Helmarit sai MM-karsinnassa havittelemansa murska­voiton Georgiasta, mutta uusi maali­ennätys jäi syntymättä

Suomen naisten maajoukkue jahtasi Irlantia parempaa maalieroa MM-karsinnan kotiottelussa Georgiaa vastaan.

Adelina Engman (vas.) ja Ria Öling juhlivat Engmanin maalia.

12.4. 20:39

Suomi–Georgia 6–0

Suomen naisten maajoukkueen tehtävänä oli voittaa tiistaina MM-karsintaottelussa Georgia mahdollisimman suurin numeroin. Vajaan 3 000 hengen kotiyleisö näki Töölön jalkapallostadionilla murskavoiton, muttei sentään maajoukkuehistorian suurinumeroisinta voittoa, mikä olisi vaatinut 9–0-voiton.

”Pelasimme hyvin, olisimme voineet tehdä enemmänkin maaleja”, päävalmentaja Anna Signeul sanoi.

Helmarit oli ottelun ennakkosuosikki, mutta oli selvää, että vain murskavoitto takaisi ehkä hivenen paremmat asemat taistelussa Irlannin kanssa lohkon kakkossijasta ja jatkokarsintapaikasta. Georgia oli kahdessa edellisessä ottelussaan Irlantia ja Ruotsia vastaan päästänyt yhteensä 26 maalia. Ennen tiistain otteluita Suomen maaliero oli +2, Irlannin +11 ja lohkoa johtavan Ruotsin +25.

Töölön jalkapallostadionilla nähtiin runsaasti nuoria jalkapallofaneja pääkaupunkiseudun jalkapalloseuroista.

Jatkokarsintapaikan saavuttaakseen Suomen on mahdollisesti pakko voittaa syksyllä kaksi viimeistä karsintaotteluaan: ensin vierasottelu Irlantia vastaan ja sitten kotiottelu Ruotsia vastaan.

”Slovakia-ottelussa takkusi maalinteko. Oli tosi tärkeätä, että saimme tänään tehtyä kuusi maalia”, puolustaja Emma Koivisto sanoi.

Suomi karkasi avausjaksolla kolmen maalin johtoon Emmi Alasen, Eveliina Summasen ja Adelina Engmanin maaleilla.

Ottelun alku oli hyökkäyspelin kannalta vielä hieman tahmeata, mikä saattoi osin mennä vähän käytetyn 3–5–2-pelisysteemin piikkiin. Suomi ei päässyt tarpeeksi hyvin Georgian muodon sisään. Signeulin mukaan Suomen syöttöpeli oli avausjaksolla vielä liian hidasta.

24. minuutilla ajoitukset osuivat viimein kohdalleen, ja Alanen pääsi puskemaan pallon vapaasti maaliin Tuija Hyyrysen keskityksestä.

Kymmenen minuuttia myöhemmin Sanni Franssia rikottiin rangaistusalueella, ja Summanen pamautti pallon pilkulta maaliin. Viisi minuuttia myöhemmin Engman nappasi pallon georgialaispuolustajan harhapotkun jälkeen ja vei Suomen 3–0-johtoon yhdennellätoista A-maajoukkuemaalillaan.

Adelina Engman (7) teki Suomen kolmannen maalin.

Georgia-otteluun päävalmentaja Signeul oli uskaltanut laittaa maalille ykkösmaalivahti Tinja-Riikka Korpelan sijasta 21-vuotiaan Katriina Talaslahden, joka pääsi tekemään A-maajoukkuedebyyttinsä. Takareisivammasta kärsivä hyökkääjätähti Linda Sällström ei ollut lainkaan kokoonpanossa.

Tutun ja turvallisen 4–4–2-ryhmityksen sijasta Suomi käytti Georgiaa vastaan 3–5–2-systeemiä, jossa Hyyrynen, Natalia Kuikka ja Anna Auvinen muodostivat topparikolmikon. Laitapakkeina olivat Ria Öling ja Koivisto. Keskikentän keskellä aloittivat Olga Ahtinen, Summanen ja Alanen. Kärkinä aloittivat Franssi ja Engman.

Neljäs maali tuli 54. minuutilla Hyyrysen antamasta sivuvapaapotkusta, kun Mariam Kalandadze ohjasi pallon omaan maaliin.

Signeul vaihtoi tunnin kohdalla lisää maalintekovoimaa kentälle, kun Jutta Rantala, Jenny-Julia Danielsson ja Juliette Kemppi tulivat Franssin, Ahtisen ja Ölingin tilalle. Kymmenen minuuttia myöhemmin Engmanin tilalle tuli hyökkäykseen Kaisa Collin.

Summanen puski kulmapotkusta 65. minuutilla toisen maalinsa ottelussa. Seitsemän minuuttia myöhemmin Danielsson laukoi hienolla kierteisellä laukauksella Suomen 6–0-johtoon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut