Pesispomo otti kopin Risto Dufvan heittämästä ajatuksesta: "Tiedättekö, miksi te pelaatte täällä?”

Toni Kohonen

22.3. 6:10

Vaikka monenkirjavilla tapahtumilla on tarkoitus turvata pesäpalloseuran talous ja turvallisuus, Imatrallakin ajattelun ytimessä on silti oma laji.

Maaliskuun vaihdoksen ydin on siinä, että kumpikin superpesisseura on tilanteessa, jossa suosikin viitta ojennetaan aina keväällä ihan muille seuroille kuin KaMalle tai IP-V:lle. Viime syksynä imatralaisten toki olivat yllättää isoimman ennakkosuosikin.

”Ennakoissa meidät tuomittiin tippumaan, mutta olimme pudotuspeleissä ensi kertaa sitten syksyn 1993 finaalien. Se on urheilun hienous, että tuollainen on aina mahdollista”, Valkeapää innostuu.

Vaikka jymy-yllätys jäi lopulta näkemättä, syksyn piristysruiske huomattiin laajalti.

”Viestejä tuli ympäri Suomea, kaikkialta muualta kuin Tampereelta. En tiedä, pelasimmeko me niin hyvin vai ahdistiko jännitys Mansea”, seurapomo muistelee myhäillen puolivälieriä, joissa IP-V menetti sensaatiomaisen 2–0-johtonsa.

Joukkueen kokoamisen lähtökohdat eivät olleet kaksiset.

”Olimme vuonna 2016 Mikkelissä vierailulla ja siltä visiitiltä mieleen jäi yksi juttu. Käytin Risto Dufvalta oppimani ajatuksen viime kaudella. Dufva oli kysynyt Jukurien joukkueelta silloin kuusi vuotta sitten, että tiedättekö, miksi pelaatte täällä?”

No, miksi?

”Sen takia, kun te ette mahdu muualle.”

”Tietysti tuollaiselle motivoimisen tavalle pitää valita aika ja paikka hyvin tarkkaan, mutta jossain kohtaa viime kaudella kysyin joukkueelta, miksi he pelaavat Imatralla. No, sen takia, kun teille ei soittanut kukaan muu kuin Valkeapää.”

Lähes 30 vuoden korpivaelluksen päättyminen osoitti, ettei pesispomo käyttänyt ”RD”:n motivointikeinoa ihan väärässä paikkaa.

Tätä kautta varten Valkeapää soitti Toni Kohoselle. Sen puhelun jälkeen Kohonen piirsi nimensä sopimuspaperiin, jonka ansiosta kaikkien aikojen pesäpalloilijaksi tituleerattu lajilegenda lopettaa uransa IPV:n paidassa.

”Laji täyttää kesällä 100 vuotta, ja Kohonen on pelannut niistä 30 pääsarjassa. Voi olla, että hänet noteerataan aika hyvin eri paikkakunnilla, myös Kankaanpäässä”, Valkeapää ennustaa.

Entä mitä ajattelet siitä, että harva pitkän pelaajauran pelannut yltää parhaimpaansa uransa viimeisellä kaudella?

”Mulle riittää, että tuo katsomoon väkeä, ja kassakone käy.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut