Nakkilalaislähtöinen painonnostaja kertoo saaneensa Jan Vapaavuorelta sähköpostin, jossa häntä epäillään seksuaalisesta häirinnästä – ”Tämä on pelolla johtamista”

”Seksistä puhumisesta on pitkä matka seksuaaliseen häirintään”, Anni Vuohijoki puolustautuu Jan Vapaavuoren esittämältä epäilyltä. Vuohijoki kertoi eroavansa Olympiakomitean hallituksesta.

Anni Vuohijoki ei halua elää pelossa, vaan kertoa oman tarinansa.

1.4. 13:53 | Päivitetty 1.4. 16:05

Olympiakomitean hallituksessa toiminut nakkilalaislähtöinen painonnostaja Anni Vuohijoki on ilmoittanut jättävänsä tehtävänsä.

Hän julkaisi päätöksestään kirjoituksen Twitter-tilillään ja Instagram-tilillään.

”Olen myös pahoillani etten kyennyt ajamaan urheilijoiden asemaa vaan joudun väistymään tästä luottamustehtävästä. Haluan kyetä seisomaan omien aatteiden ja arvojeni takana”, Vuohijoki kirjoittaa.

Mika Lehtimäen häirintäskandaalin tullessa julki Vuohijoki kommentoi tapausta mediassa. Kun Lehtimäki erosi, Vuohijoki kertoo saaneensa Olympiakomitean puheenjohtajalta Jan Vapaavuorelta sähköpostin, jonka mukaan häntä epäillään seksuaalisesta häirinnästä kisamatkalla.

Vuohijoki järkyttyi. Hän kertoo julkaisussaan puhuvansa aina avoimesti elämästään, avioliitosta ja seksuaalisuudesta, mutta ei ymmärtänyt häirintäsyytöstä.

”Seksistä puhumisesta on kuitenkin pitkä matka seksuaaliseen häirintään”, hän lausuu.

Keskiviikkona Vuohijokea kuultiin asiasta. Hän kertoo tietäneensä, ettei ollut koskenut kehenkään. Keskustelussa Vuohijoelle vakuutettiin, että häntä ei syytetä mistään, vaan asiasta liikkuu vain huhuja.

Tapaus haluttiin vain käydä läpi, ja Jan Vapaavuoren läsnäollessa asian sanottiin olevan loppuunkäsitelty.

Vuohijoki oli huojentunut, mutta torstaina Vapaavuoren ääni muuttui kellossa. Hän kertoi tiedotustilaisuudessa, että Lehtimäen tapauksen lisäksi on olemassa myös toinen häirintätapaus.

Vuohijoki kysyi Vapaavuorelta viestitse, oliko kyseessä hänen tapauksensa.

”Vapaavuori vastasi myöntävästi todeten, että ’asiahan ei johda mihinkään, mutta mä en voi jäädä kiinni siitä että en muka olisi tiennyt siitä.’ Kun Tokioon liittyvä häirintätapaus tuli julki, hän kiirehti soittamaan minulle kertoakseen, että minun ei tule kuvitella, että asiani olisi unohtunut. Tämä oli vain joku muu, ja media on edelleenkin kiinnostunut minusta.”

Vuohijoen mukaan keskustelua käytiin myös hänen käytöksestään ja kielenkäytöstään, ”siitä miten nainen puhuu”. Lisäksi hän kirjoitti saaneensa huomautuksen alkoholinkäytöstä.

”Väite siitä, että olisin useana päivänä ollut humalassa, on absurdi. Kyseisellä kisamatkalla olin nauttinut kaksi lasia viiniä kuullessani, että veljelläni on kasvain aivoissa, joka tullaan leikkaamaan pikimmiten. Kyllä olin itkuinen ja sekava. Yhden veljen menettäneenä se paine, jota koin oli aivan järkyttävän suuri”, Vuohijoki kirjoitti.

Vuohijoki on aiemmin kertonut avoimesti veljensä Laurin Porissa vuonna 2006 kokemasta väkivaltaisesta kuolemasta.

Vuohijoki säikähti tapaa, jolla hänen tilannettaan hoidetaan. Hän kuitenkin päätti, ettei halua elää pelossa, ja kirjoitti näkemyksensä sosiaalisen median tileilleen.

”En halua olla kenenkään koirana. Nyt ymmärrän, mitä Rehn, Aatsola, Kervinen ja kumppanit tarkoittivat. Tämä on pelolla johtamista.”

Vuohijoen mukaan suomalaisessa urheilujohtamisessa eivät toteudu mitkään hänelle tärkeät arvot: luottamus, avoimuus tai rehellisyys. Hän toivoi voimaa jokaiselle lajiliitolle.

Sen vuoksi hän kertoo eronneensa Olympiakomitean hallituksen urheilijajäsenen tehtävästä, ja ottaneensa Suekin lakimieheen yhteyttä urheilun eettisten sääntöjen rikkomisesta.

Hän kiitti saamastaan tuesta ja erityisesti toista urheilijajäsentä Mika Poutalaa.

”Vaikka minä olen rivosuinen teknohiiri ja hän ”uskis” on meillä arvomaailma, joka on yhteinen. Arvot. Ne ovat ainoat aseet, joilla me voimme nukkua yömme rauhassa.”

Puheenjohtaja Jan Vapaavuorta ei ole tavoitettu kommentoimaan asiaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut