Kalevan kisojen pronssimitalisti tunteiden vuoristoradalla – ”Rupesi harmittamaan ystävän puolesta”

Leiskun aituritykki Eero Hirvinen on vaikeimpina hetkinään kärsinyt motivaatio-ongelmista, mutta nyt suunta on vahvasti ylöspäin.

Näin tyylikkäältä se Kalevan kisojen mitali näyttää. Eero Hirvinen esittelee esikoistaan.

11.8. 7:00

Kankaanpää

Kaikkien aikojen ensimmäinen mitali Kalevan kisoissa – pronssinen sellainen, vieläpä omalla ennätysajalla 14,75.

Tästä huolimatta Kankaanpään seudun Leiskun Eero Hirvisen tunteet vaihtelivat 110 metrin aitafinaalin jälkeen ääripäästä toiseen, samoin kuin ennen starttia.

Syynä tähän oli hyvän ystävän, monivuotisen harjoituskaverin Pyry Santahuhdan hylkääminen äärimmäisen niukan varaslähdön takia.

Pronssimitali oli ikään kuin korvamerkitty Santahuhdalle alle 14 sekunnin aitakiiturien Elmo Lakan ja Ilari Mannisen jälkeen.

”Kun Pyryn hylkäämisen näki lähtöviivalla, tuli suru hänen puolestaan, mutta sitten keskittyminen meni omaan aitomiseen. Halusin erityisen paljon, että minä en pilaa suoritustani Pyryn epäonnen takia”, Hirvinen kuvailee.

”Tajusin, että nyt minulla on mahdollisuudet mitaliin – on vain pakko juosta täysillä. Siitä sai hiukan potkuakin kisaan.”

Maalissa Hirvinen ensin iloitsi ennätyksestään ja mitalistaan. Sitten tunnelma muuttui taas.

”Minuutti–kaksi kisan jälkeen rupesi taas harmittamaan Pyryn puolesta.”

Mitalijuoksuaan Hirvinen ei ole vielä ehtinyt katsoa videolta eikä analysoida valmentaja Matti Keron kanssa. Muistikuvat eivät ole kaikkein kirkkaimmat, mutta olennaisin palautuu mieleen.

”Ensimmäiset pari aitaa eivät olleet hirveän hyviä, mutta siitä eteenpäin sain aitavälit menemään tosi hyvin. Neljännen–viidennen aidan kohdalla lähti rullaamaan ihan kunnolla. Melko tasainen suoritus sinänsä.”

Ensimmäisen aidan kanssa Hirvisellä on muutenkin ollut eniten tekemistä. Telineistä lähtö ei ole virheetön.

Hirvinen on vaihtanut kahdeksasta askeleesta seitsemään lähdön ja ensimmäisen aidan välissä. Puutteet seitsemän askeleen treenaamisessa näkyvät suorituksessa vieläkin.

”Joinain päivinä se onnistuu tosi hyvin, joinain päivinä ei ollenkaan. Se on sellaista epävarmaa edelleen.”

Ensimmäinen aita on se, jonka kanssa Eero Hirvisellä on eniten parannettavaa.

Kaksijakoisia ovat olleet Hirvisen tunnelmat pidemmälläkin aikavälillä. 21-vuotiaan aitajuoksulupauksen viime kaudet ovat olleet rikkonaisia loukkaantumismurheiden takia.

Hirvinen myöntää, että mentaalisella puolella on ollut välillä ongelmia. Motivaatio on ollut hakusessa.

”Vaikeimpina hetkinä olen miettinyt, pystynkö tähän enää. Kalevan kisojen mitali antoi mielenrauhaa.”

Vuonna 2021 Hirvinen kävi armeijaa, jonka aikanakin sai mahdollisuuden keskittyä urheiluun. Ensimmäinen kilpailu, johon hän armeija-aikana pääsi, päättyi harmillisesti.

”Jo edelliskaudella vihoitellut vasen takareisi kramppasi pahasti. Jouduin olemaan juoksematta useamman viikon.”

Tämän kauden ensimmäinen kisa Porissa päättyi ennen kuin ehti alkaakaan. Alkuverryttelyssä iski suonenveto takareiteen – tällä kertaa oikeaan.

Ennen Kalevan kisoja Hirvinen ehtikin kilpailla kesällä vain kolmesti. Ensimmäinen kilpailu Kankaanpää Gamesissa antoi lupauksia – voittoaika 14,88.

”Se oli puhdas, suhteellisen hyvä juoksu. Oletin, että siitä homma olisi mennyt eteenpäin. Sen sijaan kaksi seuraavaa kisaa menivät jonnekin 15 sekunnin päälle. Tein niin tyhmiä virheitä, että haluan vain unohtaa ne”, Hirvinen hymähtää.

”Kalevan kisojen onnistuminen lisää motivaatiota tekemiseen. Taas jaksaa, kun tietää, että potentiaali paljon parempaan on olemassa. 14,75 ei ole vielä sellainen aika, joka kenenkään päätä huimaisi.”

Loppukauden tähtäimenä siintää alle 22-vuotiaiden SM-kilpailut Vaasassa elokuun lopussa. Siellä on tarkoitus nipistää ennätyksestä vielä kymmenys tai enemmänkin.

”Asetin tämän kesän tavoitteeksi 14,50. Ei se ole mahdoton, mutta paljon pitää mennä oikein, jotta se toteutuisi.”

Hirvinen katsoo myös pidemmälle tulevaisuuteen, jopa viiden vuoden päähän. Jo ensi kesänä aika voisi painua lukemiin 14,20–14,30.

”Nuorten EM-kisoihin olisi hyvä päästä vielä 22-vuotiaana. Viiden vuoden päästä ajan pitäisi olla alle 14:n selvästi, jotta olisi mahdollisuus kamppailla aikuisten EM-kisoissa.”

Syksyllä 2021 Hirvisen elämässä tapahtui iso muutos. Hän muutti Jyväskylään opiskelemaan fysioterapiaa.

Hirvinen panostaa täysillä aitajuoksuun ja opiskelee urheilun ehdoilla. Yksin treenaaminen on ollut sekin Jyväskylässä mentaalisesti vaativaa. Pitkäaikaiselta valmentajalta Matti Kerolta tulee toki treeniohjeet, mutta se ei korvaa valmentajan fyysistä läsnäoloa.

Jyväskylän huippuaitureista Ilari Manninen ja Santeri Kuusiniemi ovat tulleet tutuiksi ja tarjonneet Hirviselle myös treeniseuraa.

Pari vuotta vanhemmat leiskulaiset Pyry Santahuhta ja oma isoveli Eelis Hirvinen ovat olleet Eero Hirvisen uralla tärkeitä kirittäjiä. Eelis on nyt keskittynyt opiskeluun ja jättänyt kilpailullisen urheilun.

Onko Hirvinen pystynyt auttamaan ystäväänsä Santahuhtaa Kalevan kisojen ison pettymyksen jälkeen?

”Juttelimme Pyryn kanssa Joensuussa, ja koetin häntä kovasti kannustaa. Hänen olonsa näytti hiukan helpottavan. Parempi antaa hänen nyt käydä asiaa läpi rauhassa.”

Aitajuoksija

Eero Hirvinen

  • Eero Hirvinen on syntynyt Kankaanpäässä tammikuussa 2001.

  • Kankaanpään seudun Leiskua edustavan Hirvisen päälaji on 110 metrin aidat.

  • Hän aitoi sunnuntaina Joensuussa SM-pronssille ennätysajallaan 14,75.

  • Aituri tunnetaan myös erinomaisena 200 metrin juoksijana.

  • Hirvinen asuu nykyään Jyväskylässä, jossa opiskelee fysioterapiaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut