Matti Mattsson ui EM-hopeaa – liittyi harvalukuiseen joukkoon: ”Porilaisena se tietysti merkitsee, että pääsin tuollaiselle listalle”

Mattssonilla alkaa nyt kesäloma ja sen aikana olisi tarkoitus urheilla muutakin kuin uintia.

Matti Mattsson nappasi upeasti EM-hopeaa.

14.8. 20:17 | Päivitetty 14.8. 22:25

Pori

Porin ja Suomen tämän hetken suurin uintilähettiläs Matti Mattsson ui 200 metrin rintauinnissa EM-hopeaa. Se tuli ajalla 2.09,40.

Mattsson oli kärjessä viimeisen 50 metrin aikanakin, mutta lopulta viimeisenä koko finaaliin päässyt Britannian James Wilby ui hänen ohitseen ja voitti mestaruuden ajalla 2.08,96. Kolmas kilpailussa oli kisojen kotimaa Italian Luca Pizzini. Hänen aikansa oli 2.09,97.

”Uintini oli ihan ok. Vähän se lopussa lähti hyytymään. Ihan loppuun saakka ei vain kantanut. Pitää olla hopeaan tyytyväinen, mutta vähän tämä on kyllä pettymys. Nyt ei valitettavasti päästy kuulemaan Maamme-laulua”, Mattsson sanoi heti uinnin jälkeen Ylen haastattelussa.

Noin pari tuntia kilpailun päättymisen jälkeen tunteet olivat rauhoittuneet ja hopean arvo oli ehtinyt nousta alkuanalyysia arvokkaammaksi.

”Kyllä siitä on jo ihan hyvä fiilis, vaikka kultaa lähdin totta kai hakemaan. Sillä tavalla voin olla tyytyväinen, että aivan kaiken mahdollisen jätin altaaseen. Taso oli nyt tämä ja se riitti hopeaan”, Mattsson mietti Satakunnan Kansalle.

Mestaruuden voittanut Wilby ui radalla kahdeksan, kun Mattssonin rata oli neljäs. Ehtikö hän huomaamaan britannialaisen vauhtia.

”Näin viimeisessä käännöksessä Wilbyn olevan hyvässä vauhdissa, mutta ei siinä voinut liikaa häneen keskittyä. Fokus oli pakko pitää omassa jutussa.”

Mattsson lähti sunnuntain EM-finaaliin pienenä suosikkina, sillä hän oli välierissä kaikkein nopein ajallaan 2.09,88. Asemaa ei huonontanut se, että porilainen ilmoitti välierien jälkeen, että kovempaakin olisi päässyt. Kovempaa hän finaalissa menikin, mutta ei aivan riittävästi mestaruuden saavuttamiseen asti.

”Uinnin lopussa alkoi hapottamaan aika kovaa ja viimeinen 15 metriä ei mennyt ihan toivotusti. Ei uinti kuitenkaan täysin hajonnut missään kohtaa. Ehkä olisin voinut vetää ensimmäiset sata metriä vähän rauhallisemmin ja säästää pikkuisen voimia, mutta se on spekulaatiota ja siksi aika turhaa”, Mattsson analysoi.

Mattssonilla on takana pitkä kausi ja nyt se on päätöksessään.

”Huhtikuussa oli harjoitteleminen todella vaikeaa, mutta heinäkuussa saimme valmentaja Eetu Karvosen kanssa harjoiteltua niin hyvin, että se pelasti tämän kauden”, Mattsson painotti.

Mattsonilla oli palkintokaapissaan jo aikaisemmin olympiapronssia ja myös MM-pronssia. EM-hopea on siis kirkkain mitali, jonka hän on saavuttanut kansainvälisellä tasolla.

Hän nousi samalla harvalukuiseen suomalaisten yksilöurheilijoiden joukkoon, joka on onnistunut voittamaan mitalin olympialaisissa, MM-kisoissa ja EM-kisoissa.

Aikaisemmin vastaavaan on pystynyt vain kolme porilaista urheilijaa. Henkilökohtaisen mitalin olympia-, MM- ja EM-kisoissa ovat saavuttaneet jousiampuja Kyösti Laasonen sekä painonnostajat Kaarlo Kangasniemi ja Jouni Grönman. Nyt listalle liittyy myös Matti Mattsson.

Uimareista vastaavaan temppuun on suomalaisista pystynyt ennen Mattssonia vain Jani Sievinen ja Antti Kasvio.

”Kyllä se tietysti merkitsee todella paljon. Kuulin, että saavutukseen yltäneitä urheilijoita olisi Suomessa 28, joten ei se hirveän iso ryhmä ole.”, Mattsson mietti.

”Porilaisena se tietysti merkitsee, että pääsin tuollaiselle listalle. Pori on perinteisesti kova urheilukaupunki ja tosi hienolta tuntuu olla kunniakkaassa listassa mukana.”

Entuudestaan Mattssonin paras sijoitus EM-kisoista oli vuoden 2021 pitkän radan EM-kisojen 200 metrin rintauinnin neljäs sija. Olympiapronssia Mattsson voitti Tokion vuoden 2020 olympialaisissa, jotka kuitenkin kisattiin koronasiirtojen takia vuonna 2021. MM-pronssin hän saavutti Barcelonan MM-altaassa vain 19-vuotiaana vuonna 2013.

Nyt Mattssonilla on edessä kesäloma. Sen aikana hänen ei ole tarkoitus käydä uimassa, ei ainakaan montaa kertaa.

”Vielä en ole ihan varma loman pituudesta. Varmasti noin kuukauden verran se kestää ja kyseinen aika olisi tarkoitus olla pois altaasta. Toisaalta ikää on kertynyt jo sen verran, että ehkä pitäisi kerran tai kaksi käydä uimassa viikon aikana, ettei harjoittelua pidä aloittaa loman jälkeen ihan nollista”, 28-vuotias Mattsson hymähti.

Urheilemaan hän haluaa joka tapauksessa lomallaankin.

”Nyt pääsee tekemään sellaisia asioita, joita ei kisakauden aikana voi tehdä. Maastopyöräily on esimerkiksi minulle sellainen juttu. Kisakaudella sitä ei voi ihan tosissaan tehdä, ettei kroppa vedä jumiin. Lomalla pääsee urheilemaan muitakin juttuja kuin uintia”, Mattsson paljasti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut