Dopingista kärähtänyt Ari Luusua vetosi lopettamiseen – Näytteestä löytyi joukkokäryn aiheuttanutta lääkettä

Hiihtäjä Ari Luusua on määrätty neljän vuoden kilpailukieltoon. Hänen näytteestä löytyi muun muassa takavuosina lukuisia käryjä aiheuttanutta meldoniumia.

Ari Luusua kisasi Alpe Cermisissä Italiassa tammikuussa 2018.

20.6. 15:18

Hiihtäjä Ari Luusua on kärähtänyt kiellettyjen aineiden käytöstä ja saanut rikkomuksestaan neljän vuoden urheilun toimintakiellon. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.

Luusua tunnetaan etenkin pitkien matkojen hiihtäjänä.

Vuonna 2021 Luusua oli viides 90 kilometrin Vasaloppet-hiihdossa. Hänestä tuli yli 40 vuoteen ensimmäinen suomalainen, joka ylsi kärkisijoille legendaarisessa kisassa.

Ski Classics -sarjan kisoissa Luusua on sijoittunut kahdesti kolmen parhaan joukkoon. Kauden 2020–2021 kokonaiskilpailussa hän oli kahdeksas.

Luusualla on myös useita SM-mitaleja normaalimatkoilla. Maailmancupissa hän hiihti vuosina 2011–2019, kunnes keskittyi pitkiin matkoihin.

Suomen urheilun eettinen keskus Suek tiedotti maanantaina, että Luusuan 20.7.2021 kilpailun ulkopuolella antama dopingnäyte sisälsi urheilussa kiellettyjä aineita. Testi oli tehty Rovaniemellä.

Tieto positiivisesta testituloksesta annettiin Luusualle 27.8.2021 ja hänet määrättiin väliaikaiseen urheilun toimintakieltoon.

Syyskuun 14. päivä Luusua ilmoitti Instagramissa lopettavansa uransa kertoen urheilua isommista asioista, jotka ovat menneet elämässä kaiken muun edelle.

Tukijoille osoitettujen kiitosten lisäksi postauksessa myös tarkennettiin lopettamisajankohtaa.

”Virallisesti olen lopettanut urani kesäkuussa, koska en ole enää uusinut lisenssiäni kaudelle 2021–2022.”

Luusuan lopettamispäätöstä kuvailtiin yllätykseksi muun pitkien matkojen Ski classics-sarjan sivuilla, sillä hänellä oli takanaan hyvä kausi.

Ilta-Sanomien haastattelussa Fischerin suomalainen edustaja kertoi puolestaan olleensa siinä uskossa, että Luusuan ura jatkuu.

Antidopingasioiden kurinpitolautakunta antoi päätöksensä tapauksesta 1.3.2022.

Luusua valitti päätöksestä sen jälkeen Urheilun oikeusturvalautakuntaan vedoten siihen, että olisi päättänyt uransa jo ennen heinäkuuta eikä hänellä ollut lisenssiä seuraavalle kaudelle.

Urheilun oikeusturvalautakunta kuitenkin katsoi, että Luusua oli testausaikaan sitoutunut sekä Suomen että Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) antidopingsäännöstöön.

Oikeusturvalautakunnan päätöksen mukaan lisenssittömyys ei poistanut häntä antidopingsäännöstön piiristä. Päätelmää tuki muun muassa Luusuan aiemmin julkisesti ilmoittama sopimus ruotsalaisen ammattilaistallin kanssa.

Oikeusturvalautakunnan päätöksen mukaisesti Luusuan toimintakielto päättyy 26.8.2025.

Hiihtäjän näytteestä löydettiin drostanolonin aineenvaihduntatuotetta, joka kuuluu Maailman antidopingtoimiston Wadan ”Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa 2021” -luettelossa anabolisten aineiden ryhmään.

Lisäksi näytteessä oli hormonit ja aineenvaihduntaan vaikuttavat modulaattorit- ryhmään kuulunutta meldoniumia.

Molemmat aineet ovat kiellettyjä niin kisakaudella kuin sen ulkopuolella.

Meldoniumista kärähti viitisen vuotta sitten iso joukko Venäjältä ja Itä-Euroopasta kotoisin olevia urheilijoita. Kärynneiden joukossa oli muun muassa venäläinen tennistähti Maria Šarapova.

Latvialainen tiedemies Ivars Kalvinš keksi meldoniumin Neuvostoliiton aikana. Lääke lisättiin Wadan kiellettyjen aineiden listalle vuonna 2016.

Meldonium lisää veren hapenottokykyä. Se sopii tietynlaisiin sydänsairauksiin, mutta siitä on hyötyä terveille ihmiselle vuorilla, jossa happea on vähemmän ilmassa.

Kalvinšin mukaan Neuvostoliitossa Meldoniumia annettiin siviilien lisäksi sotilaille, joiden piti taistella vuorilla Afganistanissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut