”Tänään onnistui hyvin” – Pohjanpalon maalit hemmottelivat kotiyleisöä Helsingissä

Teemu Pukki ja Lucas Lingman ruokkivat Joel Pohjanpaloa maalintekoon Montenegroa vastaan.

Joel Pohjanpalo ja Albin Granlund tuulettamassa ensimmäisen maalin jälkeen.

7.6. 21:50

Suomi–Montenegro 2–0

Joskus Huuhkajien ottelut menevät aivan päävalmentaja Markku Kanervan laatiman käsikirjoituksen mukaan. Suomen toinen Kansojen liigan kotiottelu Montenegroa vastaan meni juurikin niin kuin pitikin.

Kotiyleisö sai juhlia avausjaksolla kahdesti Joel Pohjanpalon maalia. Ensimmäisen kerran 17 009 katsojaa puhkesi huutomyrskyyn puolen tunnin kohdalla, kun Teemu Pukki syötti Joel Pohjanpalon avausmaalin. Ja toisen kerran Pohjanpalo iski noin seitsemän minuuttia myöhemmin, kun hän laukoi suoraan ilmasta maaliin vapaapotkun jälkeen.

Joel Pohjanpalo, Marcus Forss ja Aleksandar Šćekić.

”Totta kai hyökkääjänä haluaa tehdä aina maaleja, mutta totta kai aina ensin pelataan joukkueelle. Hyökkääjältä odotetaan maaleja, ja se on se, mitä minulta odotetaan. Tänään onnistui hyvin”, Joel Pohjanpalo sanoi.

Suomen valmennusryhmä tiesi, mitä odottaa, ja laati suunnitelmansa selvästi hyvin vastustajaa vastaan. Juuri näissä vastustajien suunnitelmien eliminoinnissa Suomi kunnostautui viime EM-karsinnoissa, ja Montenegro-ottelu oli siitä jälleen yksi esimerkki.

Huuhkajien ennakko-oletuksena oli, että Suomi hallitsisi palloa, ja Huuhkajien pelisuunnitelmassa korostuivat pelirohkeus sekä laita- ja välikaistojen rotaatiot. Oletuksena oli myös, että Montenegro pyrkisi hyökkäämään varsin suoraviivaisesti ja ylittämään Suomen ensimmäisen prässilinjan korkeilla palloilla.

Se johtikin siihen, että keskialueella nähtiin taajaan taistelua kakkospalloista pitkien avausten jälkeen. Näihin Suomi oli varautunut, ja kotijoukkue onnistui hyvin voittamaan kakkospalloja ja lähti sen jälkeen hyökkäämään pitkillä hyökkäyksillä vierasjoukkuetta vastaan.

Montenegrolla oli 5–3–2-muodossa puolustusmuuri pystytettynä syvälle omalle alueelleen, eikä Suomi löytänyt keinoja sen puhkomiseen, kiertämiseen tai ylittämiseen avausjakson ensimmäisen puoliskon aikana. Pallonhallinta Suomella oli selvästi prosenttilukemin 65–35.

31. minuutilla Suomi sahasi viimein muurin palasiksi. Debytanttitoppari Richard Jensen syötti oivaltavasti linjojen väliin Pukille, joka käytti palloa Robin Lodilla. Syvyyteen pallon takaisin saanut Pukki syötti takatolpalle, jossa Pohjanpalolla oli helppo työ tökätä pallo maaliin.

37. minuutilla Albin Granlund hankki Suomelle hyökkäyspäässä vapaapotkun. Rasmus Schüllerin paikalla avauksessa keskikentän pohjalla pelannut Lucas Lingman antoi täydellisen keskityksen vapaapotkusta etutolpan eteen, ja palloon syöksynyt Pohjanpalo laukoi pallon upeasti suoraan ilmasta maaliin.

”Ainahan voisi sanoa, että se oli suunniteltua. Se oli hyvä pallo, ja Jolle oli oikeassa paikassa”, Lingman sanoi.

”Annan hänelle tunnustusta liikkeestä ja viimeistelystä. Ihan rehellisesti sanottuna yritin laittaa pallon vain maalille.”

Kuvaavaa avausjaksolla oli, että hyökkäykset menivät Suomelle lukemin 14–4 ja onnistuneet syötöt peräti lukemin 309–88.

Suomen avauskokoonpanoon oli tullut viisi muutosta sitten lauantain ottelun. Uusina pelaajina avauskokoonpanossa olivat Albin Granlund, Ilmari Niskanen, Lucas Lingman, maajoukkuedebyyttinsä tehnyt Richard Jensen ja Joel Pohjanpalo.

Teemu Pukki jatkoi kärjessä. Robin Lod oli siirretty keskikentän kolmikkoon. Edellisen ottelun avanneet Rasmus Schüller, Urho Nissilä, Nikolai Alho ja Jere Uronen olivat penkillä ja Daniel O’Shaughnessy oli saanut lepovuoron.

Montenegro oli vaihtanut vielä enemmän avaustaan, sillä siinä oli vain kolme samaa pelaajaa kuin edellisessä voitto-ottelussa. Montenegro ryhmittyi kentällä peilikuvaksi Suomen 5–3–2-muodosta.

Montenegro lähti toiselle jaksolle takaa-ajoon tekemällä kolme vaihtoa mutta säilyttämällä saman puolustusmuodon.

Toisella jaksolla pelin tempo hiipui hieman. Kanerva teki 67. minuutilla triplavaihdon, kun hän vaihtoi Marcus Forssin Pukin tilalle, Rasmus Schüllerin Glen Kamaran tilalle ja vielä Onni Valakarin Robin Lodin paikalle.

”Pyrimme vain keskittymään, ettei tule nukahduksia. Hoidimme tyylikkäästi toisen jakson”, Lingman sanoi.

Vaarallisimman tilanteensa Montenegro sai vapaapotkusta 71. minuutilla, mutta Lukas Hradecky poimi kapteeni Žarko Tomaševićin puskun. Heti sen jälkeen tapahtui toisessa päässä, kun Forss kuljetti pallon syvälle päätyyn ja tuli tylysti rikotuksi vapaapotkun arvoisesti. Vapaapotkun jälkeen Niskanen laukoi kohti maalia, mutta Danijel Petković torjui.

Seitsemän minuuttia ennen loppua Montenegro sai syötettyä Suomen puolustuslinjan taakse, mutta viime hetkellä Leo Väisänen liukui pallon pois Laziota edustavalta Adam Marušićilta.

Viime minuuteilla vaihtoon tullut Jensen sai ison halauksen Kanervalta – debyytti oli onnistunut.

Huuhkajat pelasi varmasti ja fiksusti ottelun loppuun.

”Erittäin puolisko oli meiltä hallintaa. Pallollinen peli sujui hyvin. Montenegro heitti pitkiä palloja. Toisella jaksolla vetäydyimme hieman, mutta meillä oli peli kontrollissa”, Jensen sanoi.

”Mahtava päästä näissä olosuhteissa debytoimaan. Se tuli pienenä yllätyksenä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut