Ruotsin Allsvenskan on yhä jalkapalloportti länteen

Sundsvallin nousijajoukkueen hyökkääjä Saku Ylätupa haaveilee paluusta Suomen maajoukkueen listoille.

Saku Ylätupa kamppaili pallosta Tanskan Andreas Poulsenin kanssa alle 21-vuotiaiden EM-karsintapelissä Porissa lokakuussa 2019.

27.4. 16:29

Sundsvall

Vielä 1990-luvulla Ruotsin korkein jalkapallosarja, virallisesti Fotbollsallsvenskan, oli suomalaispelaajille väylä Keski-Euroopan viheriöille.

Nyt juniorilupaukset rahdataan jo hyvissä ajoissa eurooppalaisten suurseurojen akatemioihin. Tie kirkkaimpiin valoihin on kuitenkin usein kivikkoinen. Uutta nostetta sinne Ruotsista hakevat tällä kaudella erityisesti GIF Sundsvallin Saku Ylätupa, 22, ja Kalmar FF:n Simon Skrabb, 27. Kaksikko kohtasi kentällä viime viikon keskiviikkona, kun Sundsvallin nousijajoukkue avasi pistetilinsä kotivoitolla maalein 1–0.

”Vaihdoimme kolmen tappiopelin (yhteismaalein 2–9) kolmen topparin taktiikan neljän puolustajan linjaksi, ja peli alkoi sujua”, henkäisee oikealla laidalla hyökkäävä Ylätupa.

”Katsojamäärissä, lajikulttuurissa ja kaikessa näkee, että jalkapalloilu on Ruotsissa aivan eri luokan laji kuin Suomessa. Kärkikuusikon joukkueita kohdatessa vastaan tulee Euroopan kentilläkin menestymään kykeneviä porukoita”, Ylätupa paaluttaa.

Pitkä kierros nuorena pelaajana

Espoolaisessa Leppävaaran Pallossa pelaamisen aloittanut Ylätupa on tehnyt jo melkoisen kierroksen. Helsingin Jalkapalloklubi eli HJK näkyy hänen urallaan vain palkanmaksajana, kun liigadebyytti ja kolme maalia kesällä 2017 syntyivät lainapelaajana Rovaniemen Palloseurassa.

Kaksi vuotta hollantilaisseura Ajaxin junioreissa ja debyytti maajoukkueessa tammikuussa 2019 antoivat toiveita nopeasta noususta huipulle. Kolme edellistä kautta Ylätupa pelasi solnalaisseura AIK:ssa, jonka väreissä syntyi tosin vain yksi liigamaali.

”Olin pojankloppi lähtiessäni Suomesta. Silloin jännitti, kun vanhemmat heittivät lentokentälle. Suomessa mikään ei voi valmistaa siihen fyysiseen ja henkiseen vaatimustasoon, joka oli Ajaxin junioreissa ja reserveissä.”

”Kun siirryin Sundsvalliin, tuli kyselyitä Suomestakin. Ne olivat viimeisiä varavaihtoehtoja, vaikka täällä matkustaminen rasittaa. Vieraspelistä Elfsborgia vastaan paluumme kesti yhdeksän tuntia, mutta onneksi bussissamme on makuupaikat”, Ylätupa naurahtaa.

Pohjanlahden rannalla Kaskisen korkeudella sijaitsevassa Sundsvallissa pelataan Allsvenskanin minibudjetilla. GIF:llä on vain neljä ulkomaalaispelaajaa, joista harvoin on kahta enempää samaan aikaan kentällä.

”AIK:ssa kaikki kommunikointi tapahtui englanniksi, täällä ruotsiksi. Ettei pahasti itseään nolaisi, olen antanut haastattelut vielä englanniksi”, Ylätupa toteaa.

RoPSissa oli ”kovaa porukkaa”

Ylätuvan ja Skrabbin lisäksi Allvenskanissa esiintyvät suomalaisista maajoukkuepelaajista Elfsborgin Leo Väisänen, 24, Djurgårdenin Rasmus Schüller, 30, sekä Helsingborgin Rasmus Karjalainen, 26, ja Lucas Lingman, 24.

”RoPSissa oli aika kovaa porukkaa viitisen vuotta sitten: Väisänen, Lingman sekä MLS:ssä Pohjois-Amerikassa pelaavat Lassi Lappalainen ja Robert Taylor”, Ylätupa hymähtää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut