Jalkavaivainen Nooralotta Neziri piti juoksutaukoa ja kisaa vasta ensi viikolla: ”Otetaan nyt todella rauhassa”

Yleisurheilun kotimaan gp-sarja jatkuu keskiviikkona Tampereella. Seitsenottelija Saga Vanninen urakoi kaksi lajia. Valmennuspäällikkö arvelee, että elokuun EM-kisoissa nähdään jopa 50 suomalaisurheilijaa.

Nooralotta Neziri varoi viime viikolla Lahden gp-kisassa kantapäätään ja jätti finaalijuoksun väliin.

31.5. 11:48

Yleisurheilun kotimaan gp-sarja jatkuu keskiviikkona Tampereella, mutta ilman odotettua naisten pika-aitakolmikkoa.

Kolmikosta Ratinan stadionilla nähdään vain Reetta Hurske, joka juoksee kotiradallaan. Viikko sitten Hurske aitoi gp-voiton Lahdessa ajalla 12,92, joka alitti elokuun EM-kisarajan.

”Seuraavaksi sitten on käytävä MM-rajan [12,84] kimppuun”, Hurske sanoi Lahdessa.

Porilaiskasvatti Nooralotta Neziri juoksi Lahdessa vain alkuerissä ja jätti finaalin varatoimena väliin. Keväällä harjoituksissa kipeytynyt kantapää muistutti kisavauhdissa olemassaolostaan.

”Maanantaina sain taas juosta. Otetaan nyt todella rauhassa. Lääkärikin sanoi, että mieluiten ei ennen torstaita piikkareita jalkaan. Tavoite on kisata hyvin Espoossa”, Neziri sanoo HS:lle.

Myös Annimari Korte oli alkujaan ilmoittautunut Tampereen gp-kisaan, mutta myös hän kilpailee seuraavan kerran 8. kesäkuuta Espoossa.

Korte satutti keväällä Italiassa jalkateräänsä ja nilkkaansa teräsporttiin. Se ei estä häntä juoksemasta. Lahdessa Korte kertoi harjoittelevansa vielä kovaa: herkistely kisakauteen ei ole alkanut.

Kevät on yleisurheilijoille tarkkaa aikaa. Kilpailukauden alussa pitää vältellä loukkaantumisia tai muuten koko kausi on vaarassa.

Kestävyysjuoksun suurlupaus Eemil Helander keskeytti viime lauantaina estekisansa Belgiassa. Hänen nilkkansa muljahti vesiesteeltä alas tullessa.

Tiistaina Helander kävi kaiken varalta magneettikuvissa. Tällä hetkellä juokseminen ei onnistu. Helander tähtää EM-kilpailujen estekisaan Münchenissä Topi Raitasen pariksi.

Seitsenottelija Saga Vanninen kisaa keskiviikkona kahdessa lajissa, pituushypyssä ja kuulantyönnössä.

Vanninen voitti viime vuonna nuorten maailmanmestaruuden ja Euroopan mestaruuden seitsenottelussa ja on rikkonut myös aikuisten EM-rajan. Kesällä Vanninen aikoo kilpailla myös nuorten MM-kisoissa Kolumbiassa.

Viikonloppuna 19-vuotias Vanninen avasi kisakautensa seitsenottelussa Saksassa, jossa hän otteli 6 097 pistettä. Tamperelaisen ennätys on 6 271 pistettä.

Götzisissä Vanninen juoksi avauspäivänä 100 metrin aidat 13,67, ylitti korkeushypyssä 174, työnsi kuulaa 14,58 ja juoksi 200 metriä 25,14.

Vanninen päätti ottelun 800 metrin ennätykseensä 2.24,08. Sitä ennen hän avasi toisen kisapäivän hyppäämällä pituutta 615 ja heittämällä keihästä 46,70.

”Ei kauden ensimmäisessä ottelussa tarvitse mitään huippupisteitä kasata, vaikka se olikin oma tavoite. Se jäi positiivisena mieleen, että pystyin tekemään 800 metrillä ennätykseni. Eikä ottelu muutenkaan niin huonosti mennyt”, Vanninen sanoi.

Suomen Urheiluliiton Huippu-urheilun valmennuspäällikkö Tuomo Salonen odottaa, että MM-kisoissa kisaa vähintään 20 suomalaista.

EM-kisojen urheilijamäärää on hänen mukaansa vielä vaikea arvioida. Kisarajan lisäksi edustuspaikka irtoaa rankingpisteillä, joita pitää kerätä mahdollisimman kovatasoisista kilpailuista.

Edellisessä EM-kisoissa vuonna 2018 Berliinissä Suomella oli 40 urheilijaa.

”Jos oikein hyvin, niin Münchenissä päästään lähelle 50 suomalaista. Lajeissa on isoja eroja, miten kisapaikka irtoaa. Esimerkiksi naisten kolmiloikassa kukaan ei mennyt viime kesänä Tokion olympiakisaan rankingin kautta. Paineiden kannalta on helpompi, kun menee tulosrajalla, mutta kisoissa se ei ratkaise mitään”, Salonen sanoo.

Kauden toinen yleisurheilun kotimainen gp-kisa keskiviikkona Tampereella Ratinan stadionilla.

Fakta

Kesän kisarajat selvittäneet suomalaiset tähän mennessä

  • MM-kisat pidetään Eugenessa Oregonin osavaltiossa Yhdysvalloissa 15.–24. heinäkuuta.

  • MM-rajan on rikkonut tähän mennessä kahdeksan suomalaista: Topi Raitanen, 3 000 metrin estejuoksu, Oliver Helander, keihäänheitto, Aleksi Ojala, 35:n ja 50 kilometrin kävelyt, Sara Kuivisto, 800 meträ, Wilma Murto, seiväshyppy, Senni Salminen, kolmiloikka, Krista Tervo ja Silja Kosonen, moukarinheitto.

  • EM-kisat ovat Münchenissä 15.–21. elokuuta.

  • EM-rajan on rikkonut 17 suomalaista: (17): Arttu Vattulainen, maratonjuoksu, Topi Raitanen, esteet, Elmo Lakka, 110 metrin aitajuoksu, Oliver Helander ja Lassi Etelätalo, keihäänheitto, Aleksi Ojala ja Veli-Matti ”Aku” Partanen, kävelyt, Sara Kuivisto, 800 ja 1 500 metriä, Alisa Vainio ja Camilla Richardsson, maraton, Reetta Hurske, 100 metrin aidat, Viivi Lehikoinen, 400 metrin aidat, Wilma Murto, seiväshyppy, Krista Tervo ja Silja Kosonen, moukarinheitto, Maria Huntington ja Saga Vanninen, seitsenottelu.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut