini. Kim Åkerlundin ohjastama 10-vuotias hämeenkyröläistamma voitti kisan toissa vuonna ja sijoittui viime vuoden laukkastartissaan viidenneksi.

Vuodesta 1980 ajetulla Marinka-ajolla kunnioitetaan 1960- ja 1970-luvuilla menestynyttä kaksinkertaista ravikuningatarta Marinkaa. Tamma sai kuningatarseppeleen 1967 ja 1969. Se oli kankaanpääläisen Veikko Kalliosalon kasvattama ja omistama.

Suuressa suomalaisessa ravikirjassa Marinkaa kuvailtiin aikoinaan seuraavasti:

"Marinkaa pidettiin yhtenä kauneimmista juoksijatammoista 1960-luvun loppupuolella. Asiantuntijain mukaan siinä oli aina vivahdus lämminveristä, kun se rataa kiersi.

Juuri Marinka muodosti Tellan kanssa sen parin, joka monta vuotta nöyryytti oreja kuninkuusraveissa: kun Tella teki neljästi peräkkäin paremman yhteisajan kuin ravikuningas, Marinka teki saman kolmesti vuosina 1969–1971. Kuningatarkilvassa Marinkan saalis olikin näyttävä: ensimmäinen, toinen, ensimmäinen, toinen, kolmas... Marinka on ainoa hevonen, joka on viidesti peräkkäin kyennyt sijoittumaan kuningatarkilvassa kolmen parhaan joukkoon.

Menestyksen takana oli valmentaja Veikko Kalliosalo, mutta myös tamman omat kovat menohalut, terveet jalat ja nirsoilematon ruokahalu. Marinka pisteli jopa rasvaisen paistintähteen suuhunsa jos sikseen tuli.”

Marinka-ajossa vanhalle kuningattarelle on tehnyt kunniaa moni kovan luokan tamma. Ensimmäisen ajon voitti aikoinaan Villpa. Sen jälkeen voittajaluettelosta löytyvät muun muassa ravikuningattaret Hipo, Vekkuliina ja Marimin.

Viime vuonna Marinka-ajon voitti vuosina 2018 ja 2019 kuningatarkisassa toiseksi sijoittunut Sävel-Taika.

Marinka-ajon menestynein valmentaja on Jouni Miettinen. Porilaisen valmennettavat ovat voittaneet vuosien saatossa nimiajon viisi kertaa. Viimeisin Miettisen valmentaman hevosen voitto on vuodelta 2019, kun Ponutella ravasi ykköseksi. Tänä vuonna Pinomäen tallista kilpailee Sofianna Pee.

Marinka-ajon 1 000 euron ykköspalkintoa tavoittelevat Amoriinin ja Sofianna Peen lisäksi Isosalon Ilo, Aamun Kimallus, Isosalon Kiira, Villin Viksu, Vappu Valkia ja Tuiskuta.

Sunnuntaina kello 13 alkavien ravien ohjelmassa on yhdeksän ravi- ja yksi ponilähtö. Satakunnan Kansa näyttää Marinka-ajon suorana lähetyksenä.

Lue lisää: Suora lähetys 28. elokuuta: –Perinteinen Marinka-ajo Niinisalon raviradalla

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut