Kankaanpääläisillä kaksijakoiset tunnelmat aitafinaalissa – Toinen iloitsi, toinen itki

Toni Kuusela heitti uran toiseksi parhaan heittonsa ja varmisti paikan EM-kisoihin.

Kankaanpään Eero Hirvinen (numero 11) puristi pronssille. Voiton vei Elmo Lakka (1).

7.8. 20:52

Joensuu

Toisella oli syytä suureen iloon. Toinen itki.

Kankaanpään seudun Leisku sai 110 metrin aitafinaaliin kaksi kilpailijaa, Pyry Santahuhdan ja Eero Hirvisen.

Tämän kauden tilastonelonen ja hallissa pronssia voittanut Santahuhta kuului mitalikandidaatteihin. Talven hallikisoissa Santahuhta nappasi 60 metrin aitojen pronssin neljänneksi tulleen Hirvisen edestä.

Kalevan kisoissa mitalin Kankaanpäähän aitoi kuitenkin Hirvinen.

21-vuotias Hirvinen äityi Joensuussa ennätysvireeseen. Hänen uusi ennätyksensä on nyt 14,75. Samalla nuorukaisesta tuli ensimmäistä kertaa Kalevan kisojen mitalisti.

Santahuhta on aitonut tällä kaudella parhaimmillaan ajan 14,44. Hirvisen pronssituloksen alle hän on sallituissa oloissa painellut tällä kaudella viidesti.

Voi olla, että kankaanpääläisten järjestys olisi ollut Joensuussa sama kuin talvella hallissa. Santahuhdan kisa päättyi kuitenkin hylkäykseen ja itkuun.

Hyvät lähdöt ovat Santahuhdan valtti. Tällä kertaa hän lähti liian nopeasti.

Juoksija saa lähteä liikkeelle 0,1 sekuntia eli sata millisekuntia starttipyssyn pamahduksen jälkeen.

”0,1:n raja on typerin sääntö, joka yleisurheilusta löytyy. Se vie makua tästä lajista. Ihminen pystyy reagoimaan selvästi paremmin. Se on nähty moneen kertaan”, Santahuhta manasi Iltalehden haastattelussa.

”En voi alkaa hidastelemaan. Lähden heti, kun kuulen pamauksen.”

Seurakaverin uran ensimmäinen aikuisten SM-mitali ei tuoreeltaan Santahuhtaa lämmittänyt. Kyynelehtinyt kankaanpääläinen oli vakuuttunut, että ilman varaslähtötuomiota hän olisi pystynyt aitomaan pronssimitalin.

Kisan voiton vei Elmo Lakka ajalla 13,77. Ilari Manninen varmisti jyväskyläläisille kaksoisvoiton ajalla 13,98.

Lassi Etelätalo riuhtaisi viimeisellään voittoon.

Keihäänheitossa Lassi Etelätalo todisti sen jälleen: hän heittää pitkälle juuri silloin, kun pitääkin.

Etelätalo nousi Kalevan kisoissa Suomen mestariksi viimeisellä heitollaan. Tulos 84 metriä ja 62 senttiä on hänen pisin heittonsa kahdeksaan vuoteen.

Heinäkuussa 2014 Etelätalo heitti samalla Joensuun Keskuskentällä ennätyksensä 84,98.

MM-kisoissa kuudenneksi heittänyt Etelätalo ohitti viimeisellään siihen asti kisaa johtaneen Toni Kuuselan (84,01), joka varmisti kakkossijallaan paikan EM-kisoihin.

”En vain halunnut hävitä. Sitten, kun pitää heittää viimeisellä pitkälle, niin heitetään. Viimeinen heitto oli väkisin kaivettu. Se on hienonnäköistä, kun joku onnistuu viimeisellään”, Etelätalo sanoi.

Kalevan kisat näyttivät, että Etelätalo on Suomen vahvin keihäslenkki tulevissa EM-kisoissa – tosin muitakaan ei sovi sulkea pois mitalikahinoista.

Etelätalo uskoi, että heittokunto pysyy hyvänä seuraavat pari viikkoa. Ennen EM-kisaa ohjelmassa on kevyttä harjoittelua.

”Harjoituksissa tulee vähän sellaisia Yrjölän ylimääräisiäkin, että saa onnistumisen. Treenit päätän hyvään suoritukseen, että jää hyvä fiilis.”

Yrjölän ylimääräisillä Etelätalo viittasi kuulantyönnön suomalaiseen voimahahmoon Matti Yrjölään, joka kilpaili samaan aikaan kuin keihäänheittäjä Leo Pusa.

”Leo on kertonut, että Yrjölällä oli kuulemma tällaisia taipumuksia (päättää treeni hyvään heittoon)”, Etelätalo nauroi.

Leo Pusa on Etelätalon valmentaja. Pusa usko, että Etelätalo pystyy heittämään tällä kaudella ennätyksensä, kun kaikki osuu kohdalleen.

Toni Kuusela sai vihdoin pitkän heiton oikeaan paikkaan.

Kuuselan kanssa Suomen kolmannesta edustuspaikasta kisannut Toni Keränen oli kolmas. Myös hän heitti hyvän kaaren tiukassa paikassa 82,52.

EM-kisojen kolmas edustaja Oliver Helander heitti vain yhden heiton (76,22) ja oli kuudes. Helanderin selkä kramppasi. Hän menee varatoimena magneettikuvaukseen maanantaina.

”Selkä kramppasi aika pahasti ekan heiton jälkeen. Sen jälkeen ei ollut mitään mahdollista enää heittää. Vaikea liikkua. Harmittaa, sillä olisin melko varmasti heittänyt pitkälle ja voittanut muuten”, Helander sanoi.

Selkäkrampin saanut Oliver Helander seurasi mietteliäänä muiden heittämistä.

Kuusela osasi odottaa, että Etelätalo voi mennä hänen ohitseen päätöskierroksella.

”Tiesin, että sieltä se taas tulee. On se sellainen piikki lihassa, mutta ei se haittaa. Hyvä, että on hyviä kisoja”, Kuusela sanoi hyväntahtoisesti kolmannen Suomen mestaruutensa voittaneesta Etelätalosta.

Kuusela sanoi jo perjantain keihäskarsinnan jälkeen, että heitto näyttää pitkästä aikaa hyvältä. Kalevan kisojen hopeatulos on hänen uransa toiseksi paras.

”Puhutaan paljon, että puhun paljon, mutta sitten, kun osuu yhtään sinne päin se on tuolla (84 metriä). Sen jälkeen innostuin vähän liikaa”, Kuusela sanoi.

Hänen kisan toiseksi paras heittonsa kantoi vain 77,68.

”Kaikki muut heitot olivat vähän kuin juosten kustuja. Mutta ei haittaa, minä menen EM-kisoihin. Se on tosi iso homma. Eiköhän kelkka nyt vähän käänny, niin luulen. Olin niin pettynyt alkukesään”, Kuusela sanoi.

EM-paikan hävinnyt Keränen tyytyi kohtaloonsa, vaikka lähti hakemaan muutakin kuin mitalia. Karsintajärjestelmä sai häneltä kiitosta.

”Oli niin reilu peli kuin voi olla. Oli selkeät säännöt, hyvä systeemi.”

Jos joku EM-kisoihin valituista heittäjistä ei voisi kilpailla Münchenissä, Keränen saisi hänen paikkansa.

”Ainakin tiedetään, että varamieskin on iskukykyinen, positiivinen tilanne. Hyvä, että mitaleille vaadittiin tuollainen tulos. Ei voi sanoa, että olisi saanut mitään ilmaiseksi”, Keränen sanoi.

Fakta

Sunnuntain satakuntalaisfinalistit

110 metrin aidat: 3) Eero Hirvinen KsL 14,75. Pyry Santahuhta hylättiin vilppilähdön vuoksi.

Miesten kolmiloikka: 11) Niko Simola VsV.

Miesten keihäs: 9) Teemu Narvi KsL 72,10.

Naisten 200 metriä: 8) Pirkitta Marjanen PorinYU 25,02

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut