Sahara Peyote on yksi Veijo Heiskasen ja Henna Halmeen ravitallin ykköshevosista.

Hevoset ja rakkaus vetivät yhteen

Veijo Heiskanen valmensi hevosia 37 vuotta Ruotsissa. Nyt hän pitää puolisonsa Henna Halmeen kanssa Vermossa 20 hevosen ravitallia, jossa asuu myös Jari Kurrin nimikaima. Pariskunnan karkea työjako on nykyään sellainen, että Heiskanen valmentaa ja Halme ohjastaa. Niin on myös lauantaina Porissa.


6.4. 13:00

Espoo

Jari Kurrin nimikaima hörähtelee ja rouskuttelee tyytyväisenä porkkanoita Vermon hevostalleilla Espoon Leppävaarassa.

Jokerien pääomistajan ja tunnetun NHL-kiekkoilijan kaima on tässä yhteydessä lämminveriravuri Kurri Jari Boko. Viisivuotias ori on Veijo Heiskasen ja Henna Halmeen ravitallin tunnetuin Ruotsin rekisterissä oleva valmennettava.

Heiskanen ja Halme ovat raviurheilun paluumuuttajia. Heiskanen, 62, valmensi ravihevosia 37 vuotta Ruotsissa. Halme, 27, hoiti ja ohjasti hevosia Heiskasen tallissa neljä vuotta.

Pariskunta palasi Suomeen viime syksynä ja otti hoitoonsa 20 hevosen tallin maan pääradalla Vermossa. Hevosista kaksi on omia, muut vieraita.

”Valmennustalli on nyt täynnä. Alku on ollut okei. Ei ole ollut pettymyksiä, olemme tyytyväisiä”, sanoo Heiskanen.

Hän on edelleen nuorin tuhat voittoa urallaan saavuttanut raviohjastaja Suomessa. Tuhannen voiton paalun hän saavutti 25-vuotiaana vuonna 1984.

Ruotsissa vietetyt vuosikymmenet täyttävät palkintokaappia pokaaleilla, pytyillä ja valokuvilla. Yksi palkinto nousee ehkä ylitse muiden: Heiskanen valittiin vuonna 2001 Ruotsin parhaaksi ruotsinsuomalaiseksi urheilijaksi.

Ravivalmentaja Veijo Heiskanen ja ravihevonen Kurri Jari Boko.

Vuonna 2019 sattuneen ravionnettomuuden jälkeen Heiskanen on noussut rattaille enää harvakseltaan. Tänä vuonna hän on ajanut vain yhden lähdön, jossa hän ohjasti 1 700 euron ykköspalkinnon.

Heiskanen putosi rattailta Ruotsissa ja loukkasi vakavasti lonkkansa.

”Huomasin heti, että kävi pahasti, vaikka vauhti oli olematon ja putosin matalalta. Lonkkaan pantiin parikymmentä ruuvia. Nyt sieltä pitää ottaa pari ruuvia pois, kun ne häiritsevät jalan toimintaa”, Heiskanen kertoo.

Pari kuukautta onnettomuuden jälkeen Heiskanen ja Halme joutuivat yöllä vielä hirvikolariin, jossa olisi voinut käydä huonosti.

”Oli sellainen pamaus, että voi kuvitella. Autosta sammuivat kaikki valot, ja jouduin katsomaan tietä sivuikkunasta”, Heiskanen kertoo.

Ravionnettomuuden jälkeen pariskunnan karkea työnjako on, että Heiskanen valmentaa ja Halme ohjastaa. Koska hevosia on paljon, treeniajoissa tarvitaan useita käsiä.

”Olen aamulla ensimmäisenä tallilla, ja Veijo tulee, kun aletaan ajaa hevosia treeneissä. Käytännössä teen ihan kaikkia hommia tallilla. Pidän jopa karsinoiden siivoamisesta”, Halme sanoo.

Halmeen ja Heiskasen lisäksi tallilla on kaksi muuta työntekijää.

Henna Halme hoitaa Sahara Peyoten jalkoja.

Ravitallin muuttaminen maasta toiseen ei käy käden käänteessä. Osa tallin hevosista jäi ensin Balltorpin valmennuskeskukseen Göteborgin lähistölle.

”Valmennuskeskus lopetettiin, ja asiakkaita oli vähän. Göteborgin tienoilla ei ollut sopivaa ravitallia. Oli pakko muuttaa jonnekin. Halusin saada uutta sytykettä touhuun ja Henna valmennuslisenssin Suomessa”, Heiskanen perustelee muuttoa.

Muun muassa Kurri Jari Boko tuli Vermoon jälkijunassa vuodenvaihteessa. Ruotsissa se tienasi 900 000 kruunua eli runsaat 87 000 euroa.

Suomessa se on juossut tänä vuonna kolmessa lähdössä, joista se voitti kaksi ja oli yhdessä kolmas. Palkintorahaa lähdöt tuottivat 9 800 euroa. Heiskanen ja Halme odottavat ”Kurrilta” paljon, kun kesä koittaa.

Boko-loppuiset hevoset ovat kasvaneet hollantilaisen John Bootsmanin talleissa Hollannissa ja Ruotsissa. Bootsman sai 17-vuotiaana isältään alkupääoman, jolla hän osti New Yorkista varsan.

Nyt Bootsmanilla on yli 70 vähintään satatuhatta euroa juossutta ravihevosta. Monella niistä on nimensä alussa jonkun urheilijan, kuten jalkapalloilijan, nimi: Neeskens, Isco, Iniesta ja Higuaín.

Myös Heiskanen seuraa paljon urheilua, muutakin kuin raveja.

Hän on käynyt olympiakisoissa ja yleisurheilun MM-kisoissa. Vuoden 2006 talviolympialaisissa Torinossa hän katsoi Suomen ja Ruotsin jääkiekkofinaalia ruotsalaisten jääkiekkopelaajien vaimojen ja tyttöystävien keskellä.

Mats Näslund hommasi lipun. Hän on innokas ravimies ja ajanut yli 50 lähtöä”, Heiskanen kertoo samanikäisestä tunnetusta ruotsalaiskiekkoilijasta ja NHL:n Stanley Cupin voittajasta.

Vuonna 2009 Heiskanen seurasi katsomossa, kun Usain Bolt juoksi Berliinissä maailmanennätyksen sadalla metrillä.

”Olemme syntyneet Boltin kanssa samana päivänä [21. elokuuta]”, Halme sanoo vierestä.

Suomeen paluussa oli myös henkilökohtaisia käytännön kiemuroita. Suomessa Heiskasta ei ollut virallisesti olemassa.

Kuopiolaistaustaisella Heiskasella oli Ruotsissa suomalainen sosiaaliturvatunnus, jota ei enää löytynyt tiedostoista.

”Olin hävinnyt kokonaan. Minusta ei ollut tietoja missään, ei edes Kelassa”, Heiskanen sanoo ja nauraa nyt, kun ongelma on ratkennut.

Suomeen paluussa oli myös henkilökohtaisia käytännön kiemuroita.

Vermossa Heiskanen ja Halme asennuttivat ensi töikseen talleihinsa hevosille ruokinta-automaatit. Ruotsissa ne ovat arkipäivää, mutta Suomessa harvinaisia.

”Nyt Vermossa on automaatit kaikilla talleilla. Automaattinen ruokinta helpottaa kaikkia hoitajista hevosiin. Hevoset saavat syödä aamulla rauhassa, ja päästään heti ajamaan, kun tullaan tallille”, Heiskanen sanoo.

Ravikulttuuri on naapurimaassa muutenkin pidemmällä kuin Suomessa. Palkintorahat ovat paremmat, samoin radat ja tallit.

Yhtenä esimerkkinä Halme nostaa esiin Ruotsin raviratojen lämpimät karsinat.

”Hevosia voidaan hoitaa niissä ravien aikana rauhassa. Ei ole samanlaista kiirettä kuin Suomessa, jossa yksi karsina voi olla kolme kertaa käytössä ravi-illan aikana.”

Ruotsissa on myös paljon enemmän naisohjastajia kuin Suomessa.

Henna Halmeen lisäksi suomalaisia ammattilaisohjastajia ovat muun muassa Emma Väre ja Janita Antti-Roiko. He kilpailevat miesten joukossa säännöllisesti kärrylähdöissä.

Montélähdöissä eli raviratsastuksessa sen sijaan on paljon aktiivisia naisohjastajia.

Halme kertoo, että häntä on kohdeltu pääosin miehisessä lajissa tasapuolisesti.

”Olen saanut hyvää palautetta jo ennen kuin lähdin Ruotsiin”, Halme sanoo.

Heiskasen mukaan asenteet ovat muuttuneet paljon 40 vuodessa, eli niistä ajoista, kun hän lähti Ruotsiin.

”Naiskuskia ei mielellään otettu ajamaan, vaan hevonen jätettiin mieluummin kokonaan pois raveista, jos tarjolla ei ollut miesohjastajaa. Mies- ja naisohjastajissa ei ole fyysisesti eroja.”

Sahara Peyote Henna Halmeen hoivassa. Veijo Heiskanen seuraa.

H&H:n (Halmeen ja Heiskasen) tallin hevosista Sahara Peyote juoksee kärrylähdöissä ja harvoin montéssa.

”Monté on sille hyvää vaihtelua, mutta mieluiten se kisaa kärryjen kanssa. Tällä on isot keuhkot”, Halme sanoo ja silittää isokokoista lämminveriruunaa niskasta.

Sahara Peyote on juossut Suomessa palkintorahaa runsaat 220 000 euroa. Ruotsiin se vietiin syyskuussa 2020, mutta nyt se on tuotu takaisin Suomeen.

Lauantaina Halme ohjastaa Sahara Peyoten Porissa lämminveristen Kultaloimi-lähdössä.

Toisensa ravipari löysi toukokuussa 2017 Cityraveissa Helsingin Kaivopuistossa, missä juhlistettiin satavuotiasta suomenhevosta.

”Rakkaus syttyi jo silloin. Aloimme soitella, ja Henna tuli Ruotsiin käymään”, Heiskanen sanoo.

Hänellä on yksi tytär ja kaksi lapsenlasta.

Kouvolasta kotoisin oleva Halme kertoo miettineensä jo ennen tapaamista, että hän haluaisi mennä ulkomaille oppimaan lisää raveista ja hevosista.

”Sitten Veijo kysyi töihin.”

Kultaloimi- ja Toto75-ravit lauantaina Porissa kello 13.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut