Suomen Anastasia Kulikova ihmetteli, kun voimat menivät ja sydän hakkasi – sitten syy oireisiin selvisi

Suomen naistenniksen ykköspelaaja Anastasia Kulikova on noussut WTA-listalla hurjasti, mutta odotukset ovat vielä kovemmat.

Anastasia Kulikova on noussut vauhdilla naisten maailmanlistalla, mutta tavoitteet ovat vielä paljon korkeammalla.

8.4. 22:22

Suomen ykköspelaaja Anastasia Kulikovan ranking oli pitkälti yli 500 joulukuun lopussa 2019, kun hän sanoi unelmakseen voittaa Wimbledonin tennisturnaus.

Vielä siihen Wimbledon-voittoon riittää matkaan, mutta Kulikovan, 22, ura etenee oikeaan suuntaan. Ehkä vauhti on vähän hitaampi kuin hän olisi toivonut.

Tenniksessä puhutaan paljon rankingista, koska se määrää paljon, missä voi kilpailla ja missä pääsee pelaamaan. Viime syyskuussa Kulikovan sijoitus WTA-listalla oli yli 370 ja nyt jo 222.

Nousu tuntuu hurjalta, mutta Kulikova ei ole aikatauluun täysin tyytyväinen.

”Olisin toivonut, että numerot olisivat olleet tällaisia jo ennen covidin alkamista kaksi vuotta sitten”, Kulikova sanoi Talissa, kun maajoukkue valmistautui ensi viikolla pelattavaan Billie Jean King Cupiin, joka tunnettiin ennen naisten joukkuekisana eli Fed Cupina.

Anastasia Kulikova voi taas hymyillä, kun sairaudet ovat menneet ja peli alkaa taas kulkea.

Ura sai jyrkän käänteen ylöspäin ennen viime joulua. Kulikova pelasi ensimmäisen kerran ikinä WTA-turnauksessa, kun sitä ennen kisat olivat olleet alemmalla tasolla ITF-kiertueella. Siellä ovat saatavat pisteet pieniä ja rahat vielä pienempiä.

Soulin WTA 125 -turnauksessa Kulikova eteni välieriin. Tulokset olivat lupaavia ja suomalainen media heräsi. Suomi olisi saamassa pitkään odotetun naistennistähden.

Tähteyttäkin joudutaan vielä jonkin aikaa odottamaan, kun Soulin jälkeen kaikki ei mennyt ihan toiveiden mukaan.

Kulikova sairastui ensin angiinaan, yritti pelata ja sai perään koronaviruksen.

“Olen tulossa takaisin. Pelasin Soulin jälkeen vain yhden turnauksen Britanniassa. Hävisin ja luulin kuolevani kentälle. En ollut palautunut Koreasta.”

Onnistuneen WTA-turnauksen jälkeen Kulikova on pelannut vain yhdeksän kaksinpeliä kolmessa ja puolessa kuukaudessa. Hän tietää, että se on liian vähän.

Angiinasta Kulikova vihdoin toipui, mutta koronasta tuli piilevä kiusa. Pahinta oli, ettei Kulikova aluksi edes tiennyt, että hänellä oli koronavirus. Voimat olivat vain poissa. Edeltävät testit näyttivät negatiivista, joka mahdollisti pelaamisen.

”Meni aikaa palautumiseen, kun sydämeni hakkasi liian nopeasti. En halunnut riskeerata. Nyt kaikki on hyvin, mutta silloin se oli kovaa, erittäin kovaa.”

Vaikka Soulin menestyksen jälkeen ei ole vielä tullut toista samanlaista kisaa, tuli siinä turnauksessa monta vastausta.

”Tietenkin sain lisää itseluottamusta ja vahvistuksen sille, että voin pelata sillä tasolla. Motivaatiota tuli myös paljon lisää.”

”Pelasin siellä vain omalla tasollani. Sekin on kumma, että mitä isompi turnaus, sitä paremmin pelaan.”

Valmentaja Erik Hakkarainen valvoi taustalla, kun Anastasia Kulikova harjoitteli syöttöjä.

Billie Jean King Cupin alla Kulikova sanoo kaiken olevan vihdoin kunnossa ja ottelut tulevat tarpeeseen. Hän tarvitsee lisää rutiinia ja tasaisuutta.

Tennisuran rakentamiseen liittää kaksi oleellista ongelmaa: tarvitaan rankingpisteitä nousemiseen ylemmäs ja rahaa turnauksissa kiertämiseen.

Kulikova tuli Venäjältä Suomeen 13-vuotiaana Jarkko Niemisen akatemiaan. Isovanhemmat matkustivat silloin mukaan Helsinkiin ja kustansivat kalliin valmennuksen.

Enää Kulikova ei halua pyytää isovanhemmiltaan rahaa, vaan yrittää tulla omillaan toimeen. Sponsoreita hänellä ei ole, mutta Tennisliitto ja hänen seuransa HVS tukevat lupausta.

Kevään ja kesän kilpailukalenteria miettiessään Kulikova joutuu pohtimaan, missä saisi mahdollisuuden voittaa otteluita ja hankkia rutiinia. Hän pääsisi mukaan melko isojenkin turnausten karsintoihin, mutta niissä ei välttämättä ottelukokemus kartu.

”Se on oikein hyvä”, Kulikova sanoo motivaatiostaan.

”Tänä vuonna tavoitteeni on nousta 150 parhaan joukkoon, mutta tärkeintä olisi pysyä terveenä. Jos ei pysy terveenä, ei voi voittaa ja siitä tammikuu ja helmikuu antoivat hyvän opetuksen.”

”Nyt on tärkeintä saada otteluita. Raha tulee sitten, jos pelaa hyvin. Jos juoksee rahan perässä, ei nousu onnistu.”

Vierumäellä pelattavassa Billie Jean King Cupissa naisten maajoukkue tavoittelee nousua lajin ykkösryhmään, jonka yläpuolella on vain maailmanlohko. Suomen kanssa samassa lohkossa pelaavat Liettua, Luxemburg ja Israel.

Kulikova on luottavainen, että hän voisi voittaa jokaisen maan ykkösen, mutta silloin pelin pitää kulkea.

Lue lisää: Anastasia tahtoo huipulle

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut