Venäläisen olympia­sankarin piti tavata Vladimir Putin, mutta yhtäkkiä kaikki peruuntui: ”Tunsin, että jotain pahaa tapahtuisi seuraavana päivänä”

Lumilautailija Vic Wild kertoi sotaa edeltäneiden päivien tapahtumista BBC:lle.

Vic Wild otti Sotšista kaksi kultaa vuonna 2014 ja Pekingissä tänä talvena pronssia.

14.4. 22:30

Huippu-urheilijat ja heidän tuomat mitalinsa on ollut tärkeä tapa Venäjän presidentille Vladimir Putinille korostaa maan menestystä maailmalla.

Putin on valjastanut monet urheilutähdet oman propagandansa lähettiläiksi ja poseerannut näiden kanssa yhteiskuvissa, mutta tapaaminen olympiamitalistin kanssa sai väistyä sotatoimien tieltä.

Yhdysvaltalaissyntyinen lumilautailija Vic Wild otti Sotšin olympialaisista kaksi kultaa ja sai Putin myöntämän kunniamerkin. Pekingin olympialaisista oli tuomisina paripujottelun pronssi, ja silläkin irtosi kutsu Putinin luo.

”Meidän piti olla karanteenissa kaksi viikkoa ennen suurta tapaamista [Putinin kanssa Kremlissä]”, Wild kertoo BBC:lle.

”Sitten 23. helmikuuta meille kerrottiin, että karanteeni on ohi ja voimme lähteä kotiin. Kaikki oli peruttu. Silloin minusta alkoi tuntua, että jotain pahaa tapahtuisi seuraavana päivänä. Ja niinhän siinä kävi, seuraavana aamuna se alkoi.”

Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa 24. helmikuuta.

Wild, 36, kertoo tavanneensa Venäjän urheiluministerin Oleg Matytsinin ja jääkiekkolegenda Vjatšeslav Fetisovin. Wild sanoo Fetisovin muistuttaneen, että ”tilanne on muuttunut”.

”Hän sanoi, etten ole enää se Sotši-kaveri vaan esikuva.”

Wild sanoo olevansa kuin ”susi, joka tarkkailee ympäristöään ja yrittää oppia enemmän sen sijaan, että olisi kuin johdettavissa oleva lammas”.

Hän arvostelee Venäjän valtiollista mediaa ”naurettavaksi”, mutta samalla hän esittää näkemyksensä Venäjän aloittamasta sodasta.

”Olen kyllästynyt siihen, että kaikki esittävät, että tässä olisi vastakkain hyvä ja paha.”

Wild on harvoja venäläisurheilijoita, jotka ovat lausuneet mitään kriittistä Venäjästä tai sen aloittamasta sodasta. Esimerkiksi Putinin organisoimassa stadiontapahtumassa nähtiin lukuisia olympiasankareita, kirkkaimpana tähtenä maastohiihtäjä Alexandr Bolšunov.

NHL-kiekkoilija Alexandr Ovetškin puolestaan ei ole suostunut tuomitsemaan Putinin aloittamaa sotaa vaan pitää Instagramissa edelleen profiilikuvanaan Putinin kanssa otettua yhteiskuvaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut