Vahva juoksu vei Viivi Lehikoisen aitojen välieriin: ”Olisi mennyt kovempaa, mutten halunnut puristaa liikaa”

Arvokisojen ensikertalainen Kristiina Halonen aitoi ennätyksensä. MM-kisojen ilmapiiriä hän ei pitänyt mitenkään erikoisena: ”Ei tullut Liisa ihmemaassa -oloa.”

Viivi Lehikoinen lähtee innolla 400 metrin aitojen välieriin, joista hän hakee hyvää sijoitusta.

20.7. 7:40

Eugene

Viivi Lehikoinen ylsi tavoitteeseensa MM-yleisurheilun MM-kisoissa.

Lehikoinen alitti urallaan kolmannen kerran 55 sekuntia 400 metrin alkuerissä ja pääsi 11. nopeimpana torstain välieriin.

”Meni suunnitelman mukaan. Pystyin vähän vielä rentouttamaan lopussa. Hienoa, että perusjuoksulla pääsee jatkoon”, Lehikoinen sanoi.

Lehikoinen aitoi ajan 54,95, jolla hän sijoittui alkuerässään kolmanneksi kovassa seurassa.

Erän voitti Jamaikan Janieve Russell, joka oli viime vuonna Tokiossa olympiakolmonen. Toiseksi tuli Shamier Little, Yhdysvaltojen mestaruuskisojen kolmonen.

”Tänäänkin olisi mennyt vähän kovempaa, mutta halunnut liikaa puristaa. Keskityin pitkään alkukiihdytykseen, pitkiin askeleisiin ja annoin vain mennä.”

Viivi Lehikoinen oli eränsä kolmas ja meni suoraan 400 metrin aitojen välieriin.

Lehikoinen aitoi ensimmäiset neljä aitaa 15 askelvälillä ja vaihtoi sitten kuuteentoista.

”Siihen olin tosi tyytyväinen. Välierissä tavoitteena on mahdollisemman hyvä sijoitus. Vaikea sanoa, mikä aika sitten on.”

Finaalipaikka vaatisi vähintään Tuija Helanderin lähes 35 vuotta vanhan Suomen ennätyksen 54,62 alittamista. MM-kisojen alkuerissä se olisi riittänyt kuudenteen sijaan.

Vuosi sitten helsinkiläinen putosi täpärästi välieristä olympiakisoissa Tokiossa, jossa hän juoksi ajan 55,67.

”Tokio oli ensimmäinen aikuisten arvokisakokemukseni, jossa onnistuin aika hyvin. Muistelin sitä täälläkin, että pystyy selviytymään omalla tasollaan. Sillä tavalla siitä oli hyötyä.”

Haloselle ennätys

Myös Kristiina Halonen oli tyytyväinen juoksuunsa, jossa hän paransi vanhan ennätyksensä 56,76 aikaan 56,68.

”Ei minulla ollut mitään hajua ajasta”, Halonen sanoi ensi töikseen.

”Vähän ärsyttää, että oli rutiinisuoritus. Loppu oli todella hapokasta. Ei saisi olla sellaista, jos aikoo tulla lujaa.”

Kristiina Halonen juoksi oman ennätyksensä 400 metrin aitojen alkuerissä.

Halonen oli erässään viides ja yhteisajoissa 28:s.

Lappeenrantalainen on Suomen joukkueen tuntemattomin urheilija. Hän on kärsinyt paljon loukkaantumisesta. Toipilasaikana hän valmistui diplomi-insinööriksi.

Valmistautuminen Eugeneen ei sujunut parhaalla mahdollisella tavalla. Halonen sairasteli.

”Vaikea sanoa, oliko flunssa tai jotain. En halua sanoa niitä selityksiksi. Flunssia tulee ja ne on hallittava. Urheilijan on opittava niitä käsittelemään. Onneksi ei ollut mitään influenssaa, että pystyin jotenkin harjoittelemaan.”

Halosen taival kuitenkin päättyi alkueriin.

Halonen kertoi olleensa kesällä kolme kertaa kipeänä. Hän tunsi olonsa kipeäksi vielä viime viikollakin, kun kuuli valinnastaan MM-kisoihin.

”Ylimenokaudella pitää miettiä, miksi olen ollut kipeänä niin herkästi. Oikeastaan eilen ja tänään tuntuu, että olen jollain tavalla elävien kirjoissa, mutta niillä on turha selittää mitään. Tulostaulusta näkee, miten juoksu kulkee. Turha spekuloida.”

Menossa EM-kisoihin

EM-kisojen rankingaika sulkeutuu ensi viikolla. Halonen on tukevasti sisällä EM-rankingissa, joten edessä on vielä kesän toiset arvokisat.

”Aika monta likkaa, olisiko kymmenkunta pitäisi tulla ohi. Ei pitäisi olla hätää.”

Minkälaisena kokemuksena pidät ensimmäisiä arvokisojasi ylipäätään urallasi?

”Totta kai sain oppia, mutta eivät sen ihmeellisemmät kisat. Ei mennyt aikaa ihmetellessä kuin Liisa ihmemaassa, ihan perusjutut. Hyvältä silti vaikutti.”

Maailmanennätysnainen, Yhdysvaltojen Sydney McLaughlin juoksi oman eränsä voittoon ajalla 53,95. Alkuerien nopein oli Alankomaiden Femke Bol ajallaan 53,90.

Alankomaiden Femke Bolilla on sama valmentaja kuin Viivi Lehikoisella.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut