Huippu-urheiluyksikön uusi johtaja Matti Heikkinen kokee, että Olympiakomitea olisi voinut tehdä asioita toisin kohujen aikaan

Entinen huippuhiihtäjä aloittaa Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajana syyskuun alussa. 38-vuotiaan Heikkisen valinta oli yksimielinen.

Olympiakomitea esitteli huippu-urheiluyksikkönsä uuden johtajan Matti Heikkisen tiistaina tiedotustilaisuudessa Sporttitalossa Helsingin Pitäjänmäellä.

5.7. 16:12

Vahva henkilökohtainen kokemus kansainvälisen huipun vaatimustasosta. Moderni ja näkemyksellinen johtaja. Lämminhenkinen, rento, kunniahimoinen ja kannustava.

Ylisanat eivät olleet loppua Pitäjänmäen Sporttitalolla, kun Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori ja toimitusjohtaja Taina Susiluoto arvioivat huippu-urheiluyksikön uudeksi johtajaksi yksimielisesti valittua Matti Heikkistä.

Entinen huippuhiihtäjä aloittaa tehtävässään syyskuun alussa. 38-vuotiaan Heikkisen edeltäjä Mika Lehtimäki erosi tehtävästään maaliskuun lopussa. Hän oli saanut viime syksynä varoituksen naisiin kohdistuneesta epäasiallisesta käyttäytymisestä.

Analyyttinen ja harkitseva Heikkinen asettelee sanansa tarkkaan, kun häneltä kysyy, miltä Olympiakomitean ympärillä vellonut kuohunta näytti ulkopuolelta katsottuna.

Heikkinen kasvoi huipuksi läpi vuoden 2001 MM-hiihtojen pahimpien tyrskyjen. Maailma on hänen mukaansa nyt ihan eri asennossa kuin kaksi vuosikymmentä sitten.

”Asiat ihan millä tahansa elämän osa-alueella pintautuvat, joka on ihan hyvä juttu. Tämä menee parempaan suuntaan”, Heikkinen vastaa.

”Kun on katsonut tätä maailman kehitystä kevään mittaan, mitä tuolla Ukrainassakin tapahtuu, niin kyllähän meidän pitää pyrkiä tekemään asioita vastuullisesti ja huolehdittava, että kohdellaan toinen toisiamme niin kuin ihmisiä.”

Matti Heikkinen siirtyy Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajaksi rakennusalalla toimivan GRK Infra Oy:n markkinointi- ja viestintäjohtajan tehtävistä.

Neljä arvokisamitalia saavuttanut ja vuonna 2011 MM-kultaa 15 kilometrillä (p) hiihtänyt Heikkinen kokee Olympiakomiteassa tehdyn Lehtimäen tapaukseen liittyen päätöksiä, jotka olisi voinut tehdä jälkikäteen tarkasteltuna tehdä toisinkin.

”Mutta hyvä, että asiat ovat pintautuneet, ne on käsitelty ja siitä jatketaan eteenpäin.”

Kolmet olympialaiset käynyt Heikkinen kertoo, ettei juuri ollut tekemisissä Lehtimäen kanssa urheilu-uransa aikana.

”Olemme varmaan kohdanneet olympialaisissa jopa Sotšissa viimeisen kerran. Mäkkärin kahvilassa”, hän sanoo vuoden 2014 talvikisoihin viitaten.

”Hyvin vähän on tehty yhteistyötä missään vaiheessa. Tunnemme kyllä.”

Heikkinen puhui hiihtäjänä myös pelimerkeistä ja niiden puutteista ollen piikkinä järjestelmän lihassa. Nyt hän on itse osa tuota järjestelmää – ja se tuntuu hyvältä.

”Pääsee suoraan vaikuttamaan siihen asiaan, mistä on puhunut”, hän perustelee.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori (vas.), toimitusjohtaja Taina Susiluoto sekä hallituksen jäsen Sari Multala ylistivät uudeksi huippu-urheiluyksikön johtajaksi valittua Matti Heikkistä tiistain tiedotustilaisuudessa.

Heikkinen kuvailee uuden työnsä näkymiä mielenkiintoisiksi. Samalla hän palaa tietyllä tapaa kotiin siihen huippu-urheilun maailmaan, jossa on kasvanut ja kehittynyt.

”Yhtään semmoista pöytää ei ole, mihin ei voisi palata, vaikka olen piikkinä lihassa joskus ehkä ollutkin. Niin olen aina pyrkinyt kohtaamaan ihmisiä. Se on hyvä lähtökohta asioille”, hän kertoo.

Jyväskylässä vaimonsa ja neljän lapsensa kanssa asuva Heikkinen on uuden työnsä vuoksi paljon pois kotoa, mutta miten paljon hän aikoo näkyä urheilijan arjessa?

”Aina kun olen jossain matkan varrella nähnyt urheiluihmisiä, olen varmasti mennyt sanomaan sinne päivää. Se on sellainen keskeinen homma, että meidän pitää keskustella keskenämme. Se on niitä arjen juttuja”, hän vastaa.

Olympiakomitea haki huippu-urheiluyksikköön uutta johtajaa avoimella haulla, joka alkoi 13. toukokuuta. Johtajan paikkaa haki 17 henkilöä, joista neljä oli naisia.

”Minulle annettiin semmoinen vinkki, että älä Matti sitten puhu soopaa. Pyrin välttämään sitä nyt ja jatkossakin”, Heikkinen lupaa.

”Huippu-urheilussamme on se tilanne, että tarvitsemme yhteistyötä, yhteistä tekemistä, luottamusta ja sitä perusarjen ymmärrystä ja tekemistä. Sieltä se kaikki lähtee.”

Matti Heikkinen koki uransa kohokohdan Oslossa 2011. Heikkinen hiihti Holmenkollenin laduilla 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan maailmanmestariksi.

Olympiakomitea valitsee huippu-urheiluyksikön johtajan määräajaksi neljäksi vuodeksi kerrallaan. Heikkinen on pestin päättyessä kesällä 2026 vasta 42-vuotias, joten työuraa on vielä edessä mahdollisesta jatkokaudesta riippumatta.

Työnkuvansa määräaikaisuutta Heikkinen pitää hyvänä asiana. Hän kokee suuren muutoksen perussykliksi 2–6 vuoden mittaisen ajan.

”Aika ajoin pitää tuulettaa ja tarkastella. Pitää muistaa, että tämä huippu-urheilujohtajan tehtävä on näkyvä ja merkittävä juttu. Ei siinä saa alkaa vesottua.”

Heikkisen työ huippuhiihtäjänä oli omalta osaltaan vaikuttamista, vuorovaikutusta ja yhteistyötä. Hän ei kuitenkaan haalinut tuolloin itselleen ylimääräisiä luottamustehtäviä.

”Jos olisin lähtenyt johonkin positioihin, niin se olisi voinut olla helposti pois siitä päivittäisestä tekemisestä. Pitää muistaa myös jatkossa, että vaikka urheilijat saavat vaikuttaa, niin pitää antaa myös mahdollisuus pysyä siellä urheilussa.”

”Mutta kyllä minä heti ammattiurheilijan uran lopetettuani mietin, että jotakin tehtäviä olisi kiva urheilussa tehdä. Intoa ja paloa on ollut, ja huomaan, ettei se ole viimeisen kolmen vuoden aikana sammunut. Kannattaa tehdä sellaisia töitä, joihin on ilo ja palo.”

Tuore huippu-urheiluyksikön johtaja korostaa sitä, ettei hiihtomaajoukkueella ole jatkossakaan minkäänlaista erityisasemaa yksikön silmissä.

”Meillä [Olympiakomiteassa] on yksilö-, joukkue- ja paraurheilu. Ja kattojärjestötehtävä. Silloin pitää olla hyvin tarkka siitä, miten asioita tehdään, miten päätöksiä valmistellaan ja miten se homma on läpinäkyvää”, Heikkinen kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut