Suuri tennisvaikuttaja ja valmentaja Heikki Hedman on kuollut

Hedman oli tenniksen moniosaaja, jonka pehmeä ääni täytti suomalaiset olohuoneet monella vuosikymmenellä.

Heikki Hedman kuvattuna Talin tenniskeskuksessa 2010.

4.4. 13:17

Heikki Hedman, yksi suomalaisen tenniksen suurimmista vaikuttajista, on kuollut 81-vuotiaana. Hän olisi täyttänyt 82 vuotta 25. huhtikuuta.

Hedmanin vanhin lapsi Jari Hedman vahvisti HS:lle isänsä kuoleman.

Viime vuosina Hedman sairasti Alzheimerin tautia. Viikko ennen kuolemaansa hän sai aivoinfarktin, joka vei voimat lopullisesti.

Hedman loi tenniksessä pitkän uran alkaen maajoukkuepelaajasta edeten huippuvalmentajaksi, selostajaksi, tenniskoulun perustajaksi, tennisopettajaksi ja Davis Cup -joukkueen kapteeniksi.

Monille suomalaisille tennistä harrastaville sukupolville Hedman tuli tutuksi opettajana ja viimeistään selostajana, kun hänen pehmeä äänensä täytti olohuoneet Wimbledonin tennisturnauksen aikaan 1960-luvun lopulta alkaen ja jatkuen aina 2000-luvulle saakka.

Hedmanin aktiivinen peliura ehti hädin tuskin lopuilleen, kun hän perusti omaa nimeään kantavan tenniskoulun Kuortaneen Santapensselissä vuonna 1969.

”Kun Hessu aloitti Santapensselissä, siellä oli yksi tenniskenttä, mutta kun lähdimme pois sieltä, sinne jäi 15 kenttää”, Jari Hedman sanoi ja vahvisti isänsä nukkuneen pois sunnuntaina kello 18.

Ennen Kuortaneen vaihetta Hedman veti tenniskursseja Vuokatissa. Kuortaneelta kesäinen toiminta siirtyi Lohjansaareen, sitten Hankoon, Helsingin Kalastajatorpalle ja Taliin.

Tenniskoulu vietti 30-vuotisjuhliaan komeasti elokuvateatteriksi muuttuneessa Tennispalatsissa 1999.

”Tähän mennessä olemme opettaneet Kuopion kaupungin verran suomalaisia pelaamaan tennistä”, Hedman sanoi silloin vapaamuotoisessa juhlapuheessaan. Tähän mennessä tennisoppeja on saanut Hedmanin koulun kautta varmasti kahdenkin Kuopion verran harrastajia.

Heikki Hedman kertoi aikoinaan hauskasti, miten hänen selostajauransa Wimbledonissa alkoi. Siihen aikaan Yleisradio näytti Wimbledonia, kun televisiot olivat mustavalkoisia ja pallot valkoisia.

”Olin tehnyt vappuna Suomen pelaamasta Davis Cupista minuutin tai kahden mittaisen uutispätkän Urheiluruutuun, kun Seppo Kannas sanoi, että voisit lähteä kesällä Wimbledoniin selostamaan. Aluksi jännitti niin pirusti, mutta päätin, että osaanhan minä sanoa 15–0 ja siitä se lähti.”

Viimeisinä selostajavuosinaan Hedman työskenteli Eurosportilla, jolloin lähetykset käsittivät lajia paljon laajemmin kuin pelkästään Wimbledonin.

Pitkällä urallaan Hedman työskenteli Suomen tennisliiton päävalmentajana 1970-luvun lopulta 1980-luvun alkuun ja Davis Cup -kapteenina, kunnes alkoi yhä enemmän keskittyä kehittämään tenniskouluaan, omaa luomustaan.

”Mielestäni yksi hänen suurimpia ansioita on ollut olla kehittämässä koko suomalaista tennisvalmennusjärjestelmää A-, B- ja C-tasoineen”, Jari Hedman sanoi.

Hedman oli koulutukseltaan voimistelunopettaja ja hän teki myös niitä töitä ja sai sitä kautta perustaa lajivalmennukseen.

Tennisopettajana Hedman oli edelläkävijä rakentaessaan ryhmävalmennukseen toimivia kokonaisuuksia.

Vaikka Hedman oli suurelta intohimoltaan tennisopettaja, hankki hän myös hiihdonopettajan pätevyyden, jonka ansiosta hän vei lasketteluryhmiä Alpeille useina talvina.

”Tennis oli Hessulle kuin yksi lisälapsi”, Jari Hedman kuvasi isänsä rakkautta lajiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut