Evartti pysyi valtaistuimellaan – Kuninkuusravien ensikertalainen Parvelan Retu haastoi ravikuninkaan tosissaan

Kymmenykset olivat Suven Sametin puolella tammojen kuningatarkilpailussa.

Uudet kuninkaalliset: Tapio Perttusen (vas.) Suven Sametti ja Santtu Raitalan Evartti uusivat Seinäjoen tittelinsä Forssassa.

31.7. 19:24

Forssa

Mahtava näytös, unohtumaton elämys, kahden kova orin taisto ja raviurheilua parhaimmillaan.

Kaksinkertainen ravikuningas Evartti ja haastaja Parvelan Retu ottivat tosissaan yhteen kuninkuuskisan viimeisellä matkalla 3 100 metrillä.

Vaikka Retu antoi kaikkensa ja vei maratonlähdön uudella SE-ajalla 23,0a/3 100 metriä, sen peesissä maalilinjan ylittänyt Antti Ojanperän tallin Evartti otti kolmannen peräkkäisen seppeleensä Forssassa. Parvelan Retu hävisi Evartille kokonaisajassa ainoastaan kuusi kymmenystä.

”Evartti on legenda. Se on älyttömän hieno ja taistelutahtoinen hevonen. Viimeinen matka oli ihan käsittämätöntä raviurheilua. Miten uskomaton Parvelan Retu oli ja millaisen soolon se pystyi juoksemaan viimeisen 700 metrin aikana”, Evartin luottokuski Santtu Raitala antoi tunnusta pahimmalle kilpakumppanilleen.

Forssan pitkän loppusuoran kärkipari Parvelan Retu ja Evartti tuli melkeinpä lentämällä ja voittaja ratkesi vasta matkan viime metreillä.

”Evartti seuraa uskomattoman hyvin edellä menijää. Hevonen nautti tilanteesta. Kun ankkurin köysi alkaa venyä, kymmenykset ovat halpoja. Onneksi ero ei kasvanut metriä pidemmäksi”, Raitala iloitsi.

Jos oli Raitala ikionnellinen, sitä olivat myös valmentaja Antti Ojanperä ja koko hevosen muu taustajoukko. Kahden pahan leikkauksen jälkeen kolminkertaiseksi ravikuninkaaksi nouseminen ei olisi onnistunut kaikilta hevosilta.

”Yritimme pitää aika matalaa profiilia. Vasta lauantain avausmatka vahvisti, että hevonen on kunnossa”, iloitsi Ojanperä Evartin kahdesta lähtövoitosta ja yhdestä kakkostilasta.

Sisäradan Hannu Torvisen Parvelan Retu ja Santtu Raitalan Evartti taistelivat kuninkuuskisan päätösmatkan voitosta startin viime metreille asti.

Parempi päivä

Ensimmäistä kertaa Kuninkuusraveihin osallistunut Parvelan Retu antoi Forssassa kaikkensa, mutta ei mahtanut paremmalleen mitään.

”Evartti on mahtava kilpailija. Ei tuollaisia hevosia ole, jotka pysyvät koko ajan perässä. Retullekin täytyy antaa täydet pisteet. Se oli sunnuntaina selvästi parempi kuin lauantaina. Kaikkia lähtöjä ei voi voittaa ja hävitäkin pitää osata”, Parvelan Retua ohjastanut Hannu Torvinen totesi päätösmatkan ykköstilan jälkeen.

Kaksi kakkostilaa ja viimeisen matkan voitto kasvattivat Oriveden ihmeorin palkintosummaa 54 000 eurolla.

”Retu teki täyden kympin suorituksen. Santtu on kyllä sellainen mies, että hän sai revittyä avauspäivänä riittävän eron. Siihen tämä kuninkuuskisa ratkesi. Media pelkää laukkoja enemmän kuin minä. Sain Pauli Raiviolta kunnon tipsit mitä tehdä ennen päätösmatkaa. Suuret kiitokset hänelle”, Parvelan Retun valmentaja Petri Laine muisti kehua Raiviota ohjeista.

Suven Sametti kuningatar

Kymmenykset olivat Tapio Perttusen ja Suven Sametin puolella tammojen kuningatarkilpailussa. Perttusen Suven Sametti korkkasi sunnuntain päätösmatkan 3 100 metriä löi lähdön kolmanneksi tulleen Lakan Leijan kokonaisajassa vaivaisella kymmenyksellä.

Forssassa Perttusen seitsemänvuotias tamma uusi viimevuotisen tittelinsä väkevällä maratonmatkan esityksellään.

”Lauantain ensimmäisellä matkalla hevonen oli hyvä, sunnuntain maililla erinomainen ja 3 100 metrillä suorastaan loistava”, tuuletteli Perttunen, joka on voittanut uransa aikana jo kuusi kuninkuustitteliä.

Viisivuotiaiden suomenhevosorien Pikkukunkku-lähtö oli suosikki V.G. Voiton näytöstä. Ari Moilasen ajokki johti starttia lähes koko matkan ja otti viidennen peräkkäisen tolppansa ajalla 25,1a/2 140 metriä. Lähdön toinen oli Pro ennen Franssonia.

”Kaikki on ollut helppoa tällä kaudella. Hevonen meni ensimmäisen kierroksen 22-vauhtia ihan hölkäten. Taisin leijua silloin, kun lupasin, että Voitto voittaa joskus kuninkuuden”, Moilanen perui aiempia lausuntojaan.

Tammojen Pikkukuningatar-lähdön voittaja ratkesi vasta maalikamerakuvan perusteella, sillä Jarmo Saarelan Laurilan Ilona ja Antti Veteläisen Aamulento ylittivät maalilinjan lähes yhtä aikaa.

Kuvan perusteella Saarelan Laurilan Ilona löi Aamulennon turpajouhen mitalla. Voittajan aika oli 29,3a/2 140 metriä.

”Se auttoi, kun saimme juosta Sirun Sikken selässä pitkään”, Saarela kommentoi lähtöä.

Ensi vuonna Kuninkuusravit järjestetään Kouvolassa 4.–6. elokuuta.

Tulokset

Kuninkuusravit 2022

Kuningatarkilpailun kokonaistulokset

1. Suven Sametti / Tapio Perttunen

2. Lakan Leija / Santtu Raitala ero +0.1

3. Hetviina / Iikka Nurmonen +0.6

4. Ciiran Tähti / Esa Holopainen +1.1

5. N. P. Liitotähti / Ari Moilanen +1.7

6. Taksvenla / Hannu Torvinen +1.8

7. Liisan Tulilintu / Harri Kotilainen +2.4

8. M.A. Piste / Kari Rosimo +5.0

9. Hulluduunari / Antti Teivainen +5.0

10. Lily / Mikko Huttunen +7.3

11. Vennelmon Varma / Janne Räisänen +27.0

Varjonova / Olli Koivunen h

Kuninkuuskilpailun kokonaistulokset

1. Evartti / Santtu Raitala

2. Parvelan Retu / Hannu Torvinen +0.6

3. Vixeli / Tapio Perttunen +7.8

4. Välkyn Tuisku / Kimmo Taipale +8.2

5. Uljas Suomalainen / Antti Teivainen +8.5

6. Sheikki / Arto Hammar +10.7

7. Veeran Poika / Jarmo Saarela +11.3

8. Enon Vilppi / Markku Hietanen +12.8

9. Herra Heinämies / Ville Pohjola +14.3

H.V. Tuuri / Iikka Nurmonen h

Kujanpään Jyräys / Ari Moilanen p

Rokin Maxi / Teemu Okkolin p

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut