HJK eteni Eurooppa-liigaan – Puolustustaistelu ja huima kaukolaukaus siivitti Klubin jatkoon

HJK pelasi neljännen perättäisen onnistuneen pelin europeleissä, ja hankki paikan Euroopan huippujoukkueiden joukkoon Eurooppa-liigassa.

HJK:n laitapuolustaja Murilo juoksi onnittelemaan HJK:n maalintekijää Malik Abubakaria.

25.8. 21:27

Silkeborg–HJK 1–1

HJK yhteismaalein 2–1 Eurooppa-liigaan.

HJK:n pääsy Eurooppa-liigaan toista kertaa seuran historiassa oli ennen kaikkea koko joukkueen puolustustaistelun riemuvoitto. Nämä ovat aina hurjia ja hienoja juttuja, kun suomalaisjoukkue tekee harvinaisen kovan suorituksen europeleissä.

Ensimmäinen jakso oli HJK:lta silkkaa selviytymistaistelua, kun raitapaidat juoksivat kolme varttia palloa jahdaten ja syöttösuuntia peittäen, ja suurimman osan ajasta omalla puolustusalueellaan. Silkeborg laittoi odotetun syöttömyllyn jauhamaan.

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela tuhosi jatkuvalla huutamisellaan ja ohjeistamisellaan äänijänteitään enemmän kuin lääkäri sallii.

”Nostaa, nostaa, älä putoa Sande”, Koskela ohjeisti usein keskikenttäpelaaja Santeri Väänästä.

HJK:n keskikenttäpelaaja Santeri Väänänen estämässä vastustajan etenemistä.

HJK:n joukkue tuppasi valumaan ajoittain liian alas, ja keskikenttäpelaajilta kaivattiin välillä piirun verran lisää metrejä tai aggressiivisuutta.

Silkeborg sai riittävästi maalipaikkoja avausmaalin tekemiseen, mutta HJK:n puolustus kesti.

HJK-maalivahti Conor Hazard teki alussa yhden pelastavan jalkatorjunnan Silkeborgin vaarallisessa vastahyökkäyksessä estäen maaliin johtavan syötön.

19. minuutilla Silkeborgin syömähammas Nicklas Heleniuksen pusku meni vähän ohi maalin etukulmasta. Viisi minuuttia myöhemmin oikea laitahyökkääjä Sebastian Jörgensen oli todella lähellä avausmaalia, kun hän laukoi pallon maalin takatolppaan.

Paine oli pakko saada poikki.

31. minuutin HJK:n maalivahti Conor Hazard istui kentälle nivustaan pidellen ja otti selvästi taktisen huoltotauon ja hengähdyshetken omalle joukkueelleen. HJK:n pelaajat saivat juotua, ja Koskela ohjeistettua pelaajiaan.

”Nämä on pakko saada omille”, Koskela huusi heti huoltotauon jälkeen, kun HJK menetti jälleen turhan helposti pallon.

Paine hellitti vasta 40. minuutilla kotijoukkueen kannalta shokkimaalilla. Keskitoppari Aapo Halme purki pallon HJK:n rangaistusalueelta yli puolen kentän Malik Abubakarille, joka voitti pääpallokamppailun kahta puolustajaa vastaan. Abubakari otti pallon haltuun ja laukoi pallon lähes puolesta kentästä maaliin ohi kotijoukkueen maalivahdin. Se oli todella huima ja samalla oivaltava maali.

Maali oli 22-vuotiaan Malmöstä HJK:hon lainatun ghanalaishyökkääjän ensimmäinen Klubin europeleissä. Samalla se oli HJK:n ainoa maalintekoyritys avausjaksolla – täydellistä tehokkuutta.

HJK siirtyi yhteismaaleissa 2-0-johtoon, ja niillä lukemilla mentiin tauolle.

Klubi lähti hyvistä asetelmista vieraissa toiseen osa-otteluun tanskalaista Silkeborgia vastaan 1-0-kotivoiton turvin.

Kun kotiottelussa varoituksen saanut kapteeni, toppari Miro Tenho oli pelikiellossa, joutui HJK:n päävalmentaja Koskela tekemään pakon sanelemana yhden muutoksen edellisen ottelun avaukseen. Kolmen topparin linjassa Tenhon korvasi Aapo Halme, 24, joka palasi Englannin Mestaruussarjasta takaisin HJK:hon kesällä.

HJK:n maalin kotiottelussa tehnyt David Browne yritti päästä ohi Silkeborgin puolustajasta.

Toisen jakson alussa Perparim Hetemaj tuli Tanakan paikalle.

Hazard joutui heti toisen jakson alussa venymään taas loistopelastukseen, kun sama puolustustaistelu alkoi uudestaan.

Vielä parasta kuntoaan hakevan Halmeen tilalle vaihdettiin 66. minuutilla Matti Peltola.

HJK:lla oli työ ja tuska viedä peli hyökkäysalueelleen. 20 minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä Väänänen laukoi tulisesti kohti alakulmaa, ja heti seuraavassa tilanteessa hankki jo toisen varoituksen vastustajalle.

75. minuutilla Silkeborgin paine mursi viimein HJK:n puolustuksen. Hetemaj hävisi pääkamppailun, Peltola ei pystynyt estämään syöttöä maalin eteen, ja Joel Felix siirsi pallon maalin edestä maaliin.

Pian maalin jälkeen Koskela teki tuplavaihdon, ja vaihtoi Pyry Soirin David Brownen tilalle ja Nassim Boujellabin Santeri Hostikan tilalle. Kaksikko oli heti seuraavasta hyökkäyksestä lähellä tehdä johtomaalin HJK:lle.

Lisäajan toisella minuutilla Raitala joutui rikkomaan varoituksen arvoisesti, ja Silkeborg sai 25 metrin päästä maalista vapaapotkun. HJK:n puolustus purki sen kulmaksi. Piinallista lisäaikaa oli jäljellä minuutti, kun Hazard lähti antamaan maalipotkua.

HJK selvisi ja ryntäsi voitonriemuun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut