Täpärästi karsiutunut Reetta Hurske manasi osumaa – ”Miksi en vain voi onnistua näissä kisoissa”

Tamperelainen oli ensimmäinen finaalin ulkopuolelle jäänyt juoksija pika-aitojen välierissä. Hän käänsi jo katseet seuraaviin kisoihin.

Reetta Hurske katsoi tulostaululle ja näki, että aika riitä finaaliin.

21.8. 21:43

München

Reetta Hurske joutui pettymään yleisurheilun EM-kisojen pika-aitojen välierissä. Tamperelainen oli erässään kolmas ajalla 12,95 ja yhteistuloksissa yhdeksäs eli ensimmäinen finaalista karsiutunut.

Viimeinen finaalipaikka irtosi ajalla 12,87. Hurske ennakoi jo perjantaina, että finaalipaikka vaatii kauden parasta juoksua. Juuri sitä olisi tarvittu.

”Polveen tuli hieman osumaa, mutta en ole ihan varma, missä se osui. Kaikkeni yritin, mutta ei vain riittänyt. Olin liian hidas, ei siitä mihinkään pääse”, Hurske sanoi tyynesti.

Hän ei osannut tuoreeltaan arvioida, mihin olisi pystynyt puhtaalla juoksulla. Hurskeen kohtalo oli siis sama kuin heinäkuisissa MM-kisoissa. Siellä osuma oli vielä selkeämpi ja välieräjuoksu epäonnistui.

Reetta Hurske taisteli finaalipaikasta Cyréna Samba-Mayelan kanssa, mutta joutui taipumaan kisan jälkimmäisellä puoliskolla.

Reetta Hurske halusi saada vihdoin kunnon onnistumisen myös arvokisoissa.

Lähtö ja kiihdytys onnistuivat hyvin. Hurske oli vielä kuudennella aidalla jopa toisessa sijassa ja finaalipaikassa kiinni.

”Kolhuun meni vähän vauhtia. Jos toiset saavat puhtaan juoksun, niin ei Euroopassa pääse aitoja kolhimalla jatkoon. Täällä mennään kovaa ja on pakko onnistua.”

Kauden tilastoaikojen perusteella Hurske näytti joutuvan kovimpaan alkuerään, mutta jopa suora jatkopaikka vaikutti mahdolliselta. Kokeneen Anne Zagrén perustaso on ollut kaukana hänen kauden parhaastaan 12,70:stä. Ranskan lahjakas Cyréna Samba-Mayela on puolestaan kilpaillut kesällä vähän ja ailahtelevasti.

Vain britti Cindy Sember vaikutti tamperelaiselle voittamattomalta. Sember olikin välierien ykkönen, ja Hurskeen erän toisen suoran jatkopaikan vei Samba-Mayela (12,82).

Viimeksi finaalipaikkaan on vaadittu yhtä kova aika 2014. Kaksissa edellisissä kisoissa Hurskeen tämä aika olisi jopa riittänyt loppukilpailuun.

Hurske tuli Müncheniin päättäväisenä. Hän ilmoitti ilmeenkään värähtämättä haluavansa finaaliin. Välieräpaikka ei enää tyydyttänyt millään lailla.

Olemuksesta näki, että Hurske, 27, myös uskoi asiaansa.

Hurskeesta on tullut arvokisojen vakiokalustoa. Parhaat tulokset hän on tähän asti saavuttanut hallissa. Tamperelaisen reaktio ja kiihdytys ovat maailmanluokkaa, mikä korostuu 60 metrin matkalla. Talven 2019 EM-halleissa hän oli neljäs ja jäi mitalista vain kahden sekunnin sadasosan päähän.

Myöhemmin samana vuonna Hurske teki MM-kisoissa parhaan arvokisajuoksunsa ulkoradoilla. Aika 12,96 siivitti hänet välieriin, joissa toista onnistumista ei tullut.

Hurske halusikin kääntää Münchenissä kelkan ja onnistua tärkeällä hetkellä.

”Odotan, että seuraavat kisat ovat ne, joissa minä onnistun. Seuraaviin EM-kisoihin on vain puolisen vuotta aikaa. Toivottavasti siellä ei tarvitse jossitella ja siellä ollaan kuuntelemassa jonkin maan kansallishymniä palkintopallilla”, Hurske sanoi ja viittasi EM-hallikisoihin.

Pyrinnön pikakiituri juoksi kesällä 2019 kovan ennätyksensä 12,78. Samassa kisassa Annimari Korte tykitti voimassa olevan SE:n 12,72. Tällä kaudella Hurske on pitänyt pika-aitojen soihtua pinnalla, kun muut kotimaiset huippunimet ovat kärsineet loukkaantumisista.

Ennätyksensä jälkeen seuraavan reilun kahden vuoden aikana Hurske alitti 13 sekunnin rajan vain kuusi kertaa. Tamperelainen kokeilikin välillä Antti Haapakosken valmennusta, mutta palasi takaisin tutun Marjukka Suihkon luo. Heikompien kausien taustalla ovat olleet ainakin osin selkämurheet.

Tämä kesänä on näyttänyt jälleen paremmalta. Heinäkuussa Hurske juoksi uransa toiseksi parhaan ajan 12,88. Se nostatti itseluottamusta ja toiveita EM-kisoihin.

”Olen ärsyyntynyt, miksi en vain voi onnistua näissä kisoissa niin kuin olen ajatellut”, Hurske harmitteli.

Vain yksi suomalainen on yltänyt 100 metrin aitojen EM-finaaliin. Sirkka Norrlundin tempusta on aikaa jo 53 vuotta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut