Britanniassa jatketaan ammattijalkapalloilijoiden dementiatutkimusta

BrainHope selvittää pelin ja hermostoa rappeuttavien sairauksien yhteyttä ja kartoittaa keinoja pelaajien dementiariskin vähentämiseksi.

26.4. 16:00

Lontoo

Britanniassa tutkijat ovat värväämässä 120 entistä ammattilaisjalkapalloilijaa tutkimukseen, jossa selvitetään keinoja pelaajien dementiariskin vähentämiseksi. Tutkimusta johtaa neuropatologi Willie Stewart, joka osoitti aiemmassa tutkimuksessa, että pelaajat kuolivat 3,5 kertaa muuta väestöä todennäköisemmin hermostoa rappeuttaviin sairauksiin.

Englannin jalkapalloliiton FA:n ja Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan rahoittamassa tutkimuksessa kartoitetaan 40–59-vuotiaiden entisten jalkapalloilijoiden aivojen terveyttä.

”Aiemmat tutkimukset osoittavat, että pelaajien aivojen terveydestä on syytä olla huolissaan. Uudessa tutkimuksessa kehitetään testejä ongelmien havaitsemiseksi varhaisessa vaiheessa ja tärkeimpänä asiana selvitetään tapoja jalkapalloilijoiden dementiariskin pienentämiseksi”, Stewart tiivistää tutkimushankkeen.

Esimerkiksi useat 1966 Englannille maailmanmestaruuden saavuttaneista pelaajista kuten Jack Charlton ja Nobby Stiles kärsivät dementiasta ennen kuolemaansa.

Astlesta tuli ennakkotapaus

Vuonna 2002 entisen West Bromwichin hyökkääjän Jeff Astlen kuolemansyyksi kirjattiin työperäinen sairaus, joka johtui toistuvista puskuista palloon.

Stewart tutki Astlen aivot uudestaan vuonna 2014 ja totesi tämän kuolleen 59-vuotiaana traumaattiseen enkefalopatiaan (CTE), joka on toistuvien pään vammojen aiheuttama aivosairaus.

Englannissa jalkapalloilijoille suositellaan, että pelaajat tekisivät harjoituksissa päällään korkeintaan kymmenen ”voimakkaampaa puskua” viikossa.

”BrainHope-tutkimus on seuraava tärkeä askel, kun kasvatamme ymmärrystä pääpelin pitkäaikaisvaikutuksia ammattipelaajien terveydentilaan”, FA:n lääketieteellistä yksikköä johtava Charlotte Cowie korostaa tutkimuksen merkitystä.

”Tutkimus on samalla osa laajempaa dementian ehkäisemiseksi tehtävää selvitystä. Se auttaa ymmärtämään pelin ja hermostoa rappeuttavien sairauksien yhteyttä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut