Matti Mattssonin uintikauden avaus jäi tavoitteesta, mutta kesä ratkaisee: "Aika pitkä taistelu on edessä"

Mattssonin talvikausi on ollut ihan hyvä, vaikka polvet ja selkä ovat olleet kivuliaat.

Matti Mattsson ei ollut uintikauden ensimmäisessä kisassaan aivan toivomassaan vauhdissa.

5.4. 20:18

Helsinki

Rintauinnin olympiapronssimitalisti Matti Mattsson sai tiistaina tuntumaa kunnon kilpailusta, kun saksalaisuimari Marco Koch laittoi porilaisen lujille Helsinki Swim Meet -kilpailun 200 metrin rintauinnissa.

Mattsson löi kätensä ensimmäisenä Mäkelänrinteen uintikeskuksen altaan päätyyn ja kukisti Kochin 0,07 sekunnilla.

Ykkössija oli ykkössija, mutta Mattsson oli kaikkea muuta kuin tyytyväinen kauden ensimmäiseen kansainväliseen starttiinsa. Kello näytti aikaa 2.12,79.

”Lähdin hakemaan 2.10:n rajaa. Nyt taisi olla liikaa tekemisen meininkiä”, Mattsson kertoi.

Mattssonin mukaan Helsingin rintauinti oli Tokion viimevuotisen olympiafinaalin jälkeen ensimmäinen 200-metrinen, jonka hän yritti uida kovaa. Tammikuussa hän kävi Turussa kisaamassa "läpällä", ja silloin päämatka kulki vain sekunnin hitaammin kuin Helsingissä.

Talven harjoituskauttaan Mattsson kuvasi ihan hyväksi, vaikka polvet ja selkä ovat olleet kivuliaat. Niitä hän pitää kunnossa ahkeralla jumppaamisella.

”Ei ole ollut ihan niin lennokasta kuin olisi voinut olla. Mutta ihan hyvä”, Mattsson luonnehti.

Uintikesää värittävät kesäkuiset MM-kisat Budapestissa ja elokuiset EM-kisat Roomassa. Maailmanmestaruuskisat viivästyivät kuukaudella, kun Japanin Fukuoka vaihtui Unkariksi. Mattssonin suunnitelmiin muutos ei vaikuta, paitsi että säästyy pitkältä lentomatkalta.

”Tämä viikko kisataan, ja ensi viikko vedetään vähän rennommin. Sitten lähdetään kohti kesää. Kun EM-kisat ovat elokuun puolivälissä, aika pitkä taistelu on edessä”, Mattsson arvioi kahden arvokisan rupeamaa.

Helsingin lisäksi hän kilpailee loppuviikolla Tukholmassa. Muita kisoja Mattsson ei kaipaa ennen MM-allasta.

”Sillä lailla on menty aina, ja niin mennään meikäläisen uintiuran loppuun. Ei viitsi näyttää kaikkea aina joka paikassa”, Mattsson tuumasi.

Hulkko kiiruhtaa hitaasti kesään

Tokion olympialaisissa 100 metrin rintauinnin välierissä uinut Ida Hulkko sai viime vuoden toukokuussa esimakua mitalivauhdista, kun hän ui EM-altaassa 50 metrillä hopealle. Arvokisojen finaalitasolla jatkaminen ja EM-kisoissa mitalista haastaminen kirittävät Hulkkoa yhä parempaan.

”Keskityn 100 metrin kisoihin, Pariisin olympialaisten satasta ajatellen”, Hulkko kertoi harjoittelunsa painopisteistä voitettuaan Helsingissä 100 metrin rintauinnin ajalla 1.08,09.

Hän iloitsi, että pystyi illalla parantamaan tuntuvasti aamun alkuerästä (1.09,75). Nyt kauden avauksesta jäi hyvä mieli.

Tamperelaisuimari Hulkko urakoi viime kaudella arvokisojen lisäksi syksyn ISL-uintiliigan kilpailuissa. Hän panosti olympiavuoteen henkisesti kaikkensa, mikä vaati veronsa.

”Joulukuun MM-kisojen jälkeen latasin kolme viikkoa akkuja. Tällä kaudella olen joutunut etsimään iloa, joka oli ennen Tokiota. Onneksi ei ole kiire, kun on pitkä kausi tulossa”, Hulkko kertoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut