Dramaattinen viisi­eräinen ottelu kääntyi Heliövaaralle ja Glasspoolille Wimbledonissa: ”Positiivisuus on voittava peli­tapa”

Brittipelaaja Glasspool piti paria pystyssä tiukilla hetkillä.

Harri Heliövaara ja Lloyd Glasspool (oik.) etenivät nyt Wimbledonin kolmannelle kierrokselle. Kuva Helsingistä tennisliigan ottelusta helmikuulta.

2.7. 18:01

Lontoo

Tarvittiin täydet viisi erää ja melkoinen annos dramatiikkaa, kunnes Harri Heliövaara ja brittipari Lloyd Glasspool etenivät kolmannelle kierrokselle Wimbledonin tennisturnauksen nelinpelissä lauantaina.

Glasspool ja Heliövaara kaatoivat norjalais-yhdysvaltalaisen parin Casper RuudWilliam Blumberg 6–1, 3–6, 6–3, 3–6, 6–4.

Norjalainen Ruud on kaksinpelin ATP-listalla sijalla kuusi ja erittäin kovalyöntisenä pelaajana vaarallinen myös nelinpelissä, vaikkei sitä kovin usein pelaakaan. Hetkittäin hän sotki peliä kovilla kämmenlyönneillään, mutta ei hänkään pystynyt ottelua kääntämään.

Ottelu ratkesi, kun Blumberg menetti syöttönsä lopussa. Tasatilanteessa 30–30 Heliövaara kaivoi jostain lyöntiensä syvyyksistä kamppailun parhaan rystypalautuksen. Sillä irtosi ottelupallo, jossa Heliövaara pääsi lyömään Glasspoolin vastauksen jälkeen lentolyönnin Ruudin jalkoihin. Ottelu ja piinaava jännitys päättyivät siihen.

”Hyvin aaltoileva ottelu”, Heliövaara sanoi.

”Aika kuilun partaalta noustiin.”

Heliövaraan tuuletus ja riemu olivat sellaiset, että tuntui kuin isot patoutumat ja tuskat olisivat purkautuneet. Ennen viimeistä peliä Heliövaaran pelaaminen oli vaikeaa, suorastaan hetkittäin hyvinkin hankalaa. Helpot virheet seurasivat toistaan, ja Glasspool piti paria pystyssä.

”Harvinaisenkin negatiivinen olin. Vaikea sanoa, mistä johtuu. Olin nukkunut hyvin, mutta kentällä tuntui hitaalta ja väsyneeltä. Oli fyysisesti vaikea päivä”, Heliövaara kuvasi tunnelmia, joita hän purki kentällä huutamalla itselleen.

Kolmannessa erässä kuului: ”Miten voin olla näin kädetön?”

Neljännen erän lopussa helpon virheen jälkeen tuli uusi repliikki: ”Miten voi olla näin sekaisin?”

Heliövaara kertoi sanoneensa Glasspoolille ennen viidettä erää, että negatiivisia huutoja ei tule enää yhtään, eikä niitä tullutkaan edes tukalassa 0–40-tilanteessa.

”Sanoin, ettei tule enää muuta kuin positiivista, kävi miten kävi. Positiivisuus on voittava pelitapa.”

Parin onneksi nelinpeli on joukkuepeliä, jossa molempien yhteispanos ratkaisee.

Ottelun dramaattisin hetki koettiin viidennessä erässä Glasspoolin syöttäessä tilanteessa 4–4. Jos pari olisi hävinnyt avauksensa, olisi kamppailu erittäin todennäköisesti ollut mennyttä.

Glasspool joutui syötössään 0–40-tappiolle, mutta latoi siitä eteenpäin pelkästään voittolyöntejä. Hän kesti häikäisevällä tavalla paineet lopussa.

”Palautin kaikki kolme rystylyöntiäni siinä pelissä hyvin”, Heliövaara sanoi kuin vahvistukseksi positiivisuuden merkityksestä.

Kolmannella kierroksella Heliövaara ja Glasspool kohtaavat kroatialaispari Nikola Mektićin ja Mate Pavićin.

Turnauksen kakkoseksi sijoitettu pari on tullut tutuksi Glasspoolille ja Heliövaaralle kahdesta kohtaamisesta, joista jälkimmäinen osui Queen’sin turnaukseen pari viikkoa sitten.

Arvostetun Queen’s Clubin loppuottelussa Mektić ja Pavić voittivat Heliövaaran ja Glasspoolin niukasti.

Kroatialaiset ovat olleet viime aikoina maailman ylivoimaisin pari nurmella, mutta se ei säikäytä Heliövaaraa:

”Jos pelaamme hyvin, meillä on voittava taktiikka. Jos haluamme mennä eteenpäin, on joskus alettava voittaa näitä otteluita.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut