Kansanedustajat haluavat lisää huippu-urheilijoita puolustusvoimien palkkalistoille

Yli 40 kansanedustajaa allekirjoitti kirjallisen kysymyksen urheilun vaikutuksesta kansallistunteeseen ja maanpuolustustahtoon.

Liikunta-aliupseeri Arvi Savolainen palasi hopeamitali kaulassaan kreikkalais-roomalaisen painin EM-kisoista Budapestistä huhtikuun alussa.

13.4. 15:38

Puolustusvoiminen palveluksessa oli vielä pitkään 1980-luvulle asti runsaasti töissä aktiiviurheilijoita, lähinnä hiihtäjiä ja ampumahiihtäjiä, kunnes toiminta hiljalleen hiipui.

Nyt 41 kansanedustajaa yli puoluerajojen on allekirjoittanut kirjallisen kysymyksen, jossa ehdotetaan 50 uuden sopimusurheilijan palkkaamista puolustusvoimiin.

Tällä hetkellä armeijan palveluksessa on vain 12 liikunta-aliupseeria. Ehdotuksen takana on kansanedustaja Juha Mäenpään (ps).

Hänen oma poikansa Konsta Mäenpää saavutti äsken EM-pronssia kreikkalais-roomalaisessa painissa. Konsta Mäenpää ei ole puolustusvoimien palveluksessa.

HS kysyi maaliskuussa ampumahiihdon maailmancupin yhteydessä Kontiolahdella samaa asiaa silloiselta urheiluministeriltä Antti Kurviselta (kesk). Hän piti ajatusta kiinnostava, mutta tietyin varauksin.

”Pidän sitä hyvänä mallina mutta urheilijat ovat yksilöitä ja erilaisia. Se voisi joillekin sopiakin, että modernilla tavalla palattaisiin vanhaan. Se ei tätä päivää eikä tulevaisuutta, että kaikki urheilijat olisivat valtion palveluksessa”, Kurvinen sanoi HS:lle.

Eduskunnan puhemiehelle osoitetussa kysymyksessä kansanedustajat kysyvät seuraavaa:

Nähdäänkö määräaikaisilla liikunta-aliupseereilla merkitystä maanpuolustustahdon edistämisen kannalta?

Onko harkittu sitä vaihtoehtoa, että määräaikaisten liikunta-aliupseerien määrää lisättäisiin heidän alueellisen kattavuutensa kasvattamiseksi?

Olisko liian kunnianhimoinen suunnitelma, että puolustusvoimat pyrkisi lisäämään liikunta-aliupseerien vakansseja noin kymmenellä per vuosi, ja lopullisena tavoitteena olisi 50 sopimusurheilijaa?

Huippu-urheilutaustaisista edustajista kysymyksen allekirjoittivat Marko Asell (sd), Hanna Kosonen (kesk), Sari Multala (kok), Ville Kaunisto (kok), Ritva Elomaa (ps), Sinuhe Wallinheimo (kok) ja Pauli Kiuru (kok).

Myös urheilun liikemies ja entinen purjehtija Harry Harkimo (liik) on allekirjoittajien joukossa.

Monessa Keski-Euroopan maassa, kuten Saksassa, Itävallassa, Ranskassa ja Italiassa, monet huippu-urheilijat ovat valtion palveluksessa sotilaina, rajavartijoina, poliiseina, metsänvartijoina tai tullihenkilöinä.

Valtio maksaa palkkaa ja urheilijat urheilevat, mutta ovat tarvittaessa työnantajansa käytettävissä.

Suomessa liikuntaa-aliupseerit osallistuvat varusmiesten kouluttamiseen, mutta saavat riittävästi vapaata myös omaan harjoitteluunsa ja kisamatkoihin.

Hiihtäjistä liikunta-aliupseerina on Ristomatti Hakola ja ampumahiihtäjistä Tuomas Harjula ja Olli Hiidensalo, jonka sopimuskausi päättyi keväällä. Ampumahiihtäjä Erika Jänkä on rajavartija.

Kesälajien urheilijoista painijat Arvi Savolainen ja Elias Kuosmanen sekä haulikkoampujat Lari Pesonen ja Eetu Kallioinen edustivat Suomea Tokion olympiakisoissa 2021.

Savolainen paini äskettäin hopeaa EM-molskilla.

Kirjallisesta kysymyksestä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut