Helmarien Anna Signeulin tapaus kertoo huonon johtamisen hiljaisesta hyväksynnästä ja arvojen alistamisesta tulokselle

Vääränlainen johtamiskulttuuri naisten maajoukkueessa on ilmeisesti – tai jopa selvästikin – jatkunut, vaikka siihen on yritetty puuttua. Silloin johtopäätös on, että se on Palloliitossa hiljaisesti hyväksytty, koska menestys on arvona ollut tärkein, kirjoittaa Ari Virtanen.

11.7. 18:34

Reaktiot Helmarien päävalmentajan Anna Signeulin johtamistapojen uutisointiin kertovat paljon siitä, miten suomalaisessa huippujalkapalloilussa ja sen liepeillä suhtaudutaan ikäviin asioihin.

Niitä lakaistaan maton alle.

Niistä vaietaan.

Niiden edessä kieltäydytään katsomasta peiliin – ja osa katsojista, faneista ja lukijoista odottaa median vain tsemppaavan joukkuetta.

Mitä tiedämme tähän mennessä?

Ari Virtanen.

Anna Signeulin entinen apuvalmentaja Maiju Ruotsalainen on kertonut Signeulin kyseenalaistaneen Ruotsalaisen äitiyden ja kommentoineen sitä epäasiallisesti. Ruotsalainen on sanonut myös Palloliiton olleen tietoinen tapahtuneesta jo vuonna 2018.

Suomen Palloliiton pääsihteerin Marco Casagranden mukaan asiaa selvitettiin perusteellisesti vuodenvaihteessa 2019–2020. Casagrande kertoi, että Signeulin ja Ruotsalaisen näkemykset poikkesivat merkittävästi toisistaan.

Silloin Helmareilla ei ollut vielä kisapaikkaa hallussaan.

Palloliiton puheenjohtajan Ari Lahden mukaan toinenkin henkilö oli tehnyt valituksen Signeulin toiminnasta. Helsingin Sanomien lähteet kuvailevat Signeulin toimintatapoja kuluttaviksi ja ”epäinhimillisiksi”.

Osa lähteiden ongelmallisiksi kokemista asioista on arkipäivää maajoukkueissa, kuten vaatimus englannin puhumisesta tai yömyöhään työskentely.

Mutta silti Signeulin toiminnassa on ollut jotain pielessä, koska useampi ihminen on valittanut hänestä ja useampi ihminen kertoo, ettei ilmapiiri ole ollut hyvä ja tilanne on jatkunut pidempään. Ja samaa kertoo sekin, että Palloliiton puheenjohtajan Ari Lahden mukaan Signeulin kanssa on keskusteltu johtamiseen liittyvistä asioista useampaan otteeseen.

Viimeisen kerran Palloliiton hallituksessa on keskusteltu Signeulista tämän vuoden keväällä.

Palloliitto palkkasi Signeulin 2017 tekemään tulosta, ja sitä hän tekikin, kun Helmarit pääsivät yhdeksän vuoden tauon jälkeen EM-turnaukseen. Nyt Palloliitto joutuu kärsimään päävalmentajavalintansa seurannaisvaikutuksista.

Palloliiton verkkosivujen mukaan liiton arvoja ovat iloisuus, luotettavuus, menestys ja yhteisöllisyys. Signeulin tapauksen perusteella kyseisistä arvoista on toteutunut vain menestys.

Ruotsalaisen mukaan ”suurin ongelma on, että liitto mahdollistaa tällaisen kulttuurin olemassaolon ja jatkumisen”. Sitä vastaan on vaikeata väittää.

Vääränlainen johtamiskulttuuri on ilmeisesti – tai jopa selvästikin – jatkunut, vaikka siihen on yritetty puuttua. Silloin johtopäätös on, että se on Palloliitossa hiljaisesti hyväksytty, koska menestys on arvona ollut tärkein.

Sosiaalisessa mediassa ja keskustelufoorumeilla on esitetty tapaukseen liittyen, että median olisi pitänyt vaieta asiasta tai että ajoitus oli väärä. Se kertoo siitä, että kommentoijat eivät ymmärrä median logiikkaa. Median tehtävänä on journalistinen tiedonvälitys, ei joukkueen kannustaminen tai työrauhan takaaminen.

Mediaa voi kritisoida siitä, miten tapausta ei pystytty tuomaan julkisuuteen aiemmin. Se kertoo osaltaan siitä, millä tolalla Helmarien seuraaminen mediassa on ollut. Siihen ei ole satsattu samalla tavalla kuin miesten maajoukkueen seuraamiseen.

Väitän, että tapaus Signeul olisi vääjäämättä tullut julki, mutta sen tulemista julki juuri kisojen aikaan edisti se, että Helmarien seurantaan on panostettu enemmän kisojen alla.

Miten Signeulin johtamistapojen ruotiminen vaikuttaa joukkueeseen? Se vaikuttanee ainakin välillisesti.

Tapaus on varmasti vaikuttanut Signeuliin ja hänen työhönsä turnauksen aikana, ja siten se vaikuttanee myös joukkueeseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut