Richardsson ja Muuse ottivat maastojuoksun SM-kultaa Nakkilassa – Nezirin manageroima Helander vahvin neljällä kilometrillä

Porissa asuva Ali Abdulrahman keskeytti juoksunsa 10 kilometrin kisassa. Nooralotta Nezirin manageroima Eemil Helander hallitsi neljällä kilometrillä.

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Eemil Helander voitti ensimmäisen miesten Suomen mestaruutensa, kun hän karkasi puolimatkassa muilta SM-maastojuoksun 4 kilometrillä Nakkilassa.

8.5. 18:13

Esbo IF:n riveissä juokseva Camilla Richardsson voitti sunnuntaina maastojuoksun naisten 10 kilometrin SM-kultaa Nakkilassa käydyssä kisassa. Richardsson jätti Rovaniemen Lapin Johanna Peiposen vasta reitin viimeisellä kahden kilometrin kierroksella ja tuli maaliin kuusi sekuntia ennen Peiposta.

”Sanoin jo etukäteen, että Johanna on kova maastossa. Minulla oli vähän huonompi päivä tänään. Mietin, että minulla on suhteellisen hyvä loppukiri, pystyn juoksemaan viimeiset 200–300 metriä kovaa”, Richardsson sanoi.

Richardssonin varovaisuus kesää kohti juontaa aiempien vuosien ongelmista. Viime kesää varjosti talvinen seitsemän kuukauden juoksutauko, ja Richardsson pääsi vauhtiin vasta loppukesästä. Vauhti löytyikin hyvin, sillä lokakuussa hän juoksi Valencian puolimaratonin aikaan 1.10.51.

”Syksyn hyvän puolimaratonin jälkeen mietin, pitäisikö alkaa jo panostaa maratoniin. En kuitenkaan halua vielä siirtyä pois ratajuoksuista. Haluan kokeilla kymppiä nyt niin, että panostan siihen. Aiemmin olen juossut kympin aina leirin jälkeen tai huvikseni”, Richardsson kertoi.

Richardsson aloittaa kansainvälisen kilpailukautensa ensi lauantaina kympillä Lontoossa. Kotimaassa hän avaa kauden 25. toukokuuta Lahdessa 3 000 metrillä.

Hopealle äitinsä tossuilla juossut Peiponen arvioi olleensa ylämäissä Richardssonia vahvempi, mutta alamäissä Richardsson oli parempi.

”Omat kengät jäivät kotiin, mutta onneksi äidillä oli nämä mukana. Muuten olisi pitänyt juosta piikkareilla, mutta ne olisivat olleet tälle radalle väärät kengät. Oli sen verran kivikkoakin”, Peiponen sanoi.

Turun Urheiluliiton lupaus Mustafe Muuse oli miesten 10 kilometrin ykkönen Nakkilassa. Muuse, 20, oli lopulta selvä voittaja. Hän olisi voinut juosta SM-maastoissa myös alle 22-vuotiaissa, mutta valitsi miesten pääsarjan ja otti kärkipaikan jo alkumatkasta.

Porissa asuva Turun Urheiluliiton Ali Abdulrahman keskeytti juoksunsa.

Muuse ammentaa kestävyysjuoksu-uralleen oppia nelinkertaiselta olympiavoittajalta, britti Mo Farahilta. Ensimmäiset kokemukset Farahin vetämässä harjoitusryhmässä vuodenvaihteessa 2020–2021 olivat Muuselle hurja kokemus, mutta viime talvi Etiopian harjoitusleirillä sujui jo huomattavasti jouhevammin.

”Ekana vuonna pysyin pitkällä lenkillä ehkä viisi kilometriä mukana, mutta tänä talvena jo 20 kilometriä. Kestävyyspohjani ei ehkä ole vielä niin kova, mutta minulla on sisua”, Muuse kertoi voitettuaan maastojuoksun SM-kultaa Nakkilassa.

Muusen yhteys Farahiin syntyi turkulaisnuorukaisen ensimmäisellä Etiopian-leirillä. Hän asui samassa hotellissa Farahin kanssa ja kääntyi brittitähden puoleen tarvittuaan apua.

”Meillä molemmilla on somalitaustaa, joten puhumme samaa kieltä”, Muuse valotti.

Hollantilaisen Addy Ruiterin valmentama Muuse pääsi Farahin perustamaan harjoitusryhmään. Tätä kesää ajatellen nuorukainen harjoitteli Etiopiassa 2  700 metrin korkeudessa joulukuusta huhtikuuhun.

”Onhan tämä ainutlaatuinen mahdollisuus. Kun tekee oikeita asioita, kehittyy päivä päivältä”, Muuse tuumi.

Muuse omisti ensimmäisen aikuisten sarjan Suomen mestaruutensa vajaa kuukausi sitten kuolleen Ilkka Kanervan muistoksi.

”Kun sain 2018 ensimmäisen mitalini SM-maastoissa, Ilkka tuli onnittelemaan pronssista ja kättelemään. Se oli nuorelle miehelle tosi iso juttu. On valitettavaa, että olemme menettäneet hienon miehen”, Muuse sanoi.

EM-kisoihin tähtäävät Helander ja Blomqvist väkevässä kevätkunnossa

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Eemil Helander teki napakan rytminvaihdon puolessa välissä miesten 4 kilometrin kilpailussa ja karkasi mestaruuteen Nakkilassa sunnuntaina.

Uran ensimmäinen miesten sarjan maastojuoksun mestaruus maistui. Se myös kertoi, että Topi Raitasen vanavedessä estejuoksun huipulle tavoitteleva Helander, 20, on ratakauden korvalla elämänsä kunnossa.

”Hyvältä tuntuu, kun kilpailukausi lähtee noin hyväntuntuisesti käyntiin. Juoksu kulki. Tästä on hyvä jatkaa kohti 3000 metrin estekisoja”, Helander tuumi.

”Tarkoitus oli katsella ensimmäinen kahden kilometrin kierros ja tehdä sitten ratkaisut. Kun uusi kierros lähti, tuntui vahvalta ja päätin iskeä.”

Helander on porilaisen aitajuoksijan Nooralotta Nezirin manageroima juoksija.

SM-hopean neljän kilometrin matkalta juoksi Joensuun Katajan Mika Kotiranta, joka hävisi Helanderille 10 sekuntia. Lahden Ahkeran Ossi Kekki oli kolmas.

IK Falkenin Nathalie Blomqvist on Helanderin tapaan elämänsä kevätkunnossa. Blomqvist kukisti vaivatta kovalla vauhdinpidolla Lahden Ahkeran Kristiina Mäen ja uusi naisten neljän kilometrin mestaruutensa.

”Minä olen ollut jopa vähän shokissa siitä, mitä aikoja olen pystynyt juoksemaan”, Blomqvist viittasi kevään harjoituksiin, joiden pohjana on talven ja kevään yhteensä 11 viikon vuoristoleiritys.

”Itseluottamus oli aika kova. Minusta tuntui, että ainoa taktiikka, jolla pystyn Kristiinan voittamaan, oli kova vauhti.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut