Espanja kaatoi Helmarit EM-kisojen avauksessa 4–1, Linda Sällström teki Suomen maalin

Espanja teki kolme puskumaalia Suomea vastaan, ja kolme Espanjan maaleista tuli erikoistilanteista.

Espanjan puskuissa oli tehoa. Lucia Garcia viimeisteli espanjalaisten illan kolmannen puskumaalin.

8.7. 22:04

Milton Keynes

Espanja–Suomi 4–1

Helmarit sai unelma-alun ensimmäiseen EM-turnausotteluun, mutta Espanja käänsi pelin jo avausjaksolla edukseen. Milton Keynesin stadionilla yleisö kohahti hämmästyksestä 49 sekunnilla, kun Linda Sällström päätti Suomen ensimmäisen hyökkäykseen maaliin.

Suomen keskuspuolustaja Anna Westerlundin loistava pystysyöttö syvyyteen tavoitti Suomen kaikkien aikojen maalintekijän Sällströmin, joka laukoi pallon varmasti maalin takanurkkaan.

Suomen joukkue juhli avausmaalia ensimmäisellä minuutilla.

Avausmaalinsa jälkeen Suomi puolusti melko syvällä, mutta piti Espanjaa kuitenkin varpaillaan. Suomi oli näyttänyt tehokkuutensa vastahyökkäyksissä, ja Suomen hyökkääjät olivat päästä useampaankin kertaan karkumatkalle.

”Saimme aivan sairaan hyvän alun peliin. Totta kai fiilis oli älyttömän hyvä. Näimme, että Espanja piti palloa tosi hyvin. Meidän piti olla kärsivällisiä puolustusmuodossamme”, Emmi Alanen sanoi.

”Vähän tyhjä olo jäi.”

12. minuutilla Eveliina Summasen pystysyöttö vapautti Adelina Engmanin. Engman yritti laukoa samaan nurkkaan kuin Sällströmin tämän maalissa, mutta laukaus meni hieman leveäksi.

”Saimme tosi hyvän alun otteluun, mutta sitten emme saaneet oikein prässipeliämme toimimaan. Valuimme liian alas. Toisella puoliajalla pystyimme pysymään korkeammalla”, Ria Öling sanoi.

Linda Sällström tuuletti maajoukkueuransa 51:nnettä maalia.

”Toisella puoliajalla löysimme paremmin omia pelaajia, kun voitimme pallon. Ensimmäisellä jaksolla meillä ei ollut oikein syöttösuuntia kuin yksi, ja se oli helppo lukea pois.”

Espanja rupesi takaa-ajoasemassa vyöryttämään hyökkäyksiä toisensa perään kohti Suomen maalia. Suomi pystyi pitämään espanjalaisten hyökkäykset puolustusmuotonsa ulkopuolella, mutta Espanja sai kulmapotkuja toisensa perään hyökkäyksistään.

Espanjan kahdeksas kulma tuotti lopulta tulosta. Mariana Caldentey antoi kulman, ja Irene Paredes pääsi juoksemaan vauhdilla keskityspalloon ja puski Espanjan tasoihin 26. minuutilla. Paredes sai aivan liikaa tilaa, ja Espanjan kapteeni on tuollaisissa tilanteissa vahvoilla. Maali oli hänelle maajoukkueuran kymmenes ja samalla hänen uransa neljäs Suomea vastaan.

Puolen tunnin kohdalla Sällström oli päästä karkuun Ria Ölingin syötöstä, mutta Mápi Leon pysäytti Sällströmin. Se oli toinen kerta, kun Sällströmin karkumatka pysähtyi Leoniin avausjaksolla.

Kun Espanja ei pystynyt kunnolla murtamaan Suomen puolustusta, jatkoi se Suomen maalin uhkaamista keskityksillä. 41. minuutilla Mápi Leon antoi keskityksen vasemmalta, ja Bonmati Aitana puski nätisti 2-1-maalin takakulmaan.

Suomen päävalmentaja Anna Signeul oli valinnut täysin yllätyksettömän avauskokoonpanon. Ainoa vakiokasvo, joka puuttui avauksesta oli sairastumisesta toipuva Natalia Kuikka, jonka tilalla topparina avasi Elli Pikkujämsä.

Tauolla Signeul haki lisää energiaa penkiltä vaihtamalla sisään Essi Sainion Engmanin tilalle oikealle laidalle. Se saattoi johtua myös siitä, että Engman oli loukannut itseään – yleensä Signeul ei näin aikaisin tee vaihtoja. Sainio teki heti ensimmäisellä minuutillaan ensimmäisen pallonriiston.

Suomi siirtyi toisella jaksolla puolustamaan selvästi 4–4–2-muodossa toisin kuin avausjaksolla, jolloin toinen hyökkääjistä putosi keskikentän tueksi.

Espanja jatkoi toisella jaksolla hallintaa. 56. minuutilla Espanjan oikea pakki Ona Batlle ohitti vastahyökkäyksessä Pikkujämsän, mutta Korpela torjui laukauksen. Suomi oli sellaisen paineen alla, että oli vain ajan kysymys, kun Signeulin piti tehdä lisävaihtoja.

67. minuutilla Signeul teki toisen vaihtonsa, kun toipilaana ollut Natalia Kuikka tuli kentälle Tuija Hyyrysen tilalle. Elli Pikkujämsä siirtyi topparin paikalta vasemmaksi pakiksi, ja Emma Koivisto vaihtoi oikeaksi pakiksi.

Natalia Kuikka (kesk.) tuli ottelun lopussa kentälle.

Espanjan voiton varmistanut maali tuli 75. minuutilla, ja jälleen puskulla Suomen maalin edustalta. Espanja sai vapaapotkun, ja Kuikan viereltä pääpalloon juossut Lucia Garcia puski pallon maaliin.

”Erikoistilanteet ovat jotain, mikä ratkaisee tällaisissa otteluissa. Huomaa, että heillä on vähän enemmän kokemusta näistä otteluista, ja sen takia he ehkä pystyivät ratkaisemaan pelin niistä”, Öling sanoi.

Ottelun lisäajalla Espanjan jatkuva paine kulminoitui rangaistuspotkuun, kun Pikkujämsä rikkoi rangaistusalueella. Mariana Caldentey laukoi pallon pilkulta varmasti ylänurkkaan.

”Harmittava tulos, kun varsinkin suurin osa maaleista tuli erikoistilanteista”, Öling sanoi.

”Pallonhallintamme olisi voinut olla parempaa. Espanjan ensimmäinen prässi oli tehokas, emmekä oikein päässeet siitä ulos. Kun pääsimme sieltä löytyi kyllä tiloja.”

Helmarien ja Espanjan ottelun yleisömäärä 16 819 on Uefan otteluseurannan mukaan naisten EM-kisojen yleisöennätys finaalien ulkopuolisissa otteluissa tai peleissä, missä kentällä ei ole järjestävän maan joukkuetta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut