Veikkausliigassa ei yleensä tarkasteta rikosrekisterejä – Jair Silvan seksuaalirikostuomio voi muuttaa käytäntöä

HJK:n Jair Silva sai tuomion 12-vuotiaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Jair Silva pelasi HJK:ssa kaudesta 2021 lähtien.

14.6. 12:37

Jalkapallon Veikkausliigaseura HJK purki sopimuksen keskikenttäpelaajansa Jair Tavares Silvan kanssa maanantaina tämän saamaan rikostuomion vuoksi.

Silva sai seitsemän kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen vuonna 2016 tapahtuneesta 12-vuotiaan lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Asiasta kertoi maanantaina Iltalehti.

Jair sai tuomion tapahtuneesta Oulun käräjäoikeudessa jo 16.4.2021 ja valitti asiasta hovioikeuteen, mutta veti valituksensa myöhemmin pois.

Silva salasi prosessin neuvotellessaan sopimuksesta HJK:n kanssa kaudelle 2021. HJK kuuli tuomiosta vasta maanantaina median välityksellä.

Veikkausliigan toimitusjohtajan Timo Marjamaan mukaan sarjassa ei pääsääntöisesti tarkasteta pelaajien rikosrekisterejä.

”Silvan tuomio on pysynyt salassa varmaankin siksi, että seura ei ole pyytänyt toimittamaan rikosrekisteriotetta”, hän sanoo.

Marjamaan mukaan rikosrekisterin tarkastaminen on työnantajan ja työntekijän välinen asia eikä Veikkausliigalla ole linjausta siitä, pitäisikö ne tarkastaa.

Silvan tapaus voi kuitenkin vaikuttaa liigapelaajien taustojen tarkastamiseen tulevaisuudessa.

”Voi olla, että tällaisen tapauksen jälkeen aletaan herkemmin pohtia, onko rikosrekisterin tarkastaminen vaihtoehto”, Marjamaa toteaa.

Iltalehden mukaan rikokseen johtanut tapahtumaketju alkoi, kun tekohetkellä 12-vuotias uhri laittoi Silvalle viestiä sosiaalisessa mediassa. Osapuolet tapasivat jalkapallokentällä, mihin mennessä Silva tiesi uhrin iän.

Kentällä Silva pyysi uhria syrjemmälle tämän mukana olevista ystävistä ja kehui tätä kauniiksi.

Sen jälkeen hän suuteli uhria sekä yritti laskea tämän housuja ja kosketella uhria. Tilanne päättyi, kun uhrin ystävät kutsuivat häntä.

Silva sai rikoksesta seitsemän kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen, minkä lisäksi hänet tuomittiin maksamaan uhrille 1 500 euroa korvauksia ja valtiolle oikeudenkäyntikulut.

HJK purki sopimuksen Silvan kanssa vain tunteja sen jälkeen kun tieto hänen rikostuomiostaan oli tullut julkisuuteen.

Silva siirtyi HJK:hon kaudelle 2021. Aiemmin hän pelasi Suomessa Ilveksessä ja AC Oulussa.

Silva kuului HJK:n avainpelaajiin. Hän pelasi tällä kaudella 11 Veikkausliigan ottelussa, joissa hän teki kaksi maalia ja oli kentällä lähes täydet minuutit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut