Nooralotta Nezirin suurten toiveiden kaudessa meni kaikki pieleen – Ex-porilainen joutui jalkaleikkaukseen: ”En sietänyt enää kipua”

Nezirin kantapäästä operoitiin luunpalanen, joka painoi akillesjännettä ja aiheutti sietämätöntä kipua.

Nooralotta Neziri osaa aitomisliikkeet, vaikka vasen jalka on kipsissä.

4.8. 12:28

Jyväskylä

Maan kaikki parhaat yleisurheilijat eivät tavoittele menestystä Suomen mestaruuskisoissa, Kalevan kisoissa.

Esimerkiksi aiemmin yhdessä kisojen päälajista sadan metrin aidoista puuttuu kaksi mestarisuosikkia, Annimari Korte ja Nooralotta Neziri. Molempien aiturien kausi on ohi.

Korte on kertonut kärsineensä koronataudista ja sen jälkitaudeista. Nezirin kantapää operoitiin maanantaina Helsingissä ja hän kilpailee seuraavan kerran vasta ensi vuoden puolella.

Ex-porilaisen kantapäästä poistettiin leikkauksessa luunpalanen, joka painoi akillesjännettä ja sitä suojaavaa limapussia. Myös limapussi poistettiin operaatiossa. Hyvä uutinen oli, että itse akillesjänne vaikutti vahvalta.

Päätös leikkauksesta tehtiin viime viikon keskiviikkona.

”Tilanne tuntui vain pahenevan, vaikken enää juossut. Sain vammaan kortisonihoitoa ja yritin rauhoittaa tilannetta juoksutauolla”, Neziri sanoo kotonaan Jyväskylässä ja nilkuttaa kyynärsauvojen varassa rivitalon takapihalle.

Vasemman jalan päälle saa ponnistaa kuuden viikon päästä. Loppusyksystä kolmen kuukauden kuluttua jalalla saa ponnistaa täydellä teholla.

”Lähden siitä, että kisaan ensi kesänä. Nyt on parempi antaa aikaa. En aseta mitään tavoitteita.”

29-vuotiaalla aitajuoksijalla oli tälle kaudelle tavoitteita yllin kyllin. Hänen piti juosta MM-kisoissa Eugenessa, tänä viikonloppuna Kalevan kisoissa Joensuussa ja kahden viikon päästä EM-kisoissa Münchenissä.

”Pidin tätä vuotta todella tärkeänä. Minulla oli kovat panostukset. Kiertelin vuoden ympäri maailmaa ja minulla oli uusi valmentaja. Yritin viimeiseen asti.”

Myös viime kesä meni Neziriltä piloille. Hänet valittiin olympiakisoihin Tokioon, mutta Neziri päätti jäädä sieltä pois takareisivamman ja selän rasitusmurtuman takia.

”Jos olisin lähtenyt Tokioon, en olisi toipunut siihen tämän vuoden hallikauteen. Urheilijan mieli sanoi, että on lähdettävä”, Neziri kertoo.

Neziri kilpaili hallissa säästeliäästi ja harjoitteli paljon ulkomailla. Valmentajaksi vaihtui itävaltalainen Philipp Unfried.

Tulevaisuuden harjoitussuunnitelmat ovat auki. Toipuminen leikkauksesta ratkaisee paljon.

Kantapää alkoi vaivata jo viime vuoden lokakuussa, mutta Neziri veti hallikauden läpi.

”Kortisoni auttoi hallikauden yli ja kevään, mutta loppukeväästä kipu palasi. Jos olisin ollut kymmenen vuotta nuorempi, niin en olisi ehkä kokeillut kortisonia samalla tavalla. Leikkaus olisi tässä tilanteessa ollut silloinkin väistämätön. ”

Jalkaleikkaus on vakava paikka Nooralotta Nezirille.

Nezirin mukaan kantapäävammalle on vaikea löytää yksittäistä syytä. Keväällä hän ei voinut tehdä suunniteltuja juoksutreenejä kovien kipujen ilmaannuttua leirillä Atlantassa Yhdysvalloissa.

Vielä vappuna hän elätteli toivoa ehjästä kesästä.

”Luunpalanen on voinut olla kantapäässä pitkään ja kasvaa rasituksessa. En sietänyt enää kipua. Se tuli ihan pienestä liikkeestä.”

MM-yleisurheiluja Neziri seurasi kotisohvaltaan, muttei tosin valvonut varhain aamulla Suomen aikaa käytyjä finaaleja.

Sadan metrin aitoja hän katsoi hämmentyneenä. Nigerin Tobi Amusan juoksi välierissä hurjan ME-ajan 12,12. Finaalissa hän voitti maailmanmestaruuden myötätuulessa 12,06, joka ei ole ennätyskelpoinen tulos.

Jo edellistä Kendra Harrison ME:tä 12,20 pidettiin lähes lyömättömänä.

”12,12 on ällistyttävä aika. En uskonut, että kukaan juoksee siihen. Tobin juoksu on teknisesti täydellistä. Hänen voittonsa ei ollut yllätys.”

Kansainvälisellä hallikiertueella vuonna 2021 Neziri voitti Amusanin parissa kisassa 60 metrin aidoissa.

Keväällä Neziri aloitti nuoren petäjävetisen kestävyysjuoksijan Eemil Helanderin apumanagerina. Oli kuin kohtalon ivaa, että myös Helander on ollut kesän sivussa loukkaantumisen takia.

Helander satutti nilkkansa nivelsiteet 3 000 metrin estekisassa toukokuun lopulla Belgiassa.

Jyväskylän gp-kisoja viime viikon tiistaina Neziri seurasi uuden suojattinsa kanssa Harjun kentän katsomossa.

”Yritämme vähän tutustua toisiimme. Nyt en ole ehtinyt paljon vielä hoidella Eemilin asioita”, Neziri sanoi.

Molempien managerina on kokenut Jukka Virtanen, joka ei kuitenkaan aio enää ottaa uusia urheilijoita talliinsa.

Kalevan kisoissa Helander palaa radalle 5 000 metrillä.

Miesten seiväshypystä Kalevan kisoista puuttuu kaksi EM-kisoihin valittua hyppääjää ja MM-kisoissa ollut Mikko Paavola, jonka loppukausi on ohi nilkkavamman takia.

Toinen MM-kävijä Tommi Holttinen valmistautuu EM-kisoihin, ja Juho Alasaari on samaan aikaan nuorten MM-kisoissa Kolumbiassa.

MM-kisoissa vaisusti hypännyt ja EM-kisoihin valittu Kristian Pulli puuttuu pituushypystä.

Aleksi Ojalan takareidestä löytyi lihasvamma ja nestekertymää, ja EM-rankingissa korkealla oleva kävelijä jättää Kalevan kisat väliin.

MM-kisoissa 400 metrin aidoissa SE:n juossut Viivi Lehikoinen kilpailee vain sileällä 400 metrillä.

EM-kisoihin valitun seitsenottelijan Maria Huntingtonin kausi on ohi.

Naisten satasen kolminkertainen Suomen mestari Lotta Kemppinen on ollut loukkaantuneena koko kesän ja on nyt toipunut jalkavammastaan. Hän yritti päästä jälki-ilmoittautuneena mukaan sadan metrin lähtöviivalle, muttei onnistunut.

Näin Kemppinen lähtee lähes kylmiltään15. elokuuta alkaviin EM-kisoihin, jonne hänet on valittu edelliskauden rankingin perusteella.

Yleisurheilun Kalevan kisat käydään torstaista sunnuntaihin Joensuussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut