Olympiakomitea myöntää ”eettismoraalisen ongelman” Lehtimäen valinnassa – esittää kolme vaihtoehtoa miten se olisi voinut toimia toisin

Suomen olympiakomitea jätti keskiviikkona vastauksensa opetus- ja kulttuuriministeriön tekemään selvityspyyntöön järjestön hallinnosta ja Mika Lehtimäen uudelleenvalinnan hoitamisesta.

Olympiakomitean entinen huippu-urheiluyksikön johtaja MIka Lehtimäki (vas) ja puheenjohtaja Jan Vapaavuori saapuivat Urheilumuseossa pidettyyn tiedotustilaisuuteen 31. maaliskuuta.

13.4. 21:01

Puheenjohtaja Jan Vapaavuori ja toimitusjohtaja Mikko Salonen myöntävät Suomen olympiakomitean tehneen virheen, kun epäasiallisesta käytöksestä varoituksen saanut huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki valittiin tehtävässään toiselle kaudelle.

Olympiakomitea vastasi keskiviikkona opetus- ja kulttuuriministeriön selvityspyyntöön liittyen muun muassa olympiakomitean hallintoon, Lehtimäen uudelleenvalintaan ja järjestön toimintaan epäasiallisen käytöksen kitkemisessä.

Olympiakomitea antoi Lehtimäelle varoituksen epäasiallisesta käytöksestä viime vuoden lokakuussa, mutta valitsi hänet tästä huolimatta toiselle kaudelle Pekingin olympialaisten jälkeen maaliskuussa.

Lehtimäen saamasta varoituksesta tiesivät Salosen ja Vapavuoren lisäksi vain varapuheenjohtajat Sari Multala ja Susanna Rahkamo.

Saamansa juridisen konsultaation perusteella Olympiakomitean johto katsoi, että muuta hallitusta ei voitu informoida Lehtimäen varoituksesta.

Tehtävään ei ollut myöskään julkista halua.

Opetus- ja kulttuuriministeriölle antamassaan selvityksessä Olympiakomitea myöntää, että on ”eettismoraalisesti ongelmallista”, että epäasiallisesta käytöksestä varoituksen saanut johtaja valittiin jatkamaan etenkin ”näin merkittävässä tehtävässä.”

Olympiakomitea myöntää myös, että sen vastuullisuusohjelman mukainen tavoite herättää ”luottamusta ja tyytyväisyyttä” ei toteutunut Lehtimäen valintaprosessissa.

Olympiakomitean mukaan se olisi voinut toimia paikan täyttämisessä toisin, kuten asettamalla sen avoimeen hakuun. Sen sijaan Lehtimäelle tehtiin tarjous jatkokaudesta.

Olympiakomitean mukaan avoimuuden osalta työsuhteeseen liittyvät salassapitovelvoitteet ovat hyvin rajaavia, mutta Lehtimäen tapauksessa olisi voitu toimia toisinkin, vastauksessa todetaan.

”Esimerkiksi: a) järjestämällä avoin haku tehtävään, b) löytämällä tapa, jolla varoitus olisi voitu kuvata hallitukselle, tai c) pyytämällä Lehtimäkeä kertomaan siitä itse hallitukselle”, Olympiakomitean hallitus toteaa Vapaavuoren ja Salosen allekirjoittamassa vastauksessa opetus- ja kulttuuriministeriölle.

Yle kertoi Lehtimäen saamasta varoituksesta 24. maaliskuuta. Lehtimäki erosi huippu-urheilujohtajan tehtävästään 28. maaliskuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut