VaLePan sensaatiohakkurin finaali päättyi ikävästi – halusi kultajuhlissa heti porealtaaseen: ”Lämmin vesi tekee hyvää kädelle”

Seitsemännen lentopallofinaalin jälkeen koettiin liikuttavia hetkiä. Silmäkulmat kostuivat paitsi VaLePan mestaruudesta myös kahden lajilegendan jäähyväisistä.

VaLePan pelaajat juhlivat Suomen mestaruutta jännittävän finaalisarjan päätteeksi Kuopiossa lauantaina.

23.4. 21:45

Kuopio-hallin lentopalloilta oli poikkeuksellisen tunteikas. Kosteita silmäkulmia pyyhittiin seitsemännen SM-finaalin jälkeen verkon molemmin puolin – ja myös lehtereillä.

Voimakkaisiin purkauksiin löytyi monta syytä. VaLePan pelaajat nieleskelivät kyyneleitä Suomen mestareina. Savo Volleyn leiri liikuttui paitsi katkerasta lopusta myös kahden lajilegendan jäähyväisistä.

Upean uransa lopettaneet Antti Siltala ja Olli-Pekka Ojansivu tottuivat pelaamaan rajattomalla itseluottamuksella, mutta nyt kova ulkokuori murtui myös heiltä. Siltala ei ole näyttänyt lentopalloareenalla koskaan aiemmin yhtä haavoittuvalta kuin lauantain tunnemyrskyn keskellä.

Myös sastamalalaisten sisällä kuohui – ja rajusti kuohuikin.

”Voittaminen on muuttunut vuosi vuodelta vaikeammaksi. Tämä nousee ilman muuta urani hienoimpien voittojen joukkoon. Muistan tämän loppuikäni”, VaLePan passari Mikko Esko hehkutti.

Esko viittasi kauden sisälle osuneisiin vastoinkäymisiin. Draamaa riitti vielä seitsemänteenkin finaaliin, kun huikeasti aloittaneen tulokashakkurin Matias Tihumäen peli päättyi arvaamattomasti Savon johtaessa toista erää 20–18.

Moni VaLePan ystävä pelkäsi pelin kääntyvän, kun lyöntikättänsä pidellyt Tihumäki talutettiin pukukoppiin.

”Kieltämättä siinä vaiheessa oli isoja kysymysmerkkejä ilmassa, mutta pysyimme siitä huolimatta rauhallisina”, Esko kuvaili.

Tämä palkittiin hienolla tavalla. VaLePa käänsi erän edukseen ilman alkupelin kirkkainta tähteänsä ja jatkoi samaa tahtia loppuun asti.

Viides peräkkäinen mestaruus varmistui lukemin 3–0 (25–19, 25–23, 25–20) ja voitoin 4–3.

Kulta ratkaistiin seitsemännessä finaalissa kymmenen vuoden tauon jälkeen. Myös keväällä 2012 kausi päättyi VaLePan mestaruusjuhliin – silloin pelipaikkana oli Salo ja vastustajana Hurrikaani.

”Olkapää lähti peipissä sijoiltaan. Se meni itsekseen takaisin paikoilleen, mutta sen jälkeen käsi muuttui ihan löysäksi. Ei sillä pystynyt lyömään palloa enää”, Tihumäki kuvaili.

Tihumäki rauhoitteli muita parhaansa mukaan.

”Sanoin jätkille, ettei mitään hätää. Meillä on Alberto Cavasin. Hän hoitaa homman.”

Matias Tihumäki joutui jättämään lauantain pelin kesken olkapäävamman takia.

Tässä kohtaa korostui kaiken kokeneen Eskon viisaus. Mestarillinen pelintekijä käytti nuorta italialaishakkuria erittäin säästeliäästi ja lisäsi tulikuuman Sakari Mäkisen kuormaa entisestään.

”Jos olisi tullut hätä, olisin palannut kentälle palloa pyörittelemään. Onneksi ei tarvinnut. ”Cava” hoiti homman.”

Tihumäki aloitti seitsemännen finaalin häikäisevästi peräti 2722-päisen yleisön edessä. Liigakevään suurin sensaatio tehtaili reiluun puoleentoista erään koko ottelun komeimman saldon (16/+11) ja oli valtavassa pauhun keskellä kuin kotonaan.

”Saldo oli ihan ok vajaaseen kahteen erään. Lähdin ottamaan itsestäni kaiken irti ilman paineita.”

Irti lähti hiukan liikaakin. Lyöntikäsi ei kestänyt huimapäisen hakkurin hurjaa kyytiä.

”Kädessä ei ole isompia kipuja. Pitää turruttaa sitä vielä vähän paluumatkalla”, Tihumäki heitti.

VaLePa lähti riemukkaalle kotimatkalle heti lauantai-iltana. Tunnelma oli takuuvarmasti korkealla joukkueen bussissa.

”Kun päästään Sastamalaan, pitää mennä porealtaaseen. Lämmin vesi tekee hyvää kädelle. Tällä tahdilla paluu venyy aamuyöhön, mutta mihinkäs tässä on kiire”, Tihumäki heitti.

Onko juhlajuomaa varmasti riittävästi?

”Toivottavasti. Se ei ole minun vastuullani.”

Samassa kyydissä on myös himoittu mestaruuspokaali. Kuka vastaa, että se tulee ehjänä Sastamalaan asti?

”Se on Mäkisen ”Saken” homma viime kevään tapaan. Hän sai tehtävän luonnostaan, kun viimeksi meni niin hyvin”, Tihumäki lohkaisi.

Juhlimiseen on nyt hyvin aikaa, sillä VaLePan pelaajien pitää edustaa seuraavan kerran vasta keskiviikkoiltana. Silloin on kultajuhlat Vammalan torilla klo 18.

Savon jokerit loppuivat

Sankari: VaLePan laiturin Sakari Mäkisen rooli nousi todella isoksi, kun Jiri Hänninen hyytyi miinuksille ja hakkuri Tuomas Tihumäen olkapää lähti sijoiltaan.

Jäähyväiset: Monelle tuli tippa silmään, kun Savon maajoukkuelegendat Olli-Pekka Ojansivu ja Antti Siltala hyvästelivät lentopallokentät.

Jokerit loppuivat: Savon valmentaja Timo Tolvanen kaivoi finaalisarjaan useita yllätyskortteja, mutta lauantaina jokerit loppuivat. VaLePa antoi hakkurina jatkaneelle Michael Michelaulle paljon tilaa, mutta Andrus Raadikin ja Siltalan hyökkäykset muurattiin kiinni.

Yleisöä: 2722.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut