The Guardian selvitti: Qatar ei takaa turvallisia MM-kisoja seksuaalivähemmistöille

Jalkapallon MM-kisoja isännöivässä Qatarissa homoseksuaalisuus on kielletty lailla. The Guardian -sanomalehti esitti kisajärjestäjille suoria kysymyksiä vähemmistöjen oikeuksien turvaamisesta kisojen aikana, mutta sai niihin ympäripyöreitä vastauksia.

Jalkapallon MM-kisojen osallistujamaiden liput näkyvät jo Dohan kaduilla. Sateenkaarilippua ei rivistöstä löydy.

29.6. 19:19

Jalkapallon MM-kisoja vuoden lopussa isännöivä Qatar ei takaa turvallista kisatapahtumaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille, brittilehti The Guardian kertoo.

The Guardian esitti tällä viikolla koko joukon suoria kysymyksiä MM-kisojen järjestelyistä vastaavalle taholle, mutta ei saanut konkreettisia vastauksia.

Brittilehti halusi tietää, saavatko seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat suojaa viran­omaisilta, jos heitä uhkaillaan, miten Qatar tulkitsee kisojen aikana rikoslakiaan, voivatko katsojat viedä sateenkaarilippuja stadioneille ja toivotetaanko erityisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat tervetulleiksi kisoihin.

The Guardianin saamassa ympäripyöreässä vastauksessa ei varsinaisesti otettu kantaa yhteenkään lehden esittämistä kysymyksistä.

”Kaikki ovat tervetulleita Qatariin vuonna 2022 rodusta, taustasta, uskonnosta, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai kansallisuudesta riippumatta”, lehdelle vastattiin.

Kisajärjestäjät lisäsivät Qatarin olevan ”suhteellisen konservatiivinen yhteiskunta”, jossa esimerkiksi julkiset kiintymyksen osoitukset eivät ole osa kulttuuria.

”Uskomme keskinäiseen kunnioitukseen, joten vaikka kaikki ovat tervetulleita, odotamme vastineeksi kaikkien kunnioittavan kulttuuriamme ja perinteitämme.”

Homoseksuaalisuus on Qatarissa lailla kielletty. Ainakin Norjan jalkapalloliitto on jo ilmoittanut, että se haluaisi lain kumottavan MM-kisojen ajaksi.

The Guardian halusi Qatarin hallinnolta vastaukset kysymyspatterinsa kahteen ensimmäiseen kysymykseen, mutta hallinnon viestintäosasto ei vastannut lehden yhteydenottoon.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavan LGBTIQ Human Rights Sports Coalitionin perustajajäsen Anne Lieberman kertoi The Guardianille, ettei ryhmä ole saanut Qatarin viran­omaisilta takeita turvallisuudesta kahden vuoden yrittämisellä.

”Tämä on meille selvä merkki siitä, että LGBTIQ-ihmisiä ei heidän roolistaan riippumatta suojella valtiolta tai sen sortavalta, LGBTIQ-vastaiselta lainsäädännöltä eikä muilta mahdollisilta heidän turvallisuuteensa vaikuttavilta riskeiltä.”

Kirjainyhdistelmä LGBTIQ viittaa sekä seksuaali- että sukupuolivähemmistöihin eli lesboihin, homoihin, biseksuaaleihin, trans­ihmisiin, intersukupuolisiin ja queereihin.

Qatarin viran­omaisten haluttomuus puuttua huolenaiheisiin suoraan tai edes mainita lyhennettä on johtanut tilanteeseen, jossa vähemmistöt suosittelevat turnausboikottia.

”En tiedä yhtään eurooppalaista LGBTIQ-tukiryhmää tai yksittäistä kannattajaa, joka suunnittelee osallistumista näihin MM-kisoihin”, homofobian vastaisessa Football v Homophobia -järjestössä työskentelevä Lou Englefield sanoi The Guardianille.

Qatarin ihmisoikeustilanne on vaikea ja muitakin kuin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä syrjivä. MM-kisojen edellyttämät puitteet on rakennettu käytännössä kokonaan orjatyövoimalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut