Kansainvälinen uima­liitto rajoittaa trans­suku­puolisten urheilijoiden osallistumista naisten kilpailuihin

Uusi käytäntö on voimassa maanantaista alkaen. Liitto perustaa myös työryhmän, joka ottaa vastuulleen avoimen sarjan kehittelyn transsukupuolisille urheilijoille.

19.6. 21:03

Kansainvälinen uimaliitto (Fina) rajoittaa transsukupuolisten uimareiden osallistumisoikeutta naisten kilpailuihin, järjestö tiedotti sunnuntaina.

Fina teki päätöksensä järjestön ylimääräisessä yleiskokouksessa, joka pidettiin MM-uintien yhteydessä Budapestissa. Finan uutta tasa-arvopolitiikkaa kannatti 71,5 prosentin enemmistö 152 kansallisen liiton äänioikeutetuista jäsenistä.

Järjestön jäsenet saivat ennen päätöstä kuulla raportin työryhmältä, joka koostui urheilun, lääke- ja oikeustieteen sekä ihmisoikeuksien asiantuntijoista.

Vastaisuudessa Fina edellyttää, että transsukupuoliset urheilijat ovat saaneet sukupuolensa korjattua 12 ikävuoteen mennessä voidakseen osallistua naisten kilpailuihin.

”Meidän on suojeltava urheilijoiden oikeutta kilpailla, mutta meidän on myös suojeltava kilpailun rehellisyyttä tapahtumissamme, erityisesti naisten kilpailuissa”, Finan kuwaitilainen puheenjohtaja Husain Al-Musallam sanoi tiedotteessa.

Fina perustaa myös työryhmän, joka ottaa vastuulleen avoimen sarjan kehittelyn transsukupuolisille urheilijoille.

”Fina toivottaa jokaisen urheilijan aina tervetulleeksi. Avoimen kategorian luominen tarkoittaa, että jokaisella on mahdollisuus kilpailla eliittitasolla”, Al-Musallam kertoi.

”Tällaista ei ole tehty aiemmin, joten Finan on näytettävä tietä.”

Finan uusi käytäntö astuu voimaan maanantaina.

Suomalaisen ihmisoikeusjärjestö Setan erillisyksikkö Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus kertoo sukupuolen korjausta käsittelevillä verkkosivuillaan, että alaikäraja tutkimuksille on Suomessa 13 vuotta.

Keskuksen mukaan sukupuolta vahvistavien hormonihoitojen aloittamiselle ei ole asetettu Suomessa tarkkaa ikärajaa, mutta hoitojen aloittaminen alle 18-vuotiaana on harvinaista. Henkilötunnuksen korjaaminen edellyttää vähintään 18 vuoden ikää. Myös leikkaushoitoja voi saada aikaisintaan 18-vuotiaana ja hoitoihin oikeuttavan diagnoosin ja lähetteen avulla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut