Venäjän olympiakomitea yrittää haastaa maan sulun kansainvälisestä urheilusta

Venäjän paralympialiitto poistuu Pekingin paralympialaisista. Säännöt estävät valituksen Kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen.

4.3. 15:33

STT, Helsinki

Pekingin paralympialaisista Ukrainan sodan takia suljettu Venäjän joukkue poistuu Kiinasta. Maan paralympialiitto RPC ilmoitti samalla, että paralympialaisten säännöt estävät sitä viemästä Venäjän sulkua kisoista Kansainvälisen vetoomustuomioistuimen (CAS) käsittelyyn.

Samaan aikaan Venäjän olympiakomitea ROC ilmoitti, että se aikoo tukea urheilijoitaan ja jäsenjärjestöjään "kaikin käytettävissä olevin keinoin" oikeustoimet mukaan lukien.

ROC:n hallituksella oli torstaina kokous, jossa se käsitteli Venäjän sulkua kansainvälisestä urheilutoiminnasta ja Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n siihen antamaa suositusta. Lukuisat kansainväliset urheilujärjestöt ovat noudattaneet KOK:n ohjeistusta sulkea Venäjä ja Valko-Venäjä kansainvälisestä urheilusta.

ROC:n hallitus vastustaa päätöstä.

”KOK:n epäreilu päätös rankaisee syyttömiä urheilijoita ja rikkoo urheilun ideaa ja olympia-arvoja. Se on myös vastoin reilun kilpailun sääntöjä”, ROC ilmoitti tiedotteessa, jota perjantaina siteerasi muiden muassa olympiaurheilua tiiviisti seuraava insidethegames-sivusto.

ROC unohtaa dopingin ja olympiarauhan

ROC korosti, ettei Venäjän sululle urheilusta ole laillista perustaa.

”Urheilijoilta on viety mahdollisuus osallistua kansainvälisiin kilpailuihin vain sen takia, että he ovat Venäjän kansalaisia”, tiedotteessa jatkettiin.

Samalla ROC korosti, ettei urheilua ja politiikkaa saisi missään tilanteessa yhdistää.

Venäläiset urheilijat ovat kuitenkin kilpailleet viime vuodet olympialaisissa ja useiden lajien arvokisoissa ilman kansallisuustunnuksia maan ylhäältä johdetun dopingjärjestelmän takia. Järjestelmä paljastui Sotshin 2014 talviolympialaisten jälkeen.

Sotshin kisoissa ja dopingissa oli kyse "urheilupesusta" eli maan maineen kiillottamisesta urheilun avulla.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan rikkoo myös olympiarauhaa, joka jatkuu yli Pekingin paralympialaisten.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut