Yulimar Rojas on MM-areenan ylivoimaisin urheilija ja teki taas huiman tempun – hänellä on kaksi tavoitetta, joista toinen on ylittää 16 metriä: ”Synnyin sitä varten”

Venezuelan 192-senttinen yleisurheilutähti Yulimar Rojas olisi alun perin halunnut lentopalloilijaksi. Hän voitti jälleen MM-kultaa kolmiloikassa.

Venezuelan Yulimar Rojas juhli Eugenessa kolmiloikan maailmanmestaruutta.

19.7. 8:21

Yksi Eugenen MM-kisojen valovoimaisimmista urheilijoista on Venezuelan kolmiloikkaaja Yulimar Rojas.

Moni muistaa hänen villit tuuletuksensa viime kesältä. Tokion olympialaisten finaalissa hän loikki voittoon tuloksella 15,67 parantaen maailmanennätystä peräti 17 sentillä.

Maaliskuussa MM-hallikilpailuissa Belgradissa Rojas oli aivan omaa luokkaansa. Hän hyppäsi 15,74, murskasi omissa nimissään olleen hallimaailmanennätyksen 31 sentillä ja voitti hopealle tulleen Ukrainan Marina Beh-Romantshukin tasan metrillä.

Viime vuosien saldo on vaikuttava: MM-kultaa ulkoradoilta vuosilta 2019 ja 2017, hallista vuosilta 2022, 2016 ja 2018. Vuoden 2016 Rion olympialaisissa Rojas sai hopeaa.

Eugenessa hän teki sen taas: Rojas voitti maailmanmestaruuden uudella maailman tämän kauden kärkituloksella 15,47.

Hopealle hypännyt Jamaikan Shanieka Ricketts jäi yli puolen metrin päähän. Eroa oli 58 senttiä, mikä on hurjasti kolmiloikassa ykkösen ja kakkosen välillä.

Suomen Kristiina Mäkelä oli finaalin yhdeksäs ja jäi yli metrin hypättyään 14,18.

”Halusin pidemmän hypyn, mutta olen iloinen, kun pääsin palaamaan tälle kauniille stadionille. Uskon, että voitan lisää mestaruuksia tulevaisuudessa ja voitan niitä maalleni”, Rojas tunnelmoi mestaruuden jälkeen Kansainvälisen yleisurheiluliiton haastattelussa.

Rojas haluaa jatkossakin voittaa mestaruuksia maalleen Venezuelalle.

Ikionnellinen kolmiloikkaaja Tokion olympialaisten finaalissa viime kesänä, jolloin tuli olympiakultaa.

Mutta kuka on tämä Venzuelan ensimmäinen naispuolinen olympiavoittaja, 26-vuotias 192-senttinen pomppuihme?

Olympic-sivuston mukaan Rojas aloitti 15-vuotiaana korkeushypyn, ennen kuin vaihtoi pituushyppyyn ja lopulta kolmiloikkaan kahdeksan vuotta sitten.

Alun perin hän olisi halunnut lentopalloilijaksi, mutta läheisessä Anzoateguin urheilukeskuksessa ei ollut hänelle joukkuetta, kertoo The Guardian.

Pituushyppy kulkee yhä Rojasin mukana. Hänen oli määrä kilpailla Eugenen MM-kisoissa kolmiloikan lisäksi pituushypyssä.

Rojas rikkoi pituushypyn kisarajan kesäkuussa tuloksella 693 senttiä. Sillä olisi voittanut vuoden 2019 MM-kisoissa hopeaa, mutta koska Rojas teki sen väärillä kengillä, tulosta ei hyväksytty.

Vaikka tulevat MM-kisat jäävät tuplaamatta, hänet todennäköisesti nähdään jatkossa kisaamassa myös pituushypyssä.

Yulimar Rojas oli ylivoimainen MM-finaalissa ja voitti maailmanmestaruuden yli puolen metrin erolla.

Avoimesti homoseksuaali Rojas tunnetaan kotimaassaan seksuaali- ja sukupuoli­vähemmistöjen (lyhenne englanniksi LGBT) oikeuksien puolestapuhujana. Venezuelassa on viime vuosina käyty keskustelua samaa sukupuolta olevien oikeudesta avioliittoon.

”Siitä lähtien, kun aloitin urheilun, olen aina yrittänyt taistella naisten ja LGBT-yhteisön ideologioiden ja oikeuksien puolesta”, kertoi Rojas Outsports-sivuston mukaan El Pais -lehden haastattelussa vuonna 2020.

Yksi Suomen mitalitoivoista Eugenen MM-kisoissa on kolmiloikkaaja Senni Salminen, joka kertoi seuraavansa tarkasti venezuelalaisen uraa.

”Rojas on pitkäjalkainen ja todella nopea. Hän on kuin luotu kolmiloikkaan”, Salminen kuvaili Helsingin Sanomille.

Urheilussa on tällä hetkellä kaksi asiaa, jotka ajavat Rojasia eteenpäin. Toinen on saavuttaa 16 metrin haamuraja kolmiloikassa.

”Minä pääsen sinne. Synnyin sitä varten”, hän kertoi Olympics-sivustolle.

Toinen tavoite on päihittää valmentajan meriitit. Se on kova tavoite, mutta Rojas on hyvässä vauhdissa.

Rojasin kuubalainen valmentaja Ivan Pedroso voitti pituushypyssä kultaa Sydneyn olympialaisissa vuonna 2000. Lisäksi Pedroso on saavuttanut pituushypyssä neljä ulkoratojen ja viisi sisäratojen maailmanmestaruutta.

Kaksikon yhteistyö alkoi, kun Facebookin algoritmi suositteli Rojasille Pedrosoa kaveriksi. Rojas pani Pedrosolle viestiä ja kertoi, kuinka ihailee tätä.

He viestittelivät Facebookissa ja lopulta Rojas lähti Pedroson luokse Espanjan Guadalarajaan harjoittelemaan. Sitä Rojas pitää käännekohtana elämässään.

”Se oli kohtalo”, Rojas sanoi The Guardianille.

Naisten kolmiloikassa ei löydy haastajaa Rojasille.

Arvokisoissa onnistuminen ei ole koskaan urheilijalle itsestäänselvyys. Silti siihen on uskottava kivenkovaan. Voitettuaan viime kesänä olympiakultaa maailmanennätyksellä Rojas tiesi sen jo ennen tulostaululle ilmestyviä lukemia. Hän oli tuntenut sen jaloissaan.

”Minun ei tarvinnut katsoa, ​​koska pääni, sydämeni ja kehoni tiesivät jo. Valmentajani huusi ja hyppi ja hurrasi. Se oli uskomatonta!”

Rojas kannustaa ihmisiä tavoittelemaan omia unelmiaan useissa Instagram-päivityksissään, sillä onhan hän itse tehnyt monista tavoitteistaan totta.

Esimerkiksi Belgradin maaliskuisen sisäratojen maailmanmestaruuden jälkeen Rojas kirjoitti Instagramiin: ”Älä lakkaa taistelemasta unelmiesi puolesta, kunhan teet kovasti töitä niiden eteen, saavutat haluamasi”.

Hänen mottonsa kuuluukin: mikään ei ole mahdotonta.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut