Tobi Amusan juoksi kaksi uskomatonta ME-aikaa kahdessa tunnissa: ”ME oli vain bonus”

Nigerialainen juoksi välierissä 100 metrin aidat aikaan 12,12 ja vielä finaalissa 12,06, mutta kultajuoksussa oli liikaa myötätuulta. Reetta Hurske jäi huonolla juoksulla välierissä viimeiseksi.

Tobi Amusan ei ollut uskoa silmiään nähtyään ME-aikansa.

25.7. 10:28

Eugene, Oregon

Yleisurheilun MM-kisojen viimeinen kisapäivä alkoi jättipaukulla, kun Nigerian Tobi Amusan juoksi 100 metrin aitojen välierissä hurjan ME-ajan 12,12.

Hän paransi yhdysvaltalaisen Kendra Harrisonin vanhaa maailmanennätystä 12,20 peräti kahdeksan sekunnin sadasosaa, mikä on lyhyellä juoksumatkalla paljon.

Amusan paransi alkuerissä juoksemaansa Afrikan ennätystä 12,40 peräti 28 sadasosaa. ME-juoksussa hän tuli rullaillen lopun.

Tässä ei ollut vielä kaikki. Kaksi tuntia myöhemmin Amusan juoksi MM-kultaa vielä hurjemmalla ajalla 12,06, mutta myötätuulta oli yli sallitun (+2,5 metriä sekunnissa).

Naisten molemmilla aitamatkoilla juostiin Eugenessa maailmanennätykset. Sydney McLaughlin juoksi aiemmin viikolla 400 metrin aitojen ME:n 50,68.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto palkitsee ME:n 100 000 dollarin, noin 98 000 euron bonuksella. Sama urheilija voi saada sen vain kerran.

MM-tittelistä saa 70 000 dollaria. Näin Amusan ja McLaughlin kuittasivat 170 000 dollaria palkintorahaa.

”ME-aika oli vain bonus. Halusin vihdoin voittaa mestaruuden”, sanoi Amusan, joka oli jo tuomittu pika-aitojen ikuiseksi neloseksi muista arvokisoistaan.

Jamaikan Britany Anderson juoksi MM-hopeaa (12,23). Tokion olympiavoittaja Puerto Ricon Jasmine Camacho-Quinn sai saman ajan, mutta hävisi hopean viidellä sekunnin tuhannesosalla.

Entisen ME-juoksija Kendra Harrison hylättiin finaalissa. Välierissä hän juoksi Amusanin vanavedessä kauden parhaansa 12,27.

Reetta Hurskeen rytmi sekosi 8. aidalla välierissä.

Reetta Hurske jäi välierissä viimeiseksi ajallaan 13,15. Alkuerissä hän juoksi ajan 13,09, jolla hän oli erissä 21:nen.

Hurskeen juoksu mureni 8. aidalla.

”Alkuerässä aika oli saanut olla parempi, mutta sillä pääsin jatkoon. Jos olisin juossut 12,95, olisin päässyt silläkin jatkoon. Tänään meni hyvin kasi aitaan asti ja siitä sitten rokotetaan pisteet.”

Hurske antoi itselleen arvosanan kahdeksan kahdesta juoksustaan MM-kisoissa.

Hurske juoksi Eugenessa kaksi kertaa sadan metrin aidat, alku- ja välierät, kuten oli lähtiessä laskenutkin. Finaalipaikka oli aivan liian kaukainen tavoite.

Etukäteen Hurske veikkasi, että välierissä juostu 12,70 toisi finaalipaikan. Nyt viimeinen finaalipaikka meni ajalla 12,50.

”Tuntui, että reagoin hyvin ja sain rytmistä kiinni. Pääsin juoksun imuun, sitten kolisi ja yritin pysyä pystyssä. Jos olisin kaatunut, en tiedä, olisiko harmittanut näin paljon.”

Hurske kuuli urheilijoiden kokoontumishuoneeseen ennen lähtöä, kun yleisö kohisi Amusanin ME:n takia.

”Alkoi kauhea huuto ja näin tuloksen. Tuollaisessa ME-juoksussa pitää mennä napakalla askeleella eteenpäin. Siinä ei hirveästi tapahdu mitään ylimääräistä mihinkään suuntaan. Amusanilla on hyvä tekniikka, eikä hän ole mikään suurikokoinen.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut