Onko tässä uusi Usain Bolt? 18-vuotias superlupaus oli ajautumassa eri lajin pariin, mutta koronapandemia muutti pikajuoksuhistoriaa: ”Asiat olisivat voineet mennä eri lailla”

Erriyon Knighton on vienyt nuorten maailmanennätyksen Usain Boltin nimistä. 18-vuotias yhdysvaltalainen on MM-kisojen yksi mielenkiintoisimmista urheilijoista.

Erriyon Knighton on tehnyt vakuuttavaa jälkeä MM-kisojen alkuerissä ja välierissä.

21.7. 9:54

Aamulehti

18-vuotiaalla yhdysvaltalaisella Erriyon Knightonilla on ehkä yleisurheilumaailman suurimmat paineet niskassaan: hänestä odotetaan uutta Usain Boltia.

Pohjaa oletuksille on. Kun miesten 200 metrin finaali juostaan torstain ja perjantain välisenä yönä Suomen aikaa, on Knighton yksi suosikeista.

Hän lähti MM-kisoihin hurjalla kauden kärkituloksella maailmassa 19,49. 200 metrin välierässä Knighton oli toiseksi nopein ajalla 19,77. Hänellä on nimissään 20-vuotiaiden ja 18-vuotiaiden maailmaennätykset 200 metriltä ja vei juuri Boltilta molemmat ykkösajat.

Knightonin nousu maailman pikajuoksuhuipulle on ollut hurjan nopea, mutta kaukana ei ole, että lajivalinta olisi ollut täysin toinen.

Kuka?

Erriyon Knighton

Syntynyt: 29.1.2004 (18-vuotias).

Kansalaisuus: Yhdysvallat.

Päämatkat: 100 ja 200 metriä.

Valmentajat: Jonathan Terry ja Mike Holloway.

Ennätykset: 100 metriä 10,04 ja 200 metriä 19,49.

Olympianelonen

Floridan osavaltiosta Tampasta kotoisin oleva Knighton ei harrastanut yleisurheilua nuorena, vaan ajautui lajin pariin vasta teininä.

191-senttinen Knighton pelasi monien tapaan amerikkalaisten jalkapalloa.

Yhdysvaltalainen Erriyon Knighton aloitti pikajuoksun melko myöhään pelattuaan aiemmin amerikkalaista jalkapalloa.

Nopea lupaus oli matkalla NFL-polulle ja yliopistot olivat kiinnostuneita varaamaan hänet. Sitten vastaan tuli koronapandemia – ja 200 metrin yleisurheiluhistoria alkoi muuttua.

Silloin 16-vuotias Knighton päätyi kokeilemaan yleisurheilua ja jäi sille tielle, kun joukkueurheilun harrastaminen oli vaikeaa pandemia-ajan alussa.

”Asiat olisivat voineet mennä eri lailla, jos kausi olisi jatkunut”, yhdeksännellä luokalla pikajuoksun aloittanut Knighton on kertonut BBC:llä.

Voidaan puhua hypystä täysin uuteen maailmaan.

”Ennen sitä minulta olisi voinut kysyä mitä on sadan metrin juokseminen ja olisin ollut aivan pihalla. En tiennyt yleisurheilusta mitään. Sen vuoden lopulla tajusin, että olin nopeampi kuin monet ihmiset”, nuori lupaus muisteli BBC:lle.

Kun Knighton pääsi osaavan harjoittelun pariin, oli vauhti ja kehitys hurjaa. Siitä kertoo viime kesän olympialaiset Tokiossa: 17-vuotiaana Knighton oli 200 metrin olympiafinaalissa neljäs.

Tänä vuonna vauhti on vain kiihtynyt ja kotikisoihin hän lähtee mitalisuosikkina, uransa ensimmäisiin MM-kisoihin.

Vasta 18-vuotias Knighton lähtee mitalisuosikkina 200 metrin finaaliin.

Oppia tarjottu

Yhdysvaltojen mestaruuskisoissa Knighton sai hyvän opetuksen, mitä mestaruudesta juokseminen vaatii. Noah Lyles voitti hänen nenän edestään 200 metrin mestaruuden ja teki eleen Knightonia kohti maaliviivalla, jota on tulkittu näpäytykseksi nuorelle nousukkaalle.

Hävityn finaalin jälkeen Knighton käänsi katseensa MM-kisoihin.

”Aion tulla MM-kisoissa takaisin ja voittaa. Tehtävä ei ole valmis”, hän kertoi The Washington Postin mukaan.

Aikaa riittää

Knighton on vienyt Usain Boltin nimistä 200 metrin nuorten ME-ajan.

Knighton voi hyvinkin olla seuraava Bolt – sitä tukee jo hänen nuoruutensa ja vauhtinsa. Bolt hallitsi MM- ja olympiakisoja yksittäisiä finaaleja lukuun ottamatta vuodet 2008–2016.

”Minua kutsutaan nuoreksi joka päivä. Olen 24-vuotias vuonna 2028, siihen on aikaa kahdet olympialaiset. Ja olen silloinkin vielä melko nuori”, Knighton toteaa.

Seuraavat vuodet kertovat, kuinka lähelle Boltin maailmanennätystä 19,19 Knighton tulee pääsemään. Aikaa on.

”Haluan maailmanennätyksen. Mutta jos se ei tule, se ei minua juuri haittaa. Minulla on yhä kymmenisen vuotta jäljellä. Tarkoitus on koko ajan saada omasta ajasta osia pois”, hän toteaa NBC Sportsin mukaan.

Miesten 200 metrin finaali perjantaina kello 5.50 Yle TV2 ja Areena.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut