Miksi tyttöjen tuomareille maksetaan surkeampia palkkioita kuin poikien? Vastaus yllättää ja sillä on vain vähän tekemistä tasa-arvon kanssa

Lentopallossa ja jalkapallossa erotuomareiden palkkioon vaikuttaa se, onko kyseessä poikien vai tyttöjen ottelu. Porin seudun jalkapallokentillä vaihtelevat palkkiot eivät ole kuitenkaan tuomaritoiminnan päällimmäinen murhe.

Erotuomarin palkkion kannalta on merkitystä, tuomitseeko hän poikien vai tyttöjen jalkapallo-ottelun. Kuvassa Porin erotuomarikerhoon kuuluva, mutta Tampereella asuva Ksenia Koulik.

27.4. 8:00

13-vuotiaiden tyttöjen lentopallo-ottelun tuomarille maksetaan 11 euroa, samanikäisten poikien ottelusta lompakko lihoo 15 eurolla. Pari vuotta vanhemmissa palkkio on 15 ja 20 euroa.

Jalkapallossa tilanne on samanlainen, mutta jääkiekossa ja salibandyssa ei. Koripallossa 19-vuotiaiden SM-sarjoissa on eri palkkiot, muissa samat.

Miksi palkkioissa on joissain lajeissa ero tyttöjen ja poikien sarjojen välillä ja toisissa ei? Soittokierros liittoihin antaa vastauksia.

”Naisten peli on hidastempoisempaa, ja trendi on sama ylhäältä alas”, sanoo Lentopalloliiton kilpailupäällikkö Jari Lankinen.

Tuomitsemisen vaativuus asettaa perusteet maksuille ja niiden eroille. Hidastempoinen peli ei lähtökohtaisesti vaadi tuomarilta yhtä paljon kuin nopeatempoisempi.

”Seurat halusivat, että verkkotuomari poistettaisiin turhana kustannuseränä.”

Onko ero jo nuorissa niin merkittävä, että se perustelee tuomaripalkkioiden eroja?

”B-ikäisissä (15–16-vuotiaat) vauhdissa on eroa, mutta voi perustellusti kysyä, onko C-ikäluokassa (13–14-vuotiaat) tarpeellista erotella palkkioita. Ollaan kuitenkin vedetty raja siihen, kun aletaan pelata SM-sarjaa.”

Alle 13-vuotiaissa palkkiot ovat samat pelaavien sukupuolesta riippumatta.

Lankinen ei koe, että erilaiset maksut vaikuttaisivat lajin arvostukseen tai tuomaroinnin houkuttelevuuteen.

”Emme ole saaneet aiheesta palautetta. Lentopallo on hyvin nais- ja tyttövaltainen laji. Tuomarivaatimuksiin liittyen: ennen naisten kakkossarjassa oli kaksi tuomaria, mutta seurat halusivat, että verkkotuomari poistettaisiin turhana kustannuseränä, kun yksikin ehtii nähdä”.

”Tuomarit ovat olleet tyytyväisiä.”

Jalkapallossa trendi on sama, mutta tyttöjen ja poikien otteluiden erot vaihtelevat ja palkkiot näyttävät hieman erikoisilta.

Läntisellä alueella päätuomarille maksetaan 13-vuotiaiden poikien otteluissa 31,09 euroa ja tyttöjen 29,52. Palkkio pienenee, kun sarjatasoissa siirrytään alaspäin.

15-vuotiaissa palkkiot Liiga-otteluista ovat 52,48 ja 51,02 euroa.

Porin Erotuomarit -53:n taloudenhoitajan Pasi Laihon mukaan tuomaripalkkioissa oli takavuosina selviä alueellisia eroja, mutta niitä on yhtenäistetty. Naisten ja tyttöjen peleissä palkkiot ovat läpi maan hieman pienempiä kuin miesten ja poikien peleissä.

”Ero perustuu vaatimustasoon. Tyttöjen peleissä tapahtumia ja reagoitavaa on vähemmän”, Laiho perustelee.

Erotuomarit puolestaan luokitellaan osaamiseen mukaan, ja luokitellun perusteella määräytyy, millä sarjatasolla tuomitseminen on mahdollista.

”On katsottu kaikkien sarjojen vaikeusaste ja siihen liittyvät asiat, kuten kentän koko ja peliaika. Niin on saatu kerroin, jota on käytetty. Ei ole verrattu tyttöjen ja poikien sarjoja keskenään. Joka vuosi korjataan kuluttajaindeksillä, sen vuoksi palkkiot voivat näyttää hieman oudoilta tarkkoine senttimäärineen”, Palloliiton erotuomaripäällikkö Johan Holmqvist kertoo.

Laihon mukaan palkkiot voivat ainakin paikallisesti hieman ohjata tuomareiden saatavuutta, mutta ongelma se ei ole.

”Joskus miesten nelosdivarin peliin voi olla helpompi löytää paikkaaja kuin tyttöjen peliin.”

”Aika moni haluaa kuitenkin mihin tahansa peliin, kunhan vain pääsee tuomariksi. Silloin ei tarvitse erikseen lähteä lenkille,” Laiho kertoo.

Palkkioiden lisäksi tuomareille maksetaan matkakorvauksia todellisten kustannusten mukaan. Järjestelmä pyrkii aina etsimään tuomarit mahdollisimman läheltä. Jos tuomari pyöräilee Musan kentälle, matkakorvauksia ei luonnollisesti saa.

Vaihtelevia palkkioita suuremmaksi ongelmaksi Porin seudulla on koettu erotuomareiden määrä, ikä- ja sukupuolijakauma. Laihon mukaan määrä ei ole kasvanut 15 vuodessa yhtään. Ikäjakaumassa painottuvat puolestaan nuoret ja jo hieman ikääntyneet tuomarit.

”Tyttöjen peliin puolestaan pyritään saamaan tyttötuomarit, mutta meillä se on aika mahdotonta. Meidän kerhossamme on yksi Porissa asuva tyttötuomari”, Laiho harmittelee.

”Muuten voisi olla haastavaa löytää tuomareita peleihin.”

Jääkiekossa, salibandyssa ja koripallossa junioriotteluiden palkkiot ovat samat. Ainoa poikkeus on salibandyssa alle 21-vuotiaiden poikien SM-sarja, jossa palkkio on muita korkeampi.

Salibandyliiton erotuomaripäällikkö Janne Koskinen sanoo ymmärtävänsä näkökulman, jossa palkkioiden ero perustellaan vauhtieroilla. Myös salibandyssa palkkiot nousevat, kun pelaajat kasvavat, vaikka peliaika pysyy samana.

Eroa ei sen sijaan ole, viheltääkö tuomari tyttöjen vai poikien ottelun. 13-vuotiaiden ottelusta 3x15 minuutin juoksevalla peliajalla saa 26 euroa. 15-vuotiaiden ottelusta palkkio on 36–76 euroa riippuen peliajan pituudesta ja siitä, onko peliaika juokseva vai tehokas.

”Vauhtieroa on, ja tilanteita tulee erityyppisiä ja eri määriä. Haastavuuden määritelmä voi olla erilainen tyttöjen puolella, esimerkiksi minkä tyyppinen rike vaikuttaa mitenkin paljon. Miesten ja poikien sarjoissa rikkeistä huolimatta runnotaan läpi. Tuomari joutuu tulkitsemaan hieman eri tavalla eri sarjoissa, haastavuutta molemmissa.”

Jääkiekossa maksetaan niin ikään palkkio vain otteluiden keston ja sarjan mukaan. Tyttöjoukkueita on kuitenkin varsin vähän, ja sarjoja pelataan myös turnausmuotoisesti. Tällöin peliajasta voidaan joutua tinkimään, mutta vastaavasti otteluita tulee useampia samalle päivälle.

Jääkiekkoliiton erotuomarivalmentaja Tapio Heikura näkee, että tasa-arvo palkkioissa auttaa saamaan tuomareita otteluihin.

”Muuten voisi olla haastavaa löytää tuomareita peleihin, etenkin kun palkkiot eivät ole kovin suuria tämän päivän vertailussa. Voisi olla, että tuomarit kokisivat, etteivät saa ajalleen mitään korvausta.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut