Wimbledonin miesten kaavio on jo kevyin 50 vuoteen, nyt turnausta uhkaa lisäksi koronavirus: "Kinkkinen tilanne"

Emil Ruusuvuori toivoo, ettei Wimbledonin tennisturnauksessa aloitettaisi pelaajille koronaviruksen pakkotestausta.

Emil Ruusuvuori pelasi kesäkuun alussa Hollannissa Rosmalenin tennisturnauksessa.

29.6. 17:40

Lontoo

Wimbledonin tennisturnaukselle tuli vakava takaisku, kun sijoitetut tähtipelaajat Marin Čilić ja Matteo Berrettini joutuivat vetäytymään kilpailusta. Koronavirus vei molempien pelaajien ottelut.

Kroatian Čilićin ja italialaisen Berrettinin joutuminen sivuun antoi vahvan muistutuksen, ettei virus ole mennyttä, vaikka kaikki toivovatkin niin.

”Ikävä tilanne eikä sille mitään mahda”, suomalaistähti Emil Ruusuvuori sanoi HS:lle voittoisan avauskierroksensa jälkeen. ”Jos on kipeänä, ei kannata muutenkaan lähteä pelaamaan.”

”Sääli, että kaksi iso nimeä on pois.”

Wimbledonin turnaus jäi pelaamatta 2020 juuri koronaviruksen vallattua maailman ja viime vuonna sallittiin rajoitettu määrä yleisöä paikan päälle.

Venäjän käynnistämä sota Ukrainaan johti siihen, että Wimbledonin järjestävä seura All England Lawn Tennis Club päätti, etteivät venäläiset ja maan liittolaismaan Valko-Venäjän pelaajat saa osallistua tämän vuoden turnaukseen.

Kova mutta looginen ratkaisu tarkoitti, että maailman ykköspelaaja Venäjän Daniil Medvedev joutui jäämään pois. Sivussa on myös ATP-listan kakkonen Saksan Alexander Zverev loukattuaan jalkansa Ranskan avoimissa.

Tämän vuoden Wimbledonin miesten kaavio on kevyin sitten vuoden 1973, jolloin 79 pelaajaa vetäytyi turnauksesta ja heistä peräti 13 olisi kuulunut 16 sijoitetun joukkoon.

Kyse oli monimutkaisesta lakosta, joka koski Kansainvälisen tennisliiton (nykyisin ITF) ja pelaajien etujärjestön ATP:n välistä riitaa, joka syntyi jugoslavialaisen Nikola Pilićin kieltäydyttyä edustamastaan maataan Davis Cupissa. Jugoslavian tennisliitto antoi Pilicin pelikiellon ja ITF tuki sitä, eivätkä ATP:n alaiset pelaajat hyväksyneet sitä. Lopputulos näkyi Wimbledoniin osuneena protestina.

Nykyinen ATP-rankkaus käynnistyi elokuussa 1973 eli saman vuoden Wimbledonin jälkeen. Siitä lähtien kertaakaan maailmanlistan ykkönen ja kakkonen eivät ole puuttuneet yhtä aikaa Lontoon nurmilta.

Tänä vuonna sota Euroopassa ja koronavirus ovat vähentäneet huippujen määrää, kun peräti seitsemän sijoitettua jäi tai jätettiin ulos kaaviosta.

Toistaiseksi Wimbledonissa ei ole pelaajilla pakollista koronatestausta, joka kuului ohjelmaan pitkän aikaan eri turnauksissa ympäri maailman.

”Jos tulee kipeäksi, saa ottaa testin, mutta en ole kuulut, että olisi mitään”, Ruusuvuori sanoi.

”Toivon, ettei [testausta] tulisikaan.”

Ruusuvuori ei toivo, että testaus alkaisi vain yhdessä kilpailussa ja juuri Wimbledonissa, mutta hänen mielestään on eri asia, jos kaikkiin tulee testaaminen mukaan.

”Nyt, kun testaus on otettu pois, se on yksi iso stressin poisto kaikilta. Eikä tarvitse joka uudelle turnausviikolle lähteä testin kautta ja mitä, jos tuleekin väärä positiivinen.”

”Se on ollut kaikille aika iso juttu, ettei niitä tarvitse enää ottaa. Pitkään elettiin sen kanssa ja aika iso stressi se oli.”

Koronaviruksen kataluudesta kertoo sekin, että oireettomat voivat tartuttaa viruksen muihin täysin tietämättään.

”Kinkkinen tilanne ja totta kai toivoisi, ettei kukaan saisi sairautta. Todella hankala asia.”

Wimbledonin puistoalueen käytävillä ja katsomoissa ruuhkat ovat melkein läpitunkemattomia, mutta maskin käyttäjät ovat hyvin harvassa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut