Oleksii, 17, oli lähellä joutua sotaan – Porista löytyi pakopaikka ja uusi harrastus

Pori Bears kutsui sotaa paenneen nuorukaisen mukaan toimintaansa.

Oleksii Bodhan opettelee uutta lajia Pori Bearsin harjoituksissa.

28.3. 17:00

Pori

Pori Bearsin harjoituksissa on nähty uusi pelaaja. Hän on 17-vuotias ukrainalainen Oleksii Bodhan.

Bodhan pakeni perheineen Ukrainasta monien muiden tavoin, kun Venäjä hyökkäsi maahan. Perhe päätyi Poriin.

Suomen amerikkalaisen jalkapallon liitto kertoi tiedotteessaan, miten 17-vuotias nuorukainen on jo löytänyt Pori Bearsista itselleen uuden harrastuksen paikallisen yhteisön ja elinkeinoelämän avulla.

”Olin perheeni kanssa vanhemmillani käymässä, kun äitini puhelin soi. Soittaja oli vapaaehtoistyötä pakolaisten kanssa tekevä lääkäri, joka kysyi huonekaluja, astioita ja vaatteita ukrainalaisperheelle, joka oli tullut Poriin. Kun kuulin että perheessä on 17-vuotias poika, kutsuin hänet heti harjoituksiin”, kertasi Bearsin juniorivalmentajana tällä kaudella aloittanut Antti Levonen tiedotteessa.

Bodhan innostui tarjouksesta. Seura tarjosi nuorukaiselle lainavarusteet. Pelikengät hänelle lahjoitettiin omaksi. Hän sai entiseltä pelaajalta lisäksi tuliterän kypärän. Bearsin puheenjohtaja Joni Kotro lupasi hänelle vapautuksen kausimaksuista.

Bears sai apua myös yhteistyökumppaneilta, jotka mahdollistavat nuorukaisen liittymisen seuran toimintaan. Muun muassa lisenssi- ja vakuutusasiat hoidettiin kuntoon.

Levonen kiitti myös Pori Bears Alumnia. Alumnissa mukana olevat entiset pelaajat ovat tehneet seuralle lahjoituksia, jotka ohjataan Bodhanin tarpeisiin. .

”Auttamiseen ei tarvitse välttämättä muuta kuin hetken aikaa ja vähän viitseliäisyyttä”, Levonen totesi tiedotteessa.

Bodhan puolestaan kertoi tiedotteessa, että Suomi oli ollut hänen suunnitelmissaan jo aiemmin koulutusjärjestelmän ansiosta. Hänen oli tarkoitus hakea Suomeen opiskelemaan ensi kesänä. Kun sota alkoi, perheen määränpää oli selvä.

”Koska minulla oli suunnitelmia Suomeen tulosta jo ennen, suuntasimme tänne. Olen kiitollinen Suomelle, joka auttoi isoäitiäni ja äitiäni. He ovat vahvimmat ja tärkeimmät naiset elämässäni”, Bodhan kertoi.

Bodhan täyttää 18 vuotta tänä vuonna. Kaukana ei ollutkaan, että hän olisi joutunut sotaan. Ukrainaissa 18–60-vuotiaat miehet ovat velvollisia puolustamaan maataan hyökkääjiä vastaan.

”Rakastan Ukrainaa. Olen syntynyt siellä ja monet ystäväni ovat edelleen siellä, mutta olen varma, että maamme nousee ja kasvaa entiselleen kansakuntana. Ukrainalaisuus ja Ukraina on ehkä vahvin valtio maailmassa”, Bodhan sanoi tiedotteessa.

”Kun miettii historiaamme, olemme joutuneet taistelemaan kielemme ja vapautemme puolesta. Pelkästään kirjallisuuden saaminen omalla kielellämme on ollut taistelun takana. Varsinkin sodan alettua kansalaisten periksiantamattomuus ja halu suojella Ukrainaa on vahvistunut ja kaikki ovat valmiita suojelemaan omia kaupunkejaan.”

Bearsin harjoituksissa Bodhan on osoittautunut luontaiseksi urheilijaksi. Nuorukaisen kerrotaan olevan jaloistaan todella nopea.

”Hän kyseli minulta säännöistä ja yleisesti lajista, kun vein hänet vastaanottokeskukseen. Jäimme puhumaan näistä asioista autoon lähes tunniksi”, Levonen kertoi.

Bears haluaa esimerkillään heittää haasteen myös muille lajiliittonsa seuroille hädässä olevien auttamiseen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut