Wilma Murron huima show: kolme SE:tä ja ylivoimainen Euroopan mestaruus!

Edellisen kerran Suomeen tuli yleisurheilun arvokisamitali vuoden 2016 EM-kisoissa. Murron piti käydä läpi monta vaikeaa vuotta ennen jättipottia. Keskiviikosta ei tullut sentään kahden suomalaismitalin päivää.

Wilma Murto kesti paineet seiväsfinaalissa.

18.8. 0:03

München

Wilma Murto teki sensaatiomaisen tempun ja voitti seiväshypyn Euroopan mestaruuden Münchenissä.

Samalla Salon Vilppaan hyppääjä päätti Suomen pitkän mitalittoman putken yleisurheilun arvokisoissa.

Murto hyppäsi peräti kolme kertaa uuden Suomen ennätyksen: ensin 475 ja sitten 480 ja vielä 485. Tämän jälkeen Murto lopetti ja aloitti tunteikkaat mestaruusjuhlat.

Münchenin finaali tarjosi Murrolle hyvän sauman ensimmäiseen aikuisten arvokisamitaliin, ja hän käytti sen. Vain Slovenian Tina Šutej vaikutti etukäteen vaikeasti voitettavalta.

Lopulta edes Šutej’sta ei ollut vastusta hurmiossa hypänneelle suomalaiselle. Slovenialainen sai pronssia tuloksella 475. Viimeinen uhkaaja oli Aikateríni Stefanídi, mutta hänkin jäi tulokseen 475.

Murto ylitti 480 ensimmäisellään, mikä pani Šutej’n ja Stefanídin kovan paikan eteen.

Suomen edellinen ulkoratojen MM-, EM- tai olympiamitali on kuuden vuoden takaa. Kylkivammasta kärsinyt Antti Ruuskanen heitti keihäänsä 82,44 metriin ja oli EM-finaalin kolmas Amsterdamissa 2016.

Wilma Murto nousi ryminällä suomalaisen urheilukansan tietoisuuteen talvella 2016, kun hän hyppäsi Saksan Zweibrückenissä alle 20-vuotiaiden sisäratojen maailmanennätyksen 471.

Murrolla on yhä nimissään kolme kaikkien aikojen parasta hallitulosta nuorissa.

Matka Zweibrückenistä Müncheniin on nelisensataa kilometriä, mutta Murron polku Münchenin mitalistiksi tuntui kestävän ikuisuuden. Hyppy takkusi, ennätykset eivät parantuneet ja valmentajat vaihtuivat tiuhaan. Kehitykseen tuli vuosien tauko.

Paluu Jarno Koivusen valvovan silmän alle on vihdoin tuonut rauhaa ja itsevarmuutta tekemiseen. Jo viime kausi oli hyvä, ja sama tahti on jatkunut tänä kesänä.

Murto sai juuri Koivuselta Suomen lipun käsiinsä mestaruuden ratkettua. Kaksikko ei monta sanaa vaihtanut, mutta halasi toisiaan senkin edestä katsomon reunalla.

On helppo unohtaa, että Murto on yhä vasta 24-vuotias. Hän oli EM-finaalin neljänneksi nuorin hyppääjä.

Keskiviikkoon oli ladattu suomalaisittain suuret odotukset, sillä seiväsfinaalin kanssa samaan aikaan käytiin naisten moukarifinaali.

Silja Kososella ja Krista Tervolla olisi ollut onnistuessaan täydet mahdollisuudet mitaliin. Kosonen oli viides tuloksella 69,45 ja Tervo kahdeksas tuloksella 67,85. Pronssi irtosi tuloksella 71,58 ja EM-kulta tuloksella 72,72.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut