Olympiakomitean johto sai synninpäästön ja luottamuksen, mutta itse asia jäi vielä selvittämättä

Nyt näyttää siltä, että urheilun kurinpitojuttuja hoitavat lakimiehet pääsevät käyttämään Mika Lehtimäen tapausta ennakkotapauksena eettisten periaatteiden rikkomisasioissa, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Ari Pusa.

Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori puhui jäsenistölleen kevätkokouksessa tiistaina Helsingissä.

1.6. 19:53

Suomen Olympiakomitean jäsenkunta yritti tiistai-iltana palauttaa luottamusta myrskynsilmään talven aikanaan joutuneeseen hallitukseensa.

Luottamuksen palautus onnistui ainakin osin ja muodollisesti. Neuvoa-antavassa luottamusäänestyksessä hallituksen puheenjohtajisto sai synninpäästön äänin 72–22. Tyhjiä ääniä annettiin seitsemän.

Äänestyksellä ei ollut juridista pätevyyttä, koska Olympiakomitean (OK) sääntöjen mukaan hallitus voidaan vaihtaa vain syyskokouksessa. Silti muodollinenkin äänestys puhdisti paikalla olleen kokousväen mukaan ilmaa.

Kuudentoista lajiliiton oppositiota ja luottamusäänestystä johtunut Suomen Urheiluliiton (SUL) puheenjohtaja Sami Itani ilmoitti normaalin kevätkokouksen ja ylimääräisen jäsenkokouksen jälkeen tukensa OK:n puheenjohtajalle Jan Vapaavuorelle.

Itani toivoi, että uudistukset etenevät ja että BDO-yhtiön selvityksessä esitetyt huomautukset hyvän hallinnon periaatteista otetaan huomioon. Itani oli itse etsimässä ja kilpailuttamassa luotettavaksi katsomaansa BDO:ta selvityksen tekijäksi.

Muut selvitystyön tekijää etsineet olivat urheiluoikeuden professori Antti Aine, Oikeusvaltiokeskuksen johtaja Tuija Brax, Salibandyliiton toiminnanjohtaja ja Urheilun välitystuomioistuimen (CAS) välimies Pekka Ilmivalta.

Työrauha näyttää siis laskeutuneen Olympiakomiteaan. Etenemisestä raportoidaan jäsenistölle myös yhteisissä tapaamisissa ja laajemmin syysvuosikokouksessa.

Mutta, mutta.

Vielä jäi selvittävää. BDO tutki vain hyvää hallintoa ja Olympiakomitean hallituksen toimintaa. Itse asia eli Huippu-urheiluyksikön eronneen johtajan Mika Lehtimäen tapaus on yhä perusteellisesti selvittämättä.

Lehtimäen naisiin kohdistuneesta epäasiallisesta käytöksestä talvella uutisoineen Ylen mukaan tämä oli uhannut vaikuttaa naisten urakehitykseen, jos nämä eivät ole hänelle suosiollisia. Lehtimäki on kiistänyt väitteen.

Urakehityksen vaikeuttamista voi pitää joka tapauksessa erittäin vakavana epäilynä. Ollaan hyvin lähellä lahjuksen vaatimusta.

Kyse ei ole vain häirinnästä, vaan valta-aseman väärinkäytöstä henkilökohtaisen edun saamiseksi.

Jostain syystä OK ei halua enää tutkia tapausta. Samalla se on kuitenkin vienyt toisen häirintätapauksen Suomen urheilun eettisen keskuksen Suekin selvitettäväksi.

Tämä koskee niin sanotun Tokion miehen verbaalista häirintää Suomen olympiajoukkueen valmistelevalla leirillä Sagassa.

”Tokion miehen” ja Lehtimäen tapaus sattuivat molemmat viime vuonna.

Miksi siis ”Tokion miehen” tekemisiä voidaan tutkia Suekissa, Lehtimäen ei?

”Tokion mies” on Huippu-urheiluyksikön työntekijä, kuten Lehtimäki.

Urheilun kurinpitosäännöt muuttuivat 1. tammikuuta 2022 niin, että jos teko olisi tapahtunut tänä vuonna, Suek voisi tutkia asiaa ilman OK:n pyyntöä. Kun asia tapahtui vuonna 2021, Suek ei saa tutkia, jos OK ei erikseen pyydä.

Asia on hankala ja monimutkainen. Todennäköisesti Lehtimäen tapaus jää tähän ja urheilun kurinpitojuttuja hoitavat lakimiehet pääsevät käyttämään sitä ennakkotapauksena.

Kun Lehtimäkikään ei saanut kuin ei-julkisen varoituksen epäasiallisesta käytöksestä, niin ei muissakaan eettisten periaatteiden rikkomisjutuissa voi tämän jälkeen antaa ankarampaa rangaistusta.

Muodostelmaluisteluvalmentaja Mirjami Penttinen sai vuoden toimintakiellon urheilun eettisten periaatteiden rikkomisesta, mutta se oli aikaa ennen Lehtimäen päätöstä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut