Tuomas Sammelvuo palasi julkisuuteen Ylellä – vastasi kritiikkiin Venäjällä oleilusta: ”Helppo sanoa kotisohvalta”

Tuomas Sammelvuo kertoi viimein, miksi saapui Suomeen vasta nyt.

Tuomas Sammelvuo ei valmenna enää Venäjällä.

23.5. 20:35

Lentopallovalmentaja Tuomas Sammelvuo palasi julkisuuteen pitkän hiljaiselon jälkeen Yle Puheen Urheiluhullut-ohjelmassa.

Sammelvuo on majaillut viimeiset pari viikkoa Kuopiossa puolisonsa Alinan kanssa. Sitä ennen hän asui kevään Venäjällä, vaikka maa kävi samaan aikaan sotaa Ukrainassa. Tämä aiheutti Suomessa runsaasti kritiikkiä.

Sammelvuo ei jatka Venäjän maajoukkueen eikä Pietarin Zenitin valmentajana enää ensi kaudella. HS:n tietojen mukaan hän on suuntaamassa ensi kaudeksi Puolaan, jossa odottavat työt Zaksa Kędzierzyn-Koźlen päävalmentajana.

Monet ihmettelivät, miksi Sammelvuo pysytteli mediassa täysin hiljaa viimeiset kolme kuukautta, samalla kun Venäjä soti Ukrainassa. Ylen ohjelmassa hän kertoi syyn olleen paperi- ja lupa-asioissa.

Sammelvuon puoliso Alina on ukrainalainen. Hänellä on myös sukua Ukrainan puolella.

”Hoidettiin viisumit puolin ja toisin. Siellä on paljon enemmän paperitöitä kuin Suomessa. Se, että puoliso voi matkustaa Euroopassa normaalisti vaatii kaikki mahdolliset käännökset ja leimat. Niitä pitää jonkun aikaa odottaa. Lennot ja juna ei kulje. Autolla pääsimme nyt, mutta siihenkin pitää olla erilaiset paperit”, Sammelvuo sanoi Ylellä.

Sammelvuon mukaan kaikkea hänen sanomaansa oltaisiin voitu käyttää negatiiviseen uutisointiin viimeisten kuukausien aikana. Niinpä hän päätti pysyä hiljaa.

”Kuten meidän loistava presidentti Sauli Niinistö on sanonut: Silloin kun ympärillä asiat muuttuvat nopeasti, pidetään pää kylmänä. Niin minä yritin tehdä. Nyt luvat ovat kunnossa ja voimme puhua.”

Sammelvuo neuvotteli Venäjän maajoukkueen kanssa jatkosopimuksesta Pariisin olympialaisiin 2024 asti, mutta sopimusta ei koskaan tehty. Venäjän lentopalloliitto ymmärsi, että suomalaisvalmentaja joutuisi kotimaassaan huonoon valoon ja suuren paineen alle, jos jatkaisi joukkueessa.

Venäjän maajoukkueella ei tosin ole tiedossa pelejäkään, joten siinäkään mielessä valmennuspestissä ei olisi ollut järkeä.

Sammelvuo korosti haastattelussa, että ymmärtää ihmisiltä saamansa kritiikin. Venäjän maajoukkueen valmentajana hän oli helppo kohde vihan purkamiselle.

Kodin jättäminen nopealla aikataululla ei ole kuitenkaan koskaan helppoa.

"On aika helppo sanoa kotisohvalta, mitä ihmisten pitäisi elämällään tehdä. Asiat eivät vaan aina ole niin yksinkertaisia. Siinä on perhe, toimeentulo ja kaikki pelissä”, Sammelvuo puolustautui Ylellä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut